Zo spelen merken in op Suikerfeest en Hemelvaartsdag

Zo spelen merken in op Suikerfeest en Hemelvaartsdag
  • Food-en-retail
  • 12 mei 2021 @ 11:13
  • Link
  • Redactie MarketingTribune
    Redactie MarketingTribune


  • Marketing

Het Suikerfeest valt dit jaar samen met Hemelvaartsdag. Een mooie kans voor merken dus om te verbroederen en te verzusteren in een tijd van verdeeldheid. Diverse vakgenoten delen hun mening.

‘Het is bijzonder dat twee religieuze (feest)dagen op één dag vallen’, vertelt Asma Kacha-Moussaoui, brand marketeer van Simyo. ‘Ik ben geen campagnes tegengekomen waarin wordt ingespeeld op beide (feest)dagen.’ Dit heeft volgens Kacha-Moussaoui te maken met het feit dat Hemelvaartsdag al niet echt een dag is waarop veel wordt ingespeeld door merken. Het feit dat het afgelopen zondag ook nog Moederdag was, heeft ook het aantal campagnes voor Eid ul-Fitr (vertaald: feest van het breken van het vasten) vermoedelijk ook nog doen verminderen. Merken lijken dus keuzes te hebben gemaakt.

Grote supermarktketens als Albert Heijn en Jumbo bevestigen het beeld dat Kacha-Moussaoui schetst. ‘Albert Heijn heeft vanaf het begin tot het einde van de Ramadan advertenties geplaatst op Instagram van relevante producten, maar heeft niet ingezet op een speciale activiteit tot verbinding’, zegt Ronald van der Aart, woordvoerder van Albert Heijn. Michiel de Ruijter, PR-adviseur van Jumbo komt met eenzelfde verhaal: ‘We hebben een bijzonder display voor het Suikerfeest, met leuke non-food producten, zoete producten en DKW-producten. We hebben het niet anders aangepakt omdat het nu gelijk is met Hemelvaart’.

Blogger Erdinç Saçan kwam bij de collega’s van MarketingFacts tot de conclusie dat er te weinig bedrijven op dit moment aan de slag gaan met de Ramadan, maar dat er wel meer bedrijven zijn die de stap durven zetten. Dit terwijl het CBS eind 2020 becijferde dat meer van de helft van Nederlanders (54 procent) van 15 jaar of ouder zich in 2019 niet tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering rekende. Volgens de trend neemt het aantal mensen dat zich daartoe rekenen per jaar af. Ondanks de gecombineerde ‘feestdag’ in 2021, lijkt het dus ook jaar op jaar een minder grote doelgroep aan te spreken.

‘Het is van belang dat je als merk niet alleen maar inspeelt op een religieus feest, maar ook dat je als organisatie diversiteit en inclusiviteit omarmt en eraan bijdraagt. Pas dan ben je als merk oprecht’, vertelt Kacha-Moussaoui. ‘Zorg daarnaast voor herkenning in de communicatie. Een goed voorbeeld hiervan is de officiële naam van een feestdag gebruiken. Dus Eid ul-Fitr en geen Suikerfeest. Alleen dan laat je als merk zien dat jij je doelgroep ook echt begrijpt’.

Door Ryan Baij

 

Verder lezen: Bijna vier op de tien winkeliers houden rekening met het Suikerfeest


Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken