Je hebt meer invloed dan je denkt

Je hebt meer invloed dan je denkt
  • Algemeen
  • 6 feb 2017 @ 08:00
  • Link
  • Roel Welsing
    Roel Welsing

    Algemeen Directeur
    Apenheul
  • Maatschappij

Veel mensen hebben het gevoel dat ze niet langer gehoord worden, grip verliezen en geen invloed meer hebben op de toekomst. Ze zijn bang en boos (omdat ze bang zijn) en maken vanuit die hevige emoties keuzes die leiden tot een verdere polarisatie in de samenleving. Een polarisatie waar sommigen handig op inspelen en anderen met de handen in het haar zitten hoe daar mee om te gaan.

Ronald Reagan

Ik moest laatst denken aan een mooie quote van Ronald Reagan toen hem werd gevraagd wat hij ging doen aan het enorme tekort op de Amerikaanse begroting. “Dat tekort is groot genoeg om voor zichzelf te zorgen”, zei hij toen. Soms bekruipt je een vergelijkbaar gevoel bij de grote vragen van nu: immigratie, klimaatverandering, de economie. Die zijn zo onbevattelijk groot, wat moet je daar als individu nu mee?

Mijn moeder zei altijd al dat je meer kunt dan jezelf denkt. Als je daar eens wat langer over nadenkt, dan heb je misschien inderdaad veel meer invloed dan we soms vermoeden. Alleen zijn we ons daar misschien niet zo bewust van en plaatsen we onszelf in een slachtofferrol. “Wat kan ik in mijn eentje daar nou aan doen?”is dan de opmerking die er bij hoort.

Nou, meer dus dan je denkt. Kijk bijvoorbeeld naar je eigen bestedingsgedrag. Zeven dagen per week doen wij wel een transactie met geld. Gemiddeld zo’n 1,6 keer per dag. Met zo’n 11 miljoen volwassenen zijn dat circa 17,5 miljoen transacties per dag. Bedrijven tellen we dan even niet mee. Per jaar zijn dat 6.424.000.000 ofwel ruim 6 miljard transacties.

Allemaal transacties die iets in beweging zetten. Je aankoop, je gift, je investering is immers onderdeel van een grotere keten. Overal zitten producten en diensten van bedrijven achter, van organisaties, projecten, mensen die stuk voor stuk onze maatschappij een bepaalde kant op duwen. Veel kleine duwtjes in de goede richting zorgen er dus wel degelijk voor dat de maatschappij de kant op beweegt die jij zou willen.

 

Invloed

Allemaal zetten we één keer per dag iets in beweging. Eén keer per dag, of je dat nu wilt of niet. Jouw geld heeft veranderkracht en iedere dag oefen je dus invloed uit op waar we met z’n allen heen gaan. Laat je geld dus rollen, maar bedenk wel even welke kant op!

Roel Welsing

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken