Aandacht voor loyalty groot, strategie ontbreekt

Aandacht voor loyalty groot, strategie ontbreekt
  • Online
  • 6 nov 2013 @ 08:57
  • Link
  • Redactie Online
    Redactie Online

    Redactie
    MarketingTribune
  • E-marketing

In deze moeilijke tijden hebben veel organisaties te maken met hevige concurrentie. Meer focus op de eigen bestaande klanten om daar meer business uit te halen is daarom van belang. 70% van de bureaus ervaart meer aandacht voor loyalty marketing in de branche. Bij 69% van de opdrachtgevers staat loyalty marketing dan ook hoog op de agenda. Toch heeft de helft van de opdrachtgevers geen loyaliteitsstrategie geformuleerd. Daarbij vindt 59% van de marketeers het kennisniveau van loyalty marketing bij de gemiddelde marketeer onvoldoende. Dit zijn enkele resultaten uit de ‘DM Barometer Special: De stand van loyalty’ van DDMA, NIMA, Online Marketing Group en Tijdschrift voor Marketing.

Juist omdat loyalty marketing bij opdrachtgevers hoog op de agenda staat, is het opvallend dat de helft geen loyaliteitsstrategie heeft geformuleerd. Zo blijkt dat bij 62% van de opdrachtgevers de uitgaven voor werving hoger zijn dan de uitgaven voor behoud. Bij 29% is dit andersom. Toch is er een stijgende trend in de uitgaven voor behoud te zien: 47% geeft aan meer uit te geven aan behoud ten opzichte van de afgelopen jaren (bij 40% gelijk en bij 12% daling). Tevens is bij meer dan de helft van de opdrachtgevers (57%) een bepaald bedrag vastgesteld voor loyalty marketing.
Erik van Essen, Managing Director bij Air Miles: ‘Logisch dat er een stijgende trend is aan uitgaven aan behoud van bestaande klanten. Ik denk zelf dat die stijgende trend door zal zetten. Investeringen in bestaande klanten loont. Met name als die investeringen gepaard gaan met kennisopbouw over klanten en dat die kennis over klanten doorvertaald wordt naar activiteiten die continu geëvalueerd worden zodat er een lerende organisatie ontstaat. ROI is ook heel meetbaar.’
 

Kwaliteit klantdata onvoldoende voor maatwerk
In de vorige DM Barometer Special: ‘Is data een kritische succesfactor?’ kwam al naar voren dat de kwaliteit van klantdata niet bij alle organisaties goed genoeg is om de dialoog aan te gaan (circa 49%). Dit terwijl datamanagement als een kritische succesfactor wordt gezien voor het behalen van marketingdoeleinden. Ook nu blijkt de kwaliteit van klantdata veelal onvoldoende te zijn om loyaliteitsactiviteiten op basis van maatwerk (dus klantspecifiek) uit te kunnen voeren. Opdrachtgevers zijn verdeeld (50/50) of hun klantdata wel of niet voldoende van kwaliteit is. Bureaus denken hier iets anders over; 71% vindt de kwaliteit van klantdata van opdrachtgevers onvoldoende of net voldoende, en 29% goed genoeg tot uitstekend.
 

Opvallende cijfers
In de DM Barometer zijn ook een aantal stellingen aan de marketeer voorgelegd:
• 78% van de marketeers vindt dat loyaliteitsprogramma’s vaak te kort de tijd krijgen om tot volle wasdom te groeien.
• 58% van de marketeers vindt niet dat de klant steeds minder geneigd is om deel te nemen aan loyaliteitsprogramma’s vanwege privacy issues.
• 59% van de marketeers vindt het kennisniveau van loyalty marketing bij de gemiddelde marketeer onvoldoende.

Het volledige rapport en bijbehorende infographic is te downlaoden via http://ddma.nl/kennisbank/dm-barometer-special-de-stand-van-loyalty
 

Redactie Online

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken