Brandt & Levie lanceert vega-groenteworsten

- Food-en-retail
- 27 feb 2025 @ 08:00
- Link
-
Peter van Woensel Kooy
senior redacteur, merk-expert
MarketingTribune - Geen tag
- 27 feb 2025 @ 08:00
- Peter van Woensel Kooy
Na het succes van hun hybride en plantaardige worsten, nemen de Amsterdamse slagers van Brandt & Levie de volgende stap met hun nieuwe 'vegetarische Groenteworsten'.
Het betreft volgens de makers drie culinaire worsten met groente in de hoofdrol en een eigen wereldse twist: Italiaans, Aziatisch en Mexicaans. De introductie duidt op een belangrijke trend in plantbased: we gaan van 'vlees imiteren' naar innoveren met groente. Naar producten die op zichzelf staan.
Brandt & Levie is gestart door drie chefs met een duidelijke missie: minder, maar beter vlees. Dit doen ze naar eigen zeggen door de lekkerste worsten te maken van goed gehouden varkens van Nederlandse bodem. Zich bewust van de doorgeslagen vleesconsumptie, pionieren de worstmakers vastberaden consumenten ook te inspireren om mínder vlees te eten. Daaraan ontspruit ook deze innovatie.
Ze pionierden al in 2018 met hun eerste hybride worst van 1/3e groente en 2/3e vlees. In 2024 slaagden de innovatieve slagers erin een eerste plantaardige hotdog te lanceren die volgens proevers net zo smaakt en knakt als de vlees-versie. Met hun nieuwste creatie zeggen ze een volgende stap in de eiwittransitie te zetten, door groente de hoofdrol te geven.
Jiri Brandt, co-founder: 'Net als dat je niet elke dag vlees zou moeten eten, geldt datzelfde voor vaak ultrabewerkte vleesvervangers. Met deze Groenteworsten wilden we aantonen dat culinair-lekkere worsten niet alleen gemaakt kunnen worden zonder vlees, maar ook zonder vlees te ímiteren en zonder ‘bullshit’-toevoegingen. Niet een zoveelste bewerkte vleesvervanger, maar gewoon knallend lekkere worst met échte ingrediënten: meer dan 50% groenten, biologisch, rijk aan eiwitten en een bron van vezels. Het uitgangspunt was om een worst te maken van ingrediënten die van zichzelf al lekker zijn en nog lekkerder worden door ze samen in een worst te stoppen. Als Brandt & Levie zijn we trots dat we de transitie met stappen als deze voor mensen in ieder geval een stuk makkelijker en lekkerder maken.'
'Een worst waar potje pesto jaloers op is'
Hoewel alle drie de varianten bestaan uit dezelfde voedzame basis van o.a. groenten (meer dan 50% per worst), peulvruchten, havermout, zaden en pitten, is iedere variant anders door zijn eigen spannende smaakcombinatie. Dat wil zeggen: een andere groente in de hoofdrol en andere smaakmakers als kruiden, specerijen of kaas als cheddar en mozzarella. Hoe je ze eet? Samuel Levie, co-founder: 'Je eet de Groenteworsten net als andere worst, maar we hebben anders dan de meeste vleesvervangers losgelaten dat een Groenteworst moet smaken als een vleesworst. Het is echt anders, maar echt lekker. Heerlijke maaltijdvariatie voor lunch, borrel of diner, als toevoeging aan een salade, een (vleesloos) AVG-tje of stamppot of wereldmaaltijden.'
Zo is de Basilicum & Mozzarella met Spinazie volgens hem een worst waar ieder potje pesto jaloers op is, lekker met een mediterrane traybake of orzosalade. 'De kruidige en romige Curry Madras & Kokos met Bloemkool combineert smaakvol met pilav of andere rijstgerechten. Cheddar & Jalapeño met Zoete Aardappel bewijst dat een worst zonder vlees ook echt ballen kan hebben en past goed in een burrito of wrap.'
De nieuwe Groenteworsten van het foodmerk zijn verkrijgbaar via de webshop van Brandt & Levie (Brandtenlevie.nl), bij Ekoplaza en binnenkort bij Picnic, Crisp en enkele speciaalzaken, haasten de slagers zich nog te zeggen.
(PvWK | beeld: Food Cabinet)
Over Brandt & Levie
'Brandt & Levie is veertien jaar geleden opgericht door Jiri, Geert en Samuel. Drie chefs met een missie: mensen inspireren om minder en beter vlees te eten. Om de beste droge worst te leren maken, reisden de mannen af naar Italië voor stages bij de beste Italiaanse worstmakers. Hier leerden ze het belang van echt goed vlees maar zagen ze ondertussen dat veel worst gemaakt werd van niet duurzaam gehouden varkens die ook nog eens van ver weg kwamen. Dat kon en moest anders. Met een missie kwamen ze terug in Nederland en begonnen aan een nieuw avontuur. Een eigen worstmakerij, waar niet alleen de lekkerste worst wordt gemaakt van lokaal goed gehouden varkens of plantaardige ingrediënten, maar ook ambachtelijke producten als pancetta, pastasauzen en soepen.'
(bron: B&L)
-
Peter van Woensel Kooy
- Werkt bij: MarketingTribune
- Functie: senior redacteur, merk-expert
- Website:http://nl.linkedin.com/in/petervanwoenselkooy
- Profiel »
Laatste reacties
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Meest gelezen
Word abonnee en ontvang:
- ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
- ✔ Korting tot wel €100,- op events
Laatste Nieuws
- Brandt & Levie lanceert... 27-02-2025
- Nestlé betreedt nieuw segment met... 26-02-2025
- [onderzoek] Kwart Amerikanen... 26-02-2025
- DubbelFrisss lanceert nieuwe smaken... 25-02-2025
- Mexicano wil cultstatus binnen... 24-02-2025
- Techinvesteerder Prosus koopt Just... 24-02-2025
MarketingTribune Events
- 8apr 2025
Branded Content Event
- 15mei 2025
Retail Media Day
- 12jun 2025
NIMA Marketing Day