WRR wil voedselbeleid in plaats van landbouwbeleid

WRR wil voedselbeleid in plaats van landbouwbeleid
  • Food-en-retail
  • 3 okt 2014 @ 14:28
  • Link
  • Redactie Food en Retail
    Redactie Food en Retail

    Redactie
    MarketingTribune
  • PolitiekFoodConsumenten

Nederland moet minder vlees en zuivel produceren. En er minder van consumeren. Er moet veel meer aandacht komen voor duurzaamheid bij voedselproductie. En de overheid moet ingrijpen om de consumptie van zout, suiker en vet te verminderen. Dat stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in een zojuist gepresenteerd rapport. De WRR is het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

'Het is tijd voor een expliciet voedselbeleid: beleid dat rekening houdt met de uiteenlopende waarden rond voedsel, met de samenhang tussen productie en consumptie en met de veranderde machtsverhoudingen in het voedselsysteem. De raad wijst hiernaast op de noodzaak te investeren in de veerkracht van het voedselsysteem', schrijft de WRR in het rapport Naar een voedselbeleid dat donderdagmiddag gepresenteerd is. Het adviesorgaan stelt dat er een voedselbeleid moet komen in plaats van het traditionele landbouwbeleid. Dat is nog altijd gericht op het vergroten van de productiviteit en van de export. De laatste tientallen jaren zijn er echter problemen gerezen. Uitputting van grondstoffen en landbouwgrond, tekorten aan water en fosfaat, te veel dierlijke mest, achteruitgang van de soortenrijkdom in de natuur. Tegelijkertijd groeien de gezondheidsproblemen. Consumenten eten zich intussen scheel aan te veel aan suikers, slechte vetten en een te veel aan zout. ‘De productie en consumptie in Nederland dragen bij aan de mondiale ecologische problemen’ en zuivel en vlees hebben een ‘onevenredig grote ecologische impact’. 

Bewustwording
De overheid moet niet huiverig zijn om in te grijpen in het consumptiepatroon, aldus Gerard de Vries van de WRR. 
In de afgelopen decennia is er al het een en ander gedaan om de ‘obesitas-epidimie’, in de worden van de WRR, in te cammen. Zo zijn er verschillende convenanten gesloten met het bedrijfsleven maar deze zetten onvoldoende zoden aan de dijk. Vandaar dat ‘wetgeving zinvol is’. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken die de nota in ontvangst nam spreekt van een ‘belangrijk rapport dat de juiste vragen stelt’. Wat dat betekent zal binnenkort blijken: ‘Wij gaan er verder mee aan de slag en komen snel met een kabinetsreactie,’ aldus de staatssecretaris.
(PvWK, bronnen: WRR, MarketingTribune, TGHP De Tijd, Volkskrant)

Klik hier om het hele raport of een  samenvatting te lezen.

Redactie Food en Retail

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken