Heineken verlaat Rusland, aandelen verkocht voor 1 euro

Heineken verlaat Rusland, aandelen verkocht voor 1 euro
  • Food-en-retail
  • 25 aug 2023 @ 11:30
  • Link
  • Michiel van Zaane
    Michiel van Zaane

    Allround Redacteur
    BBP Media
  • Geen tag

Heineken N.V. heeft haar activiteiten in Rusland verkocht aan de Russische Arnest Group. De verkoopprijs bedraagt 1 euro voor alle aandelen, wat de bierbrouwer op een eenmalige afschrijving van 300 miljoen euro komt te staan.

In wat een mooi jubileumjaar had moeten zijn (het merk bestaat 150 jaar in 2023) verkoopt het bedrijf, mede onder invloed van kritiek bij publiek en pers over de aanwezigheid in Rusland, alle activa in dat land. De titelsponsor van de Grand Prix in Zandvoort, die twee dagen na deze bekendmaking plaatsvindt, had zich waarschijnlijk een feestelijker weekend voorgesteld.

Het verkoopproces startte in maart 2022. Na de goedkeuring komen alle activiteiten in handen van de Arnest Group, een Russisch bedrijf op het gebied van verpakkingsoplossingen. Het is tevens de grootste producent van cosmetica, huishoudelijke producten en metalen verpakkingen ten behoeve van de Fast Moving Consumer Goods (FMCG)-sector in Rusland. De activa omvatten onder meer zeven brouwerijen in Rusland. De Arnest Group neemt 1.800 lokale medewerkers over met baangaranties van drie jaar.

Producten van het Heineken-merk zijn in 2022 van de Russische markt gehaald, de productie en verkoop van Amstel wordt over een periode van zes maanden afgebouwd. In haar persbericht stelt Heineken:

Buiten een specifieke licentie van drie jaar voor enkele kleinere regionale merken die de bedrijfscontinuïteit waarborgen en een voorwaarde zijn voor goedkeuring van de transactie, wordt geen enkel ander internationaal Heineken merk in Rusland in licentie gegeven. Heineken zal geen merkondersteuning bieden en evenmin inkomsten, royalty's of andere vergoedingen uit Rusland ontvangen.

Er is geen sprake van een call-optie om terug te keren.

CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van Heineken, Dolf van den Brink: ‘Ons vertrek uit Rusland is nu voltooid. Recente ontwikkelingen illustreren de complexiteit waarmee grote productiebedrijven worden geconfronteerd bij het verlaten van de Russische markt. Hoewel dit proces veel langer heeft geduurd dan oorspronkelijk verwacht, stelt deze transactie de toekomst van onze medewerkers veilig en biedt het ons de gelegenheid om op een verantwoorde wijze uit Rusland te vertrekken.’

Michiel van Zaane

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken