Dirkjan krijgt eigen website

Dirkjan krijgt eigen website
  • Online
  • 22 okt 2015 @ 09:04
  • Link
  • Redactie Online
    Redactie Online

    Redactie
    MarketingTribune
  • Website

Stripmaker Mark Retera voegt een website toe aan de mediamix van strip’held’ Dirkjan. Dit ter introductie van het 21ste album. Dirkjan heeft een gemiddelde albumverkoop van 40.000 stuks en bijna 150.000 volgers op Facebook. De nieuwe website Dirkjan.nl is gemaakt door Comic House, het Amsterdamse stripcollectief waartoe Retera behoort. Vanaf deze week zijn daar wekelijks alle dagstrips te lezen die een week daarvoor in de krant stonden.

Voor wie de strip niet kent, Dirkjan is een slungelige student die het voortdurend te stellen heeft met vrouwen, pizzakoeriers, kabouters en zijn ergste vijand: zichzelf. Hij begon zijn loopbaan als strip(anti)held in studentenbladen als ANS en Iris, maar vond al gauw zijn weg naar het grote publiek via het striptijdschrift ‘Sjosji’, de opvolger van Sjors en Sjimmie Stripblad. De grappen van Dirkjan worden gekenmerkt door hun absurdisme en een vaak totaal onverwachte clou. Na het verdwijnen van Sjosji en zijn opvolger ‘Striparazzi’ verschijnt de strip wekelijks in Veronica Magazine en dagelijks in een groot aantal landelijke en regionale kranten.

‘Ik heb hem altijd gezien als een student van begin twintig’, zegt Retera. ‘Hij heeft een slechte houding, een nylon streepjestrui die te strak zit, een broek voor hoog water, een terugwijkende haarlijn met een blond toefje op het achterhoofd, vooruitstekende tanden, en iets dat ooit een bril was voor zijn ogen. Het is een betweterig mannetje, niet erg van de wereld. Zijn karakter ligt niet echt vast, het verandert af en toe. De grap gaat vaak op de loop met Dirkjan.’

In 2001 won Mark Retera de Dirk Wiardaprijs voor zijn strip. In hetzelfde jaar sluit Mark Retera zich aan bij stripcollectief Comic House, belangenbehartiger van veel bekende stripmakers en cartoonisten waaronder ook collega’s als Peter de Wit, Hanco Kolk en Hein de Kort. Via hen schreef hij mee aan het VPRO kinderprogramma Tattle Toons en werkte hij mee aan de 3D animatieserie Café De Wereld voor De Wereld Draait Door. In 2003 verdwijnt Dirkjan per direct uit het Haarlems Dagblad, het Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander vanwege een controversiële serie grappen rond de meedogenloze onderwijzer Van Druten. In 2004 kreeg Retera de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre. Sinds 2008 verschijnt de strip weer dagelijks in verschillende kranten, waaronder het Algemeen Dagblad en Het Parool.

 

©2015 Mark Retera/ComicHouse.nl

Redactie Online

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken