[Onderzoek] Ondernemers willen Rutte of Wilders aan het roer

[Onderzoek] Ondernemers willen Rutte of Wilders aan het roer
  • B2b
  • 18 nov 2016 @ 16:25
  • Link
  • Redactie B2B
    Redactie B2B

    Redactie
    MarketingTribune
  • OnderzoekPolitiekZakelijk

Uit onderzoek van BNR – in het kader van de Dag van de Ondernemer – blijkt dat ondernemers liefst Mark Rutte het volgend kabinet laten aansturen. Onderzoekbureau MWM2 hield in opdracht van de radiozender een enquête onder ondernemers. Na Rutte is Geert Wilders het meest favoriet. Alexander Pechthold staat op afstand op de derde plek.

De vragenlijst is door meer dan vijfhonderd ondernemers ingevuld. Onder hen zijn ondernemers van grote bedrijven (meer dan 50 man personeel), kleine bedrijven (minder dan 50 man personeel) en zzp’ers.

Slecht beleid
Hoewel ondernemers premier Rutte dus als leider waarderen, is het algemene oordeel over zijn regeringsbeleid slecht. De helft vindt dat de regeldruk onder Rutte is toegenomen, ondanks pogingen van het kabinet hier juist verbetering in te brengen. Een derde noemt het huidige kabinet ‘bureaucratisch’. Al met al geven ondernemers gemiddeld een 5,5 als rapportcijfer voor het kabinet Rutte II, waarbij zzp’ers negatiever zijn. Zij geven het kabinet een 5,2.

Regeldruk
Zzp'ers ervaren deze regeldruk nog vaker dan ondernemers met werknemers. De helft van de ondernemers meent dat de crisis voor hen nog niet voorbij is. Ze hebben nog last van financiele zorgen en profiteren nog niet van het verbeterde economische klimaat. 'Ik snap dat veel ondernemers zeggen dat ze nog niet voelen dat het beter gaat met Nederland. Iedereen moet dat gaan voelen', zegt Mark Rutte tegen verslaggever Jesse Pinster in een reactie op het onderzoek. 'In een volgende regeerperiode zullen we door moeten gaan het voor ondernemers makkelijker te maken.'

Ideale premier voor een volgend kabinet volgens ondernemers:
1. Mark Rutte - VVD 
2. Geert Wilders - PVV 
3. Alexander Pechtold – D66 
4. Emile Roemer – SP 
5. Jesse Klaver – GL

De PvdA valt buiten de top vijf. Van de PvdA’ers worden Lodewijk Asscher en Diederik Samsom het vaakst genoemd, waarbij er een kleine voorkeur is voor Asscher. Sybrand Buma van het CDA wordt van de grote partijen het minst vaak genoemd. Alleen de middelgrote bedrijven denken iets vaker aan het CDA.

Coalitie
Gevraagd naar welke partijen de ondernemers het liefst in een coalitie zien na de verkiezingen komt ook de VVD als grootste uit de bus. 34 procent van de ondervraagden ziet de liberalen graag terug in een volgende regering. Daarna worden respectievelijk D66, CDA, PVV en PvdA genoemd. Opvallend is dat ondernemers van grote bedrijven veel vaker de VVD aanwijzen (de helft) en dat zzp’ers relatief vaak de PVV kiezen. Zzp’ers hebben een even grote voorkeur voor de VVD als voor de PVV. Ondernemers mét werknemers geven vooral de voorkeur aan VVD en D66, ook zijn bij hen het CDA en de PvdA een stuk beter vertegenwoordigd dan bij zzp'ers.( Bron: BNR

Redactie B2B

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken