Der Spiegel: 'Brenninkmeijers verkopen C&A aan Chinezen'

Der Spiegel: 'Brenninkmeijers verkopen C&A aan Chinezen'
  • Food-en-retail
  • 15 jan 2018 @ 10:45
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • WinkelenMarketing

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel heeft de familie Brenninkmeijer het merk en complete bedrijf C&A in de etalage gezet. De deal met Chinese investeerders zou al bijna rond zijn.

De afgelopen jaren kampte C&A met een omzetdaling, maar die zou in 2016 zijn gestuit, zei directeur Marc Estourgie van C&A Nederland enkele maanden terug in dit betoog tegen het FD. 'Voor een V&D scenario wordt niet gevreesd', aldus Estourgie. Het laatst bekende omzetcijfer van de wereldwijde C&A modeketen stamt van 2012, toen bijna 7 miljard euro aan inkomsten werd behaald. De aandelen zijn volledig in handen van de familie, die oorspronkelijk met de winkels startte vanuit Nederland.

Geen harde ontkenning
C&A wilde de informatie tegenover Der Spiegel bevestigen noch ontkennen, stelt Business Insider. Cofra-Holding, het moederbedrijf van de modeketen in Zwitserland, reageert in een schriftelijk antwoord op de vraag van een mogelijke verkoop: 'De lopende herstructurering van C&A omvat ook het verkennen van verschillende manieren om te penetreren in groeimarkten zoals China en de digitale markt. En kan ook mogelijke partnerschappen en andere soorten aanvullende, externe participaties inhouden.'
Het uitblijven van een harde ontkenning wordt als ondersteuning van het Spiegel-nieuws gezien. 

Flink vermogen
De Brenninkmeijer-clan is een van de rijkste families van Europa met een geschat vermogen van meer dan 20 miljard euro. De streng katholieke familie bestaat uit meer dan duizend leden. C&A telt ruim 1500 winkels in achttien Europese landen. C&A heeft meer dan 35.000 mensen in dienst en is een van de grootste modeketens van Europa, becijfert Business Insider. 'Het bedrijf staat door de toenemende concurrentie van ketens als H&M en Primark en online concurrentie zwaar onder druk.' Omdat de familie ook het eigen winkelvastgoed beheert en een lange termijnstrategie hanteert, is men echter veel minder gevoelig voor conjuctuur en concurrentie dan winkelformules die in handen van graaikapitalisten of activistische aandeelhouders zijn.

Werk maken van MVO
C&A staat te boek als werkgever die goed is voor de P van haar personeel. Een gebied waarop bijvoorbeeld de Primark een iets minder sterk imago heeft. Ook maakt C&A als familiebedrijf meer werk van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) dan veel 'concurrenten'. Maurice Brenninkmeijer, topman van Cofra Holding het Zwitserse moederbedrijf van C&A, pleitte onlangs in de NRC voor meer openheid omtrent de charitatieve ontwikkelingen. ‘Het is een ongoing process voor ons, maar ook voor de maatschappij. Vroeger was het armen helpen. Maar inmiddels reikt die verantwoordelijkheid verder, tot de manier waarop je zaken doet. Dat je bijvoorbeeld zicht hebt op de risico’s in jouw productieproces.’

'Deal bijna rond'
De gebroeders Clemens en August Brenninkmeijer, vandaar de bedrijfsnaam C&A, openden in 1841 in Sneek de eerste kledingwinkel. De deal met Chinese investeerders zou volgens Der Spiegel al bijna rond zijn. 
(PvWK, bronnen: BI, MT, NRC en Der Spiegel)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken