Symbool van vrijheid: beeldhouwkunst als logo

  • Design
  • 2 sep 2013 @ 20:38
  • Link
  • Edwin Visser
    Edwin Visser

    medeoprichter, directeur
    SOGOOD
  • Geen tag

Wereldberoemd om één kunstwerk. Het overkwam Frederic Auguste Bartholdi (1834-1904). Hij heeft nu zijn eigen museum in zijn geboortehuis in Colmar.

De Fransman had, na op jonge leeftijd een reis naar Egypte te hebben gemaakt, een voorkeur voor monumentale werken. Zoals zijn patriottische Leeuw van Belfort, uit de rots gehouwen.

Vriendschap
Tijdens een diner in 1865 kreeg hij het idee om voor het 100 jarig bestaan van de American Declaration of Independence in 1876 een beeld te maken, dat Frankrijk uit vriendschap aan de Amerikanen zou kunnen aanbieden.

Bedloe’s Island
Het zou uiteindelijk 21 jaren duren voordat zijn droom werd gerealiseerd. Hij reisde naar de VS om een plek uit te zoeken, Bedloe’s Island, en inspiratie op te doen.

Innovatie
Niet iedereen was direct enthousiast. Door middel van fondsenwerving, via loterijen, benefiet concerten en veilingen werd het geld bij elkaar gesprokkeld. De Amerikanen zouden zorgdragen voor de sokkel en de Fransen voor het beeld. Het was een innovatie van Bartholdi om het beeld op te bouwen, met het oog op het vervoer, uit dunne koperen platen die op een frame werden bevestigd.

Moeder
Gustave Eiffel ontwierp de centrale pyloon en het frame. Het beeld heet officieel ‘Liberty Enlightening the world’. Zijn moeder stond waarschijnlijk model voor haar gezicht. De zeven stralen in de kroon symboliseren de zeven zeeën en zeven continenten, waardoor het de multi-etniciteit van het land verbeeldt.

350 Stukken
Het beeld werd in 350 stukken verscheept en uiteindelijk pas in 1886 onthuld. Het beeld zelf is 46,5 meter hoog, maar tezamen met de sokkel 93 meter, waardoor het de haven van New York domineert. Het eiland kreeg later de naam Liberty Island. En het beeld groeide uit tot het symbool van New York, de VS en de vrijheid.

Gebruikt
Haar afbeelding wordt, vanwege de herkenbaarheid en rijkheid van associaties, internationaal door vele bedrijven en organisaties gebruikt; van pizzarestaurant tot honkbalvereniging, van toeroperator tot verzekeringsmaatschappij.

Liberty Mutual
Liberty Mutual is een Amerikaans verzekeringsbedrijf sinds 1912 en nam de naam Liberty in 1917 aan. Zij heeft dochterondernemingen over de hele wereld.


Liberty Mutual logo


Frédéric Auguste Bartholdi, Statue of Liberty, 1886

Edwin Visser

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


  • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken