Marketing Intelligence meeting point voor innovatieve technologie en slimme marketing

Marketing Intelligence meeting point voor innovatieve technologie en slimme marketing
  • Online
  • 24 jun 2014 @ 10:47
  • Link
  • Redactie Online
    Redactie Online

    Redactie
    MarketingTribune
  • Big dataEvenement

Persoonlijk en relevant. Het zijn twee woorden die nagalmen in het hoofd van ruim zestig marketeers na een bezoek aan Marketing Intelligence op 19 juni. Deze woorden hebben duiding gekregen door de best practises die deze dag de revue passeerden en de visie op technologie van online thought leaders. Organisator en online adviesbureau, Incentro, wilde met deze tweede editie van Marketing Intelligence innovatieve technologie en slimme marketing met elkaar verbinden.

Marketeers zetten al baby steps op gebied van personalisatie maar zijn nog zoekende hoe dit in de praktijk goed door te voeren. Terberg Leasing, Gype, Randstad, Intershop Duitsland, ANWB en Brandweer Amsterdam/Amstelland presenteerden daarom hoe zij marketing intelligence toepassen in hun organisatie. Laat je inspireren door hun succesvolle aanpak. Hieronder lees je de highlights van de best practises.

Terberg Leasing gaf als eerst een kijkje in de keuken van ‘data driven marketing’. In 2011 heeft het bedrijf succesvol een nieuwe tak van sport geïntroduceerd; private lease. Dit succes is grotendeels toe te schrijven aan de communicatiestrategie die gebaseerd is op analyse en interpretatie van gedrag van de doelgroep. Dit hebben zij in hoofdlijnen gevat in twee klantprofielen Rosanne en Henk. Zij hebben specifieke voorkeuren en de personalisatie van de communicatie is doorgevoerd in mailingen, mailverkeer, belscripten et cetera.

Marketingbureau Gype benadrukt in zijn presentatie de logica ‘meten is weten is verbeteren’ en haalt ter illustratie twee cases aan. Zo heeft adidas op basis van data een Marketing Performance Platform ontwikkelt en daarmee inzicht gekregen in de performance van hun campagnes, terwijl Philips het accent legde op verkoop en de transactiefase verbeterde met hun e-retailers.

Uitzendorganisatie Randstad heeft een verandering in businessmodel doorgevoerd. Waar contact met de werkzoekenden voorheen vooral offline georiënteerd was, speelt online nu een grote rol. Zij begonnen met de optimalisatie van het online sollicitatieformulier en zetten nu de volgende stappen om de offline wereld en online wereld beter met elkaar te verbinden.

De brandweer Amsterdam/Amstelland zet data in voor een brandveilige samenleving. Als innovatieproject inventariseerde de brandweer risicogebieden en ging proactief aan de slag met preventiecampagne. Denk hierbij aan de bevestiging van rookmelders in risicogebouwen tot een mediacampagne met kopstukken uit de buurt. Het werd een enorm succes met media-aandacht en extra budget voor innovatie tot gevolg. De Brandweer experimenteert nu zelfs met Google glass: 

ANWB heeft sinds de oprichting in 1883 het productaanbod fors uitgebreid. De kunst is om het juiste aanbod, op het juiste moment via het juiste kanaal aan de klant te koppelen. ANWB hanteert een learning loop die begint en eindigt bij luisteren naar de klant. De klanthistorie is een belangrijk hulpmiddel om relevantie te bieden.

Online antropoloog
Marketing Intelligence was een inspirerende dag. Samenvattend zou gedragswetenschap antropologie doorgetrokken moeten worden naar online marketing. Door gedrag van de doelgroep goed te kennen, kun je erop anticiperen. Het belangrijkste advies van de dag is: Trek zeven mijls laarzen aan en vergoot die baby steps, want de techniek leent zich al voor grote sprongen voorwaarts op gebied van verregaande personalisatie.

Edwin van der Geest, manager Rotterdam bij Incentro.
 



Redactie Online

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken