[primeur] Revolutionaire Marlboro-innovaties gelanceerd: rookvrije 'Heets' powered by 'Iqos'

[primeur] Revolutionaire Marlboro-innovaties gelanceerd: rookvrije 'Heets' powered by 'Iqos'
  • Food-en-retail
  • 20 apr 2017 @ 09:07
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • Packaging designInnovatieMarketing

Philip Morris lanceert vanaf nu twee nieuwe merken in Nederland, om te beginnen in Amsterdam, Den Bosch en Eindhoven. Bij de demonstratie van de producten wordt gemeld dat hier vijftien jaar aan research inzit en dat het systeem behalve nicotine en een prettig rookgevoel geen of minder andere schadelijke stoffen meebrengt. Hierdoor zijn de mini-sigaretten met minder accijns belast en mag je ze volgens de verkoper ook in rookvrije ruimtes gebruiken. Al zal dat nog even wennen zijn. 'Heets' en 'Iqos' bieden de rookvrije sigaret van de toekomst.

MarketingTribune liep tegen de demo aan op het Amsterdamse Weesperplein in een tabakszaak. Hier liggen mini-verpakkingen met de 'nieuwe sigaret' in de kleuren goud, rouge, groen verwijzend naar de oude 'gewone' Marlboro-verpakkingen, de Light en de groene menthol. Je hebt een acculader nodig, wordt ons verteld, van €70. Merknaam 'Iqos'. De Iqos die iets wegheeft van een coole smartphone is verkrijgbaar bij tabakszaken en - ketens, de verkrijgbaarheid wordt momenteel uitgerold in Nederland en in aantal andere Europese landen. In de Iqos kun je de houder van je mini-sigaretten die de 'Heets' heten, opladen en meenemen onderweg. Wie zin heeft in een nicotine-shot zonder andere schadelijke stoffen of een verbrande smaak, haalt de Heets-houder uit de oplader, stopt er een mini-sigaret in en drukt op een knopje met een lampje. Deze verhit de Heets zo hoog dat alleen de nicotine en vocht verdampt. Door de techniek gaat de mini-sigaret twee keer zolang mee. Als je nog twee trekjes over hebt, gaat het lichtje knipperen. MarketingTribune nam de proef op de som, constateerde dat de 'rooksensatie' zeer overeenkomt met die van een ouderwetse sigaret. Voor de liefhebber wel prettig. En dat je na afloop een mini-sigaret eruit haalt die niet tot as is verpulverd: alleen de nicotine is verdampt, vertelt de verkoper: 'Ik vind de ervaring hetzelfde als de e-sigaret, er is geen rookontwikkeling, de verbrande smaak ontbreekt. Dit wordt neergezet als de opvolger van de sigaret, terwijl je wel het gevoel hebt alsof je rookt.'

Marketing van de Heets
Philip Morris doet aan sampling en verkoop in Amsterdam, Eindhoven, Den Bosch. Uitrol van de nieuwe merken volgt deze week ook in andere Europese landen. Een pakje met de nieuwe halve staafjes kost net zoveel als klassieke sigaretten maar dan met lagere accijns want deze innovatie valt in dezelfde categorie als de e-sigaret, namelijk €6 per pakje. Dus een stuk goedkoper. 'Hier is vijftien jaar door Marlboro aan gewerkt en getest', wordt ons verteld. De marketing en promotie moet via WOM (word on mouth, red.), geschieden. Goede verhalen over de productbeleving van Heets en Iqos moeten zich na een demonstratie op de stoep van of in de winkel als een olievlek uitbreiden, door vrienden worden doorverteld en aanbevolen, want Marlboro mag tabaksgerelateerde producten niet uitdelen of korting geven. Sigarettenreclame is immers aan strenge voorschriften gebonden. Een waarschuwing voor de gezondheid staat nog wel op de pakjes, al ontbreken de nare foto's die op klassieke sigarettenpakjes staan. Dat oogt een stuk beter. 

Heets en Iqos worden verkocht via ketens als Vivant en moeten moederbedrijf Philip Morris een nieuwe, gezondere toekomst geven. (PvWK)



     Revolutionaire Marlboro-innovaties gelanceerd (foto PvWK voor MT)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken