'Een goede radiocommercial heeft slechts een goede radio commercial heeft slechts een boodschap'

'Een goede radiocommercial heeft slechts een goede radio commercial heeft slechts een boodschap'
  • Algemeen
  • 12 jun 2013 @ 00:00
  • Link
  • Wouter van der Pauw
    Wouter van der Pauw

    creatief directeur, partner
    Brand New Telly Industries
  • Geen tag

Een week voordat de halve reclame wereld dronken aan de bar van het Martines staat werd er gister in Amsterdam een andere prijs uitgereikt: De Radio Advertising Awards.Voor de uitreiking werd de zaal een spiegel voorgehouden door Ralph van Dijk, founder en creative director van Eardrum, het meest onderscheiden radio productie huis ter wereld. Zonder er doekjes om heen te winden, vertelde hij de zaal dat de gemiddelde Nederlandse radiocommercial ongeveer net zo goed is als de reële eindexamencijfers op scholengemeenschap Ibn Ghaldoun.


Gelukkig had Ralph ook wat tips om ons te helpen. Zijn eerste tip was vooral gericht aan de adverteerders in de zaal. Volgens ‘Mr. Radio commercial' bevat een goede briefing slechts één (ik herhaal: één!) inzicht, ups of communicatie boodschap. Dus geen afleidende paardenkrachten, urls of calorieën.

Zijn tweede tip sloot daarop aan en was voor de creatieven. Verzin een idee dat compleet op dit inzicht is gebaseerd. Rek dit idee vervolgens net zo ver op totdat je aan de Client Service Director (CSD) denkt: ‘Oef, hoe verkoop ik dit aan mijn klant’ en ga dan nog een stap verder.

Co-auteur
Maar misschien wel de mooiste tip: Zorg dat je een radio commercial zo schrijft dat het voor de luisteraar voelt alsof hij zelf co-auteur had kunnen zijn. Volgens Ralph is radio het meest persoonlijke medium dat er is. Je spreekt elke luisteraar persoonlijk aan en dat moet je gebruiken. Een goede spot moet invoelbaar zijn en mag dus zelfs wel een beetje pijn doen.
En als dat dan allemaal gelukt is. Dan rest er nog een tip. Boek nooit meer een voice over! Werk alleen nog maar met acteurs. Want als je een verhaal wilt vertellen, mensen wilt meenemen, dan moet dit worden gedaan door iemand die dat ook daadwerkelijk kan.
Allemaal praktische tips waar we wat mee kunnen. Dus laten we stoppen met het ‘doorvertalen’ van de communicatie naar radio. Laten we meer mooie radio-ideeën bedenken. Gebruik maken van de specifieke kracht van het medium, zodat we volgend jaar meedoen met de internationale top. Want daar hoort Hollandse creativiteit zeker thuis!


Wouter van der Pauw, creatief directeur en partner van Brand New Telly Industries ziet alles gebeuren, verbaast zich soms en schrijft het voor MarketingTribune van zich af. Wat maakt een (branded content) campagne succesvol en waar zitten de valkuilen?

Wouter van der Pauw

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


  • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken