UMCG ziekenhuis met meeste twitterende medewerkers

UMCG ziekenhuis met meeste twitterende medewerkers
  • Online
  • 8 okt 2015 @ 12:16
  • Link
  • Redactie Online
    Redactie Online

    Redactie
    MarketingTribune
  • Social media

Van alle Nederlandse ziekenhuizen heeft Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) de meeste medewerkers die actief zijn op Twitter. Ook in het Arnhemse Rijnstate en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam zijn veel medewerkers actief op Twitter, zo blijkt uit onderzoek van Buzzcapture.

1.146 ziekenhuismedewerkers op Twitter

Buzzcapture zocht op basis van de inhoud van de Twitter-biografie hoeveel medewerkers actief zijn op Twitter én daarbij vermelden dat zij in het ziekenhuis werkzaam zijn. In totaal geven 1.146 mensen aan werkzaam te zijn in een Nederlands ziekenhuis, de meeste (176) hiervan werken in het UMCG. Iets meer dan de helft van hen plaatste de afgelopen drie maanden tenminste één bericht op dit social media-kanaal. Achter het UMCG kent Rijnstate, OLVG, VieCuri en het Martini hospital de meeste medewerkers op Twitter:

Wat retweeten de ziekenhuismedewerkers?

Buzzcapture is een Nederlandse social media monitoringtool die alle tweets opslaat en analyseert. Het bureau maakte met de tool een analyse van Twitter-accounts die het meest geretweet worden door ziekenhuismedewerkers. Des te groter de bol en het lettertype, des te vaker een account geretweet wordt door een ziekenhuismedewerker. Ieder account dat door tenminste vijf medewerkers is geretweet is opgenomen in dit overzicht:



Ziekenhuismedewerkers plaatsen net als iedere twitteraar ‘gewone’ nieuwsberichten door. Hierdoor scoren de Twitter-accounts van RTL Nieuws, NOS en Volkskrant goed. Een retweetnetwerk geeft ook inzicht in de belangrijkste nieuwsbronnen op medisch gebied voor medewerkers. Hierin is te zien dat Skipr, NTvG_Actueel en Medischcontact veel geretweette accounts zijn. Ook zijn verbindingen in het netwerk te zien, dit laat zien dat medewerkers elkaar retweeten. Zo ontstaat bijvoorbeeld rond @UMCG een netwerk met Groningse accounts.

Voor- en nadelen van twitterende werknemers

Sommige ziekenhuizen hebben tientallen twitterende medewerkers, andere slechts een enkeling. Wat zijn de voor- en nadelen van twitterende medewerkers?

Deze vraag stelden wij aan longarts en actief twitteraar Sander de Hosson: ‘Je treedt in de publieke ruimte dus het biedt mogelijkheden. Voor mij heeft het als meerwaarde dat ik de missie heb om palliatieve zorg te verbeteren en dat op deze manier snel en goed kan bereiken.’
Medisch journalist Aliëtte Jonkers geeft aan dat het ook belangrijk is voor reputatiemanagement: ‘Gebruik van sociale media, juist bij incidenten, kan onjuiste geruchten snel de nek omdraaien en zorgen voor een goede en snelle informatieverspreiding.’

Eén van deze meest twitterende medewerkers is Patrick Brok, communicatieadviseur bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Hij geeft andere medewerkers als tip mee: ‘Zorg ervoor dat je reageert op mensen die de moeite nemen een reactie op jou te geven. Je komt niet geloofwaardig over als je alleen maar zendt.’

Redactie Online

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken