TMG schorst bestuur en wil deal met Mediahuis

TMG schorst bestuur en wil deal met Mediahuis
  • Media
  • 6 mrt 2017 @ 00:11
  • Link
  • Redactie Media
    Redactie Media

    Redactie
    MarketingTribune
  • DagbladenZakelijkDagbladuitgeversNieuwsmedia

Mediahuis lijkt de overnamestrijd om Telegraaf Media Groep te gaan winnen. De onderhandelingen beginnen alleen wel steeds meer op een soap te lijken. Zondag is de Raad van Bestuur van TMG geschorst door de Raad van Commissarissen, die vindt dat topman Geert-Jan van der Snoek en mede-directeur Leo Epskamp zich niet constructief genoeg opstellen. Daarmee lijkt de weg vrij voor overname van TMG door Mediahuis en partner VP Exploitatie. Tegenkandidaat John de Mol (Talpa) heeft als reactie het eigen bod nog verder verhoogd.

TMG zelf meldt zondag dat de Raad van Commissarissen beide leden van de Raad van Bestuur 'met onmiddellijke ingang' schorst. Op grond van de statuten van TMG wordt de bestuurstaak sindsdien tijdelijk door de RvC uitgeoefend.

Dit besluit was naar het oordeel van de RvC 'onvermijdelijk in verband met de belangen van TMG, haar onderneming en haar stakeholders, en meer in het bijzonder het bod van Mediahuis en VP Exploitatie (het “Consortium”) en de daarmee beoogde toekomst voor TMG.' 

'RvB was niet constructief'

Naar het oordeel van de Raad van Commissarissen hebben de leden van de RvB 'de voortgang van het proces te weinig bevorderd en zich in de laatste fase van de onderhandelingen met het Consortium onvoldoende constructief en realistisch opgesteld'. 'Hierdoor dreigden de onderhandelingen met het Consortium stuk te lopen, waardoor geen merger-protocol zou zijn gesloten. In die situatie zou zich het risico voordoen dat het Consortium eenzijdig een bod zou uitbrengen zonder de in het merger-protocol bedongen bescherming voor TMG en haar stakeholders.'

De Raad van Commissarissen achtte dit 'onverantwoord en niet aanvaardbaar'. Dit heeft geleid tot een 'vertrouwensbreuk' tussen RvC en Raad van Bestuur, 'waarna is besloten tot schorsing.'

Gelet op de tot dan toe behaalde resultaten van de besprekingen met zowel het Consortium en Talpa Holding, afronding van de due diligence en de dealzekerheid die het Consortium kon bieden, heeft de Raad van Commissarissen op dinsdag 28 februari gemeend dat voorrang moest worden gegeven aan verdere besprekingen met het Consortium om te zien of volledige overeenstemming kon worden bereikt. De besprekingen die zijn gevoerd met het Consortium hebben op zaterdag 4 maart tot het vandaag aangekondigde onderhandelingsresultaat geleid. De Raad van Commissarissen heeft na de schorsing namens TMG ingestemd met de transactie en is het merger protocol aangegaan.

COR betreurt gang van zaken

Dit besluit zet de verhoudingen binnen TMG op scherp, want ook de Centrale Ondernemingsraad (COR) is kritisch over de ontwikkelingen dit weekend. 'De COR is bekend geraakt met het bericht van de Raad van Commissarissen over het bereiken van overeenstemming met het Belgische Mediahuis en VP Exploitatie en het verlenen van steun aan de bieding op de aandelen van TMG. De COR betreurt het dat er vóór het nemen van dit besluit geen inhoudelijke reactie is gegeven door de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur op de brief die op vrijdag 3 maart is verzonden door de COR. Daarin heeft de COR juist gevraagd een beslissing hierover aan te houden totdat het adviestraject met de COR is afgerond. De COR beraadt zich op de nu ontstane situatie.'

Het consortium van Mediahuis en VP Exploitatie biedt 6 euro per aandeel, een verhoging van 0,10 euro ten opzichte van hun voorgenomen bod. Daarmee waardeert het TMG op 278 miljoen euro. Het mediabedrijf zal na een overname zelfstandig blijven opereren, en alle merken, waaronder De Telegraaf, wordt voortgezet.

Talpa reageert met nóg hoger bod

Nu Mediahuis afstevent op een akkoord met de RvC van TMG, speelt Talpa een nieuwe troefkaart uit: het bedrijf van John de Mol heeft zijn bod verhoogd naar 6,50 euro per aandeel. Talpa biedt daarmee 0,50 euro per aandeel meer dan Mediahuis en verhoogt voor de tweede maal het eigen bod, dat tot dit weekend 6,35 euro per aandeel bedroeg. 

Redactie Media

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken