Hier en nu = daar en later

Hier en nu = daar en later
  • Algemeen
  • 28 apr 2017 @ 20:44
  • Link
  • Roel Welsing
    Roel Welsing

    Algemeen Directeur
    Apenheul
  • Maatschappij

Als Nederlander groei je op met water. Om ons heen en in onze huizen; het is er in overvloed en bovenal: schoon! Dat dat niet overal op de wereld vanzelfsprekend is, weten we wel. Toch blijft het getal indrukwekkend: zo’n 663.000.000 mensen verspreid over de wereld hebben geen toegang tot schoon drinkwater. Oftewel ruim het dubbele van het aantal inwoners van de VS.

Drinken door een rietje
Maar wist je dat het in ons land over tien jaar ook niet meer vanzelfsprekend is? Membraanhoogleraar Kitty Nijmeijer ontwikkelt daarom speciale rietjes, die ons drinkwater beter moeten filteren. De huidige membranen houden wel bacteriën tegen, maar geen microverontreiniging van medicijnen, drugs en pesticiden die via het riool en afvalwater in het drinkwater komen. Die microverontreiniging neemt toe. Toen ik in een interview met haar vervolgens las dat door de hoeveelheid vrouwelijke hormonen, die via urine in ons water terecht komt, sommige mannelijke vissen al vrouwelijke trekken vertonen, werd het mij allemaal wat te veel. Waar-zijn-we-in-vredesnaam-mee-bezig?

Duurzaam regeerakkoord
Dit soort voorbeelden kom je dagelijks tegen in het nieuws. Ze illustreren voor mij een aantal dingen. Ten eerste dat we hard op weg zijn deze aardbol te vervuilen. Ten tweede dat we denken dat we met technologie vervolgens alles kunnen oplossen. Ten derde dat kleine handelingen, zoals het weggooien van medicijnen, niet alleen later in de tijd, maar ook verder verwijderd impact kan hebben. Het eerste is een feit. Bij het tweede heb ik altijd een dubbel gevoel: het lijkt erop dat we ons gedrag liever compenseren dan aanpassen. Het derde laat zien dat hier en nu ook betekent daar en later.

Op het moment dat ik deze column schrijf vinden er in Den Haag gesprekken plaats over onze nieuwe regering. Een regering die de kans of beter de plicht heeft om te zorgen voor een duurzame toekomst voor onze kinderen, hier en elders op de wereld. Ik hoop dat zoveel mogelijk ondernemingen de petitie op duurzaamregeerakkoord.nl ondertekenen om onze toekomstige politieke leiders te steunen in hun ambitie om te komen tot een duurzaam regeerakkoord. Met hopelijk aandacht voor de luxe die schoon drinkwater heet. Niet daar en later, maar hier en nu!

Roel Welsing

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken