Mediawet gaat stranden in Eerste Kamer

Mediawet gaat stranden in Eerste Kamer
  • Media
  • 17 feb 2016 @ 12:22
  • Link
  • Jeroen Mirck
    Jeroen Mirck

    Redacteur
    MarketingTribune
  • MediaStrategieTelevisiePolitiek

Kent u dat verhaal over de Mediawet die het publieke omroepstelsel eens grondig zou gaan verbouwen? Die wet dreigt er in de huidige vorm definitief niet te komen. Een meerderheid van de Eerste Kamer is tegen en eist dusdanige aanpassingen dat een herschreven Mediawet ook weer opnieuw langs de Tweede Kamer moet.

Het begon ooit zo mooi: VVD-staatssecretaris Sander Dekker kondigde in oktober 2014 stoer aan op de Veronica-boot dat hij entertainment in de ban ging doen. De Publieke Omroep was er alleen voor 'kerntaken'. Het liep anders. De afgelopen dagen zat Dekker toegezegde wijzigingen door te voeren in de hoop dat zijn wet het alsnog zou halen. De senaat is echter sinds het vorige debat alleen maar feller en kritischer geworden. 

Teveel invloed van overheid en NPO

De senatoren van PvdA, CDA, ChristenUnie en 50Plus maken zich zorgen over de macht die de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgt over de omroepen en de invloed van de overheid op de NPO. Die zorgen lijken niet te blussen met een paar aanpassinkjes. 

Dekker heeft inmiddels zijn eerder gedane toezeggingen op papier gezet. Zo belooft hij te zorgen dat de minister geen invloed meer heeft op de benoeming van leden van de raad van bestuur van de NPO. Verder wil hij 'verkennen' hoe de rol van bewindspersonen bij de publieke omroep kan worden beperkt. Die brief is inmiddels in de Eerste Kamer besproken en 'te mager' bevonden. 

Mediawet opnieuw naar Tweede Kamer?

Ondanks de bezwaren debatteert de Eerste Kamer op 1 maart opnieuw over de wet. De staatssecretaris kan zijn wet nog redden door deze in te trekken en met een aanpassing te komen, zo klinkt het. Die moet dan eerst weer door de Tweede Kamer worden aangenomen voordat de Senaat zich er over kan buigen. Dat lukt natuurlijk nooit op korte termijn. Het kan zomaar nog een jaar duren voordat er een nieuwe Mediawet is.

Los van de imagoschade voor Dekker zijn de belangrijkste consequenties voor tv-makend Nederland. Zo bepleitte de nieuwe Mediawet meer ruimte voor de inhuur van externe productiebedrijven. Goed voor MKB en zzp'ers in de media, maar dat plan staat voorlopig even in de ijskast. 

Jeroen Mirck

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken