Zes meest gemaakte fouten in videomarketing

Zes meest gemaakte fouten in videomarketing
  • Content
  • 11 apr 2014 @ 14:34
  • Link
  • Platform Content
    Platform Content

    branche-organisatie in content marketing
    Plaform Content
  • Video

Toe maar: 96 procent van de consumenten vindt video’s nuttig bij het nemen van een online aankoopbeslissing. Aldus onderzoek van Animoto. Prachtig nieuws. Helaas, bij videomarketing gaat nog heel veel fout. Wat zijn de zes meest gemaakte fouten bij videomarketing? En vooral: hoe moet het wel.

1. Ik wil iedereen bereiken!
Als je iedereen wil bereiken, bereik je doorgaans niemand. Je gaat hinken op teveel gedachten. Ken je doelgroep. De doelgroep moet altijd in je achterhoofd zitten. Welke vorm spreekt de doelgroep aan? Een video kan nooit een knaller worden als je niet weet wat de doelgroep inspireert. Zorg ervoor dat je de kijker verrast met content die écht iets toevoegt!

2. Naamsbekendheid vergroten én traffic én conversie
Kies je belangrijkste doelstelling. Een moodvideo is géén hulpvideo. En via een sfeerverslag van een congres ga je geen offerte-aanvraag krijgen. Doelloze video’s zijn er al genoeg. Voorafgaand aan de productie van de video moét je nadenken over het doel. Wil je de naamsbekendheid vergroten (brand awareness) of meer traffic op de website? Of moet de video converteren, leiden tot een download of aankoop van een product? Het is allemaal mogelijk als je de video er maar op insteekt. Kies echter wel voor één doel en probeer niet meerdere doelen te verwerken. Je conversie lijdt er namelijk onder.

3. Annotaties zijn alleen voor commerciële video’s
Iedere video leent zich voor annotaties! Een goede call-to-action is onontbeerlijk als je een reëel effect wil zien van je videostrategie. Annotaties zijn links en/of opmerkingen die je over je video heen kunt plaatsen. Links kunnen verwijzen naar je website of social media. Met opmerkingen kan je de kijker aanmoedigen om de video te ‘liken’, te delen of commentaar te geven. Je vergroot dus de betrokkenheid, geeft extra informatie of helpt je bij de navigatie. Doen dus.



4. Één video maken is voldoende
Dat dacht je maar. Eén video is geen video. Klaar. Prop niet alles in één video. Dat is echt zinloos. Éen video gaat geen baanbrekende resultaten geven. Een reeks van 20 video’s in een afspeellijst wel. Video’s versterken elkaar namelijk in hun vindbaarheid. Dit kan hard gaan als je de juiste annotaties gebruikt die verwijzen naar andere video's van de reeks. De kijker gaat als een speer door je YouTube afspeellijst.

5. De houdbaarheid van de video is niet belangrijk
De houdbaarheid is juist wel belangrijk. Maak nooit videocontent die over twee maanden verouderd is. Je gooit je opgebouwde positie en het aantal views weg! Investeer je een keer in een reeks video’s, zorg er dan voor dat de video’s de komende járen mee gaan. YouTube en Google bepalen de relevantie van de video op basis van het aantal views. En dat heeft tijd nodig.

6. Eenmaal online heeft de video geen aandacht meer nodig
Een veelgemaakte fout. Doodzonde. Een video kan nog zo doelgroepgericht en uniek zijn maar als geen kip de video kan vinden dan is alle moeite voor niets. Per seconde wordt er 1 uur aan video geupload naar YouTube, dus de kans dat jouw geüploade video toevallig boven komt drijven is nihil. Vertel Google dus waar je video overgaat door subtitles te plaatsen. En zorg voor verspreiding via de nieuwsbrief, Facebook, Twitter, blogs, websites. Daar waar de doelgroep zit, moet je video te vinden zijn. Dus verdiep je in het mediagebruik van de doelgroep zodat je weet waar je de video het beste kunt verspreiden.


Charlotte Claushuis is adviseur videomarketing en maakt deel uit van het videomarketing-team van LVB Networks.
 

Platform Content

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken