Miljoenenstrop na onverkochte Wehkamp-moeder

Miljoenenstrop na onverkochte Wehkamp-moeder
  • Food-en-retail
  • 5 feb 2015 @ 15:15
  • Link
  • Redactie Food en Retail
    Redactie Food en Retail

    Redactie
    MarketingTribune
  • ZakelijkWeb

Paul Nijhof, Berend van der Maat en Ad Scheepbouwer zijn achttien miljoen euro verschuldigd aan Kristiaan Nieuwenburg, op basis van gemaakte afspraken over een ‘succes fee’. Nieuwenburg zocht in 2011 een koper voor Wehkamp-moeder RFS Holland Holding. De Wehkamp-holding werd niet verkocht. Nu zijn de rapen gaar.

Onderdanks het niet lukken van de verkoop moeten de drie eigenaren van RFS Holland Holding nu toch achttien miljoen euro overmaken aan Nieuwenburg, heeft de rechtbank in Zwolle geoordeeld. Dagblad De Telegraaf schrijft vanochtend over de zaak.

Traject naar verkoop De toenmalige ceo Paul Nijhof, cfo Van der Maat en voormalig KPN-topman Ad Scheepbouwer kregen eind 2008 de meerderheid van RFS Holland Holding in handen. Verkoper IK-Investment Partners behield een minderheidsbelang. Nieuwenburg, die als partner van de Zweedse investeringsmaatschappij commissaris was bij RFS, werd daar in dienst genomen om het traject naar een mogelijke verkoop te begeleiden; medio 2011 volgde hij Van der Maat op als cfo.

Veiling
Na een marktverkenning volgde een veiling, maar verkoop bleef uit. Paul Nijhof verklaarde later dat er niet te weinig werd geboden voor RFS Holland Holding, eigenaar van Wehkamp, Create2Fit, Fonq.nl en Lacent. ‘Er was brede interesse uit binnen- en buitenland’, aldus de toenmalige topman voorjaar 2012 tegen Management Team. ‘Dat Ahold Bol.com kocht is interessant, maar heeft ons niet beïnvloed. Er werd ook niet te weinig geboden. We hebben serieus gekeken naar de geïnteresseerde partijen, maar hebben uiteindelijk geconcludeerd dat juist onze flexibiliteit en veerkracht, die we hebben met onze commissarissen, maar zonder externe aandeelhouders, het beste kunnen zorgen voor een verdere versnelling van onze groei.’

Dividend
Nieuwenburg zou achttien miljoen euro ontvangen als hij erin zou slagen RFS Holland te verkopen of naar de beurs te brengen, weet De Telegraaf. Afgesproken was dat hij - mocht het niet lukken - ook een bedrag zou krijgen als de aandeelhouders daarna dividend uit zouden keren aan zichzelf. Het ging om vijf procent, met een maximum van achttien miljoen euro. Nieuwenburg, thans partner bij EQT in Londen, hield ook na zijn vertrek in 2012 recht op de vergoeding. Daar beriep hij zich op toen de eigenaren eind dat jaar 32 miljoen euro aan zichzelf uitkeerden en RFS-aandelen onderbrachten in eigen holdings. Toen zij weigerden aan Nieuwenburg te betalen, stapte hij naar de rechter. Die gaf hem vorig week gelijk. Hoger beroep staat nog open, meldt vakblad Twinkle.

Redactie Food en Retail

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken