Vrij Nederland wordt maandblad en moet saneren

Vrij Nederland wordt maandblad en moet saneren
  • Media
  • 15 dec 2015 @ 09:46
  • Link
  • Jeroen Mirck
    Jeroen Mirck

    Redacteur
    MarketingTribune
  • MediaJournalistiekPrint

Opinieweekblad Vrij Nederland wordt medio 2016 een maandblad, zo heeft uitgever WPG maandag bekendgemaakt. Dit betekent een forse ontslagronde op de redactie. Hoofdredacteur Frits van Exter heeft al laten weten zelf per 1 januari zijn functie neer te leggen. WPG omschrijft de sanering van het befaamde tijdschrift als een noodzakelijke 'vernieuwing'.

Hoofdredactie en uitgever hebben maandag de medewerkers van VN ingelicht. 'De uitvoering van de plannen betekent helaas een vermindering van het aantal vaste arbeidsplaatsen op de redactie', aldus een mededeling op VN.nl. Hoofdredacteur Van Exter kon nog niet zeggen hoeveel arbeidsplaatsen er verloren gaan. De plannen moeten eerst nog langs de ondernemingsraad voordat er uiteindelijke knopen worden doorgehakt. 

Vrij Nederland heeft een oplage van 27.016 exemplaren, waarvan 26.310 betaald. Het blad bestaat 75 jaar en werd opgericht als verzetskrant tijdens de Tweede Wereldoorlog. De hoogste oplage bereikte VN in 1978 met 117.165 exemplaren.

'Hoge omloopsnelheid van nieuws'

Volgens hoofdredactie en uitgever Weekbladpers staat de exploitatie van het weekblad onder druk. 'Door de hoge omloopsnelheid van nieuws en meningen is het abonnement op een weekblad minder vanzelfsprekend geworden voor jongere lezers, van wie velen al het gevoel hebben dat zij tijd tekort komen.'

Opinieblad HP/De Tijd ging VN voor. In 2012 veranderde dit weekblad ook in een maandblad. In 1993 had HP/De Tijd een oplage van ruim 51.000 stuks, vorig jaar waren dat er bijna 21.000.

'Website vernieuwen, met paywall'

Vrij Nederland zegt te gaan vernieuwen 'om zijn journalistieke ambities ook in de toekomst waar te kunnen maken'. Niet alleen verschijnt het blad in het tweede kwartaal van 2016 maandelijks, ook de website verandert. Die wordt uitgebreid met dagelijkse opinies. Niet-abonnees gaan 'op een gemakkelijke manier' betalen voor langere artikelen. 

Vrij Nederland richt ook een samenwerkingsverband op voor onderzoeksjournalistiek. Daarin zullen VN-medewerkers met journalisten van andere media en onderzoeksinstellingen gezamenlijk multimediale projecten uitvoeren. Het verband wordt een aparte organisatie, mede gefinancierd uit publiek-private middelen.

Adjunct-hoofdredacteur Robert van de Griend neemt de taken van vertrekkend voorman Frits van Exter waar totdat een nieuwe hoofdredacteur is benoemd. Van Exter zal hem, mede op verzoek van de directie WPG, de komende maanden nog actief bijstaan bij de uitwerking en uitvoering van de vernieuwingsplannen. Hij deed maandagavond in ieder geval zelf actief aan webcare op Twitter. 



Jeroen Mirck

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken