[column] Heerlijk - Helemaal geen dividendbelasting - Heineken

[column] Heerlijk - Helemaal geen dividendbelasting - Heineken
  • Food-en-retail
  • 11 apr 2024 @ 16:17
  • Link
  • Leo van Sister
    Leo van Sister

    Merkcommissaris
    De Merkcommissarissen
  • Geen tag

Heineken heeft het als bedrijf en wereldmerk lastig. Niet alleen vanwege teruglopende bierafzet, maar ook vanwege diverse schandalen. Is Heineken niet langer een betrouwbaar, helder en Hollands biermerk?

In 2023 daalde de afzet bij Heineken met maar liefst 4,7%,terwijl de omzet steeg met 1,8%. Het verschil is wederom een flinke prijsverhoging die de consument gepresenteerd krijgt en dat patroon zien we al enige jaren. Zo kost intussen een krat Heineken bier buiten promotie 20 euro. In 2014 was dat maar 12 euro. Een stijging derhalve van 67%!

Weliswaar neemt het biervolume af, maar het marktaandeel van de Heineken Groep blijft hoog met zo’n 50%. Dit is zeker te danken aan de lange reeks van overnames van andere biermerken zoals Brand, Amstel, Affligem e.a. Daarbij is het ook zo dat vanwege de hoge bierprijzen circa 60% van de bierplas in Nederland pas gekocht wordt als bier in de aanbieding is, de zogenoemde incremental sales. Opvallend is het dan om in het branchenieuws bij Heineken te lezen dat de vraag naar bier inelastisch is…

Geen winstbelasting voor mevrouw Heineken

De belastingvlucht van Heineken eigenaresse en miljardair Charlene de Carvalho-Heineken - goed voor een vermogen van 16 miljard euro - zal het merk ook geen goed doen. Mevrouw Heineken ontvangt jaarlijks vanwege haar grote pakket aandelen een paar honderd miljoen euro dividend en betaalde daar tot nu toe weinig dividendbelasting over.

Bij de belastingontwijking gaat het om dividend dat ze ontvangt van haar grote aandelenpakket in Heineken. Daarover zou ze maar 15 % dividendbelasting moeten afrekenen. Ze liet de afgelopen jaren honderden miljoenen aan dividend via een brievenbusfirma in Luxemburg naar belastingparadijs Jersey lopen. Daar hoefde ze slechts 2,5 procent belasting te betalen. Dit heeft de Nederlandse schatkist zo'n 30 miljoen euro per jaar gekost. (Bron: NRC).

Maar toch kiest zij ervoor om geen belasting aan de Staat der Nederlanden te betalen en laat ze haar zeer riante dividend geheel in het buitenland uitbetalen. Dit nieuws lokte vorige week veel reacties uit en ergernis bij bierdrinkers en horeca uitbaters die het biermerk direct buiten de deur wilden zetten. Je zou toch van een oer-Nederlands merk als Heineken meer solidariteit verwachten.

Helder is dat het vertrouwen in Heineken afneemt

De genoemde prijsstijgingen van de afgelopen jaren zetten de afzet onder druk en maken van Heineken een duur premiummerk, de positionering die het merk in het buitenland altijd al had. Maar het vertrouwen in het merk Heineken staat onder druk.

De aarzeling bij het bedrijf om de vestiging in Rusland te sluiten vanwege de oorlog met Oekraïne was al een forse deuk in de reputatie. Pas in augustus 2023 is het Russische bedrijf  van Heineken verkocht terwijl Rusland al in februari 2022 de oorlog begon en kort daarna de EU sancties had opgelegd.

Nu met de recente belastingvlucht van mevrouw Heineken krijgt het merk er nog een flinke reputatiedeuk bij. Iedere Nederlander zou al blij zijn met een belastingdruk van slechts 15%. Ook de Belastingdienst is not amused op dit soort belasting vluchtroutes.

Foto: Heineken

Kopersstaking?

Kan het zijn dat Heineken verminderde interesse heeft in Nederland en daarom enkel inzet op winstmaximalisatie voor het bedrijf en haar eigenaresse in het bijzonder? Heineken moet op haar tellen passen om te voorkomen dat het publiek Heineken de rug toekeert. Heineken is blijkbaar niet zo heerlijk helder meer…….

Leo van Sister

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken