Reacties vleesaanbieders op WHO-rapport: 'het valt wel mee'

  • Food-en-retail
  • 29 okt 2015 @ 09:19
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • MVOFood

De VNV (Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie) verwerpt de indeling van vleeswaren in categorie 1 door het International Agency for Research on Cancer, onderdeel van de WHO, dat recent bekend maakte dat bewerkt vlees zoals hammen, worst en daarnaast rood vlees ongezonde kanten hebben, omdat ze de kans op darmkanker verhogen. De Nederlandse supermarkten, verenigd in het CBL, vinden het overdreven om dit voedsel op een lijn te zetten met asbest. Een volgend rapport ligt echter alweer op de loer en komt er plantaardige Nederlandse biefstuk aan.

'Het risico op kanker is complex en ook afhankelijk van leeftijd, genetica, dieet, leefomgeving en leefstijl, zeggen de Nederlandse vleesproducenten. Bovendien eten Nederlanders niet veel worst, gemiddeld 20 gram per dag', stelt de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie. 'Mensen zijn omnivoren, ingesteld om vlees te eten. Al duizenden jaren proberen we het vlees langer houdbaar te maken', reageert het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel op het nieuws van de WHO. 'Het is allemaal niet nieuw', bezweert Richard van der Kruijk van de VNV in Het Parool. Je zou het niet moeten vergelijken met dieselroet, arsaan, tabak en cadmium. 'Een hoeveelheid van 50 gram wordt gezien als bovenmatige consumptie, terwijl Nederlanders daar ver onder blijven: wij eten gemiddeld 20 gram van zulke vleeswaar per dag.'


Dramatische overreactie
'Een dramatische en alarmistische overreactie', noemt het North American Meat Institute het IARC-advies. Er zijn talloze studies die geen verband tussen vlees en kanker hebben aangetoond, claimt de NAMI in NRC. 'Het IARC heeft onterecht niet gekeken hoe (on)gezond het is als mensen plotseling ophouden met vlees eten, schrijft de organisatie van de Amerikaanse vleesproducenten. Vlees is immers een prima eiwitbron en leverancier van vitaminen en mineralen.' Ook de Nederlandse mega-vleesverwerker Vion Food waarschuwt voor het trekken van al te harde conclusies op basis van de ‘vleeswaarschuwing’ van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).  Vion benadrukt in Distrifood daarnaast dat de vleessector in Europa zich al jarenlang inspant om het zoutgehalte in vleeswaren als ham en worst terug te brengen.

Gevarieerd eetpatroon
Volgens slagersmerk Vion Food is het eten van vlees niet slecht als dat met mate gebeurt als onderdeel van een gevarieerd eetpatroon en in combinatie met voldoende lichaamsbeweging. Een volgend rapport ligt echter alweer op de loer. 'Volgende week verschijnt een belangrijk advies over gezonde voeding van de Nederlandse Gezondheidsraad. Daarin staat ongetwijfeld ook ergens dat rood vlees en worst de kans op kanker enigszins verhogen. Dat was al jaren bekend. Het IARC heeft dat maandag vooral tot een bureaucratisch feit gemaakt', signaleert wetenschapsredacteur Wim Köhler op NRC.nl.

Versneld veranderen
'Heel opvallend vind ik de hardhandigheid waarmee de WHO zijn nieuws brengt. Ik zei dan ook verleid te worden door de gedachte dat er een politiek doel achter de boodschap schuilgaat. Het publiek moet versneld in een andere houding gebracht worden', reageert Dick Veerman, hoofdredacteur Foodlog. RTL sprak Martijn Katan, Nederlandse hoogleraar in de voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam, die in 2014 pleitte voor het stoppen met anti-biotica aan dieren. Katan vertelde RTL over het WHO-rapport dat de risico's niet overdreven moeten worden. Minder vlees en vleeswaar, zo simpel is het, luidt de boodschap van Katan, concludeert Veerman op zijn beurt. 'Eat food – mostly plants – not too much', was al in deze trendvoorspelling over 2015 te lezen.




Geniet met mate
Na de diverse veeteeltschandalen, -ziektes en het opkomend besef onder Nederlandse consumenten dat de productie van vlees een enorm beslag legt op het milieu, vergeleken met de productie van groenten, zullen de bevindingen van de WHO zoals maandag gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift The Lancet Oncology de vlees consumptie in Nederland in elk geval niet bevorderen. Zoogdiervlees is nu officieel kankerverwekkend. Of er ook waarschuwingen op bewerkt vlees in supermarkten komen, is nog onbekend. Intussen spinnen makers van vegetarisch beleg en hapjes zoals Tivall, de Vegetarische Slager, Valess, Tartex en Vivera garen bij het WHO-rapport. Op 1 november presenteert de Vegetarische Slager met de Wageningen University en TU Delft haar eerste 'niet-van-echt-te-onderscheiden-plantaardige-biefstuk '. Aan de andere kant: 'een broodje ham is nog altijd een minder slechte gewoonte dan een pakje sigaretten per dag', stelt The Guardian haar lezers gerust, naar aanleiding van het WHO-rapport. Het is maar hoe je het ziet. (PvWK)

 



Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken