Canada stapt in export Frankenstein-zalm

Canada stapt in export Frankenstein-zalm
  • Food-en-retail
  • 28 nov 2013 @ 09:19
  • Link
  • Redactie Food en Retail
    Redactie Food en Retail

    Redactie
    MarketingTribune
  • ConsumentenInnovatie

De Canadese regering heeft toestemming gegeven om jaarlijks 100.000 genetisch gewijzigde zalmeitjes uit te voeren. De nieuwe zalmsoort groeit tweemaal zo snel als de normale Atlantische zalm. Het besluit kan niet op louter gejuich rekenen.

Het Amerikaanse bedrijf AquaBounty introduceerde DNA van de Chinookzalm en van de Amerikaanse puitaal in het genetisch materiaal van Atlantische zalm. De eitjes zijn al op experimentele basis getest in kleine kwekerij diep in het Panamese regenwoud.

Mijlpaal
De toestemming van de Canadese overheid om jaarlijks honderdduizend van de ggo-eitjes uit te voeren van Canada naar de testkwekerij in Panama, is een overwinning voor het bedrijf. 'Dit is een belangrijke mijlpaal voor onze inspanningen om AquAdvantage zalm beschikbaar te maken voor commerciële productie', zegt topman van AquaBounty Ron Stotish in Het Parool. Hij hoopt dat de Amerikaanse overheid in de nabije toekomst goedkeuring geeft om de ggo-zalm te verkopen voor menselijke consumptie, samen met zo'n dertig andere vissoorten. Ook tegenstanders spreken van een mijlpaal. 'Het is onacceptabel dat zo'n ongelooflijk belangrijke beslissing in totale geheimhouding genomen werd zonder consultatie van de bevolking', zegt Lucy Sharratt van het Canadian Biotechnology Action Network. Als de zalm wordt goedgekeurd voor menselijke consumptie, wordt het immers het eerste genetisch gewijzigde dier dat bestemd is voor consumptie.

Frankenstein-zalm
Tegenstanders spreken van een 'Frankenfish' met enorme risico's als een exemplaar in het ecosysteem zou terechtkomen. Dat laatste lijkt ook Canadese overheid te beseffen. In haar besluit omtrent de vergunning waarschuwt ze voor het 'grote risico' voor de Atlantische zalmpopulatie, mocht een exemplaar van de genetisch gewijzigde vissen ontsnappen. 'Wij zijn bijzonder ontgoocheld en gealarmeerd dat onze regering de productie van ggo-viseieren heeft goedgekeurd', zegt Sharratt van het CBAN. 'De productie bedreigt de toekomst van Atlantische zalm over de hele wereld. Het is ongehoord dat de eerste ggo-eitjes ter wereld uit Canada zullen komen.' Dat de Frankenstein-zalm in Nederland een groot succes wordt, valt sterk te betwijfelen. De Nederlandse zalmconsumptie herstelt zich net langzaam sinds het recente Foppen-schandaal.

Redactie Food en Retail

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken