Foodsy-restaurant zonder personeel blijkt stunt FNV Horeca

Foodsy-restaurant zonder personeel blijkt stunt FNV Horeca
  • Food-en-retail
  • 9 nov 2015 @ 12:00
  • Link
  • Redactie Food en Retail
    Redactie Food en Retail

    Redactie
    MarketingTribune
  • FoodDoelgroepen

'Foodsy, experimenteel restaurant zonder personeel mislukt', meldt FNV Horeca vandaag. Het restaurant-concept zonder personeel blijkt door de vakbond te zijn opgezet en is drie dagen na de opening in november al ontaard in een grote puinhoop. En dat was precies de bedoeling. Foodsy blijkt te zijn opgezet als experiment om de onmisbaarheid van horeca-personeel aan te tonen.

[EDIT 09-06-2022] De actiesite horecapersoneelisonmisbaar.nl uit het artikel is inmiddels niet meer bereikbaar. Bekijk hier de pagina van FNV Horeca waar de Horeca cao (die nog tot 2024 van toepassing is) gratis te downloaden is.

Het klonk al wat onwaarschijnlijk, maar ook MarketingTribune, Nu.nl en dagblad Parool pakten de aankondiging van Foodsy op. Geinige naam, wel erg veel vertrouwen in de klant maar wieweet zou het slagen. Het concept was gasten zelf laten koken, drank in laten schenken en bedienen. 'Het baanbrekende restaurantconcept van sterrenkok en food creative Edwin Sander bleek uiteindelijk toch niet zo succesvol. In de praktijk zorgde deze nieuwe experience voor een overvolle keuken waar gasten elkaar in de weg liepen, gerechten mislukten, servies, glazen en etensresten op de vloer belandden en de afwas niet werd gedaan. Ook verliet een groot aantal gasten Foodsy zonder af te rekenen en waren veel gasten ontevreden over de geboden ervaring', aldus de bedenkers van naar nu blijkt FNV Horeca over hun eigen idee. Een mooie practical joke, waarmee vervolgens aandacht getrokken wordt voor horeca-personeel en hun arbeidscondities. 

PR-stunt
Uit het persbericht van FNV Horeca: 'Met dit restaurant-experiment is aangetoond dat horecapersoneel onmisbaar is voor een gezellig, goed verzorgd en veilig avondje uit met lekker eten. Waar supermarkten de caissières kunnen vervangen door zelfscanners, heeft de horeca zijn vakmensen keihard nodig. Toch wordt werken in de horeca steeds minder aantrekkelijk gemaakt. Tegenover het altijd maar werken in de weekenden, avonden en op feestdagen, korte en flexibele arbeidscontracten en zware arbeidsomstandigheden staat namelijk vaak een oneerlijke en onzekere beloning. Jaarlijks keren ruim 140.000 serveersters, barmannen, afwassers en koks de horeca de rug toe. Dit is bijna de helft van al het horecapersoneel.'

Slecht betaald
Ben Francooy, voorzitter FNV Horeca vult aan: 'Veel vakmensen die met passie en trots in de horeca werken, raken gefrustreerd omdat het werk zo slecht betaalt. Zij zoeken uiteindelijk toch maar een vaste baan buiten de horeca zodat ze fatsoenlijk hun gezin kunnen onderhouden of eindelijk eens een hypotheek kunnen krijgen. Deze rampzalige leegloop moet zo snel mogelijk stoppen. Zonder goede vakmensen wordt het één grote puinhoop.'

Met het experiment Foodsy wilde FNV Horeca keihard aantonen dat horecapersoneel onmisbaar is. En dat is gelukt, schrijft de vakbond. 'Veelgehoorde reacties waren dat horecapersoneel het visitekaartje is van een restaurant en dat je zonder horecapersoneel als gast net zo goed thuis kunt blijven. FNV Horeca roept iedereen op een petitie te ondertekenen op www.horecapersoneelisonmisbaar.nl die aandacht vraagt voor een eerlijke beloning en goede arbeidsvoorwaarden voor horecapersoneel. Tijdens de Horecava 2016 wil FNV Horeca deze petitie aanbieden aan werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland. Daarnaast spoort de bond werknemers aan om ook zelf de handen ineen te slaan en samen met FNV Horeca in actie te komen.'

In het complot
Er is al bijna 2 jaar geen cao meer voor de horeca en de laatste loonsverhoging voor het personeel dateert alweer uit 2013. Onderhandelen hierover willen horecawerkgevers nog steeds niet. Francooy memoreert dat de omzetten van de horeca inmiddels al voor het achtste kwartaal op rij zijn gestegen, terwijl het personeel hier niets van terugziet.'

'Er moet iets veranderen',  zegt topkok Edwin Sander, die in het complot zat en met FNV Horeca aan het Foodsy-project werkte. Als ondernemer, maar ook als voormalig horecawerknemer beseft hij hoe belangrijk vakmensen in de horeca zijn. 'Als de leegloop zo doorgaat, zal dat voor veel bedrijven gevolgen hebben. Men gaat het merken aan de kwaliteit. We zitten nu echt op een kantelpunt: keren we het tij of wordt het nog slechter in de horeca?' Op de actiesite en hieronder staat ook een filmpje dat gemaakt is met verborgen camera's op een van de chaotische avonden dat restaurant Foodsy geopend was. Conclusie: quod erat demonstrandum. En nu helpen we weer de boodschap van de FNV gratis te verspreiden. Mooi maar ook enigszins discutabel zoals media inclusief social media bij goed doordachte campagnes anno 2015 kunnen werken. FNV Horeca leidde ons om de tuin en gaat daar nu viraal mee. (PvWK)

[ EDIT 09-06-2022 ] De actiesite horecapersoneelisonmisbaar.nl uit het artikel is inmiddels niet meer bereikbaar. Bekijk hier de pagina van FNV Horeca waar de Horeca cao (die nog tot 2024 van toepassing is) gratis te downloaden is.




Chaos bij zelfhelp-restaurant Foodsy: PR stunt geslaagd



Redactie Food en Retail

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken