Zet je klanten vaker in het zonnetje

Zet je klanten vaker in het zonnetje
  • Bureaus
  • 15 apr 2014 @ 16:30
  • Link
  • Marianne Ostendorf
    Marianne Ostendorf

    Marketingcommunicatie-adviseur
    Rabobank Amsterdam
  • MarketingKlantCommunicatie

Positieve marketing, bestaat deze term al? Anders claim ik 'm! Ik vind positieve marketing puur, sterk, origineel en horen bij ons vak, horen bij deze tijd. En het gebeurt al overal. Wat ik bedoel met positieve marketing? Vorig jaar fietste ik door de stad en zag ik overal ballonnen geknoopt aan bakfietsen en fietsen met een kinderzitje. Een vrolijk gezicht, dus blij fietste ik verder.

Toch wel nieuwsgierig naar wat voor actie het was, bekeek ik de opdruk van de ballonnen. CompaNanny, een speciale actie voor Moederdag. CompaNanny wilde graag met deze actie moeders in het zonnetje zetten en ze bedanken omdat ze zulke lieve moeders zijn. Wat leuk! Een sterke actie; de originaliteit en de zichtbaarheid in het straatbeeld zorgden ook nog voor PR.

KLM verraste haar klanten met de 'KLM surprise', ze kregen een op maat gemaakt cadeautje voordat ze aan boord gingen. Informatie over de klant werd online ingewonnen via persoonlijke profielen. Wie kent deze ludieke campagne nou niet? De actie had aan belangstelling geen gebrek; in zeer korte tijd ontstond er veel buzz op social media.

T-Mobile stuurde al jaren geleden haar klanten een slinger met Happy Birthday voor hun verjaardag om het ultieme verjaardagsgevoel te creëren. Nog een voorbeeld: een vriendin van mij had gesolliciteerd bij Tony Chocolonely en ontving een paar dagen na haar gesprek een overheerlijke reep via de post, (arbeids)marketingwise erg slim en ook gewoon lekker. De B2B-kant kan het ook. Effectory zet bijvoorbeeld al jarenlang haar klanten in het zonnetje door middel van het uitreiken van de Beste Werkgevers Awards, een prijs voor goed werkgeverschap.

Positieve marketing is in mijn ogen een persoonlijke actie/campagne met een positieve touch. Doe iets wat niet wordt verwacht. Hou het dichtbij je merk, zorg dat je mensen raakt en verras je (potentiële) klanten vaker. Het hoeft maar een klein gebaar te zijn, want als het puur en echt is, wordt het vanzelf groot. Positieve marketing is origineel en net even anders. Daarnaast is het ontzettend leuk om zo een campagne te verzinnen, uit te werken en uit te voeren, een feestje voor het marketingteam. Het geeft energie aan iedereen.

Zoals je leest, zijn er al wat voorbeelden en er zullen er vast nog meer te vinden zijn. Maar van mij mag het de marketingtrend van 2014 worden. Het voorjaar is begonnen en de zon heeft zich al een paar keer goed laten zien. Ik ben benieuwd welke organisaties deze zomer hun (potentiële) klanten in het zonnetje gaan zetten.  

Marianne Ostendorf

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


  • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken