Hema springt in op rookworst-rel
- Food-en-retail
- 25 apr 2024 @ 08:30
- Link
-
Peter van Woensel Kooy
senior redacteur, merk-expert
MarketingTribune - StorytellingMarketingFood
- 25 apr 2024 @ 08:30
- Peter van Woensel Kooy
'De oer-Hollandse rookworst van Unox hangt een verbod boven het hoofd', lazen we in diverse landelijke media. 'Onzin', reageert die andere grote rookworstmaker, tenminste als het de worsten van de Hema betreft. Het merkicoon treft geen blaam.
Grote betogen volgen over de toepassingen van rookaroma's bij worsten die enkel gekookt worden. 'Gek op Unox- of Hema-rookworst? Worsten liggen onder vuur', schreef Metronieuws. Het kan gevaarlijk zijn, stelt ook RTL. 'Als er inderdaad een verbod komt op het gebruik van de huidige rookaroma’s, verwachten wij dat er een overgangstermijn zal komen. Die geeft ons voldoende tijd om ofwel alternatieve rookaroma’s te ontwikkelen, ofwel andere oplossingen te bedenken om de huidige smaak te behouden', zegt de woordvoerder van Unilever in het AD.
Even later voegt deze krant deze tekst toe: 'In een eerdere versie van dit bericht werd ten onrechte vermeld dat ook de rookworsten van de Hema onder vuur liggen. Een woordvoerder van Hema laat weten dat de rookworsten van Hema weliswaar ook in Oss worden gemaakt, maar dat deze op de traditionele manier worden gerookt en dus geen rookaroma‘s bevatten.'
De rookworst geldt bij Hema als 'Hema held', een merkicoon. Claudia Metz vult nu namens Hema aan: ‘Wat er gebeurt als één journalist een verkeerde aanname doet, of er miscommunicatie is... Dan kan het dus zomaar gebeuren dat velen dat overnemen. Mooi om te zien dat veel media direct reageren en hun berichtgeving aanpassen. Hoewel we liever direct het juiste verhaal hadden gezien over onze Hema-rookworsten... '
'En even voor de duidelijkheid: onze rookworsten worden op traditionele wijze indirect gerookt in een rookkast waarbij eiken- en beukenhout wordt gebruikt. Fijn ook dat ik zulke topcollega's heb die in geval van een "worst-case" direct inspringen en deze zaak een mooie draai geven.’ Zo publiceerde de afdeling Corporate deze verklaring.
Met als hashtags #echthema, #echterookworst en #welrookgeenvuur werd ook onderstaande reactie direct op de socials gepost, waar Hema al vaker opvalt met gevatte, actuele uitingen. Zoals 'Waarom crom maken wat recht is', over de crompouce-rage terwijl Hema al jaren de iconische tompouce aanbiedt. Het bericht ging dan ook al snel viraal met op Linkedin veel zakelijke duimpjes ook voor deze volgens collega-marketeers 'geslaagde crisiscommunicatie'. Vuurtje geblust.
(PvWK)
Lees ook: [update] EU gaat rookaroma’s voor rookworst en barbecuesaus verbieden
-
Peter van Woensel Kooy
- Werkt bij: MarketingTribune
- Functie: senior redacteur, merk-expert
- Website:http://nl.linkedin.com/in/petervanwoenselkooy
- Profiel »
- Oss
- rookworst
- rooksmaak
- worst-case
- tompouce
- fakenews
- rookworst-rel
- Unilever
- aanname
- viral
- Unox
- food
- gerucht
- Hema
- merkicoon
Laatste reacties
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Meest gelezen
Word abonnee en ontvang:
- ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
- ✔ Korting tot wel €100,- op events
Laatste Nieuws
- [marketeer 201] Niels van den Bergh... 03-05-2024
- Veja scoort met in-store schoenmaker02-05-2024
- Shell kondigt nieuwe samenwerking... 01-05-2024
- [RMD24] 'Het wordt tijd om met... 01-05-2024
- Unox Soep in Zak positioneert zich... 29-04-2024
- Albert Heijn introduceert AH... 26-04-2024
MarketingTribune Events
- 28mei 2024
Retail Media Day
- 13jun 2024
NIMA Marketing Day
- 17sep 2024
CrossBorder Event
- 3okt 2024
CustomerFirst Congres
- 10okt 2024
Shopping Today
- 12nov 2024
Grand Prix Content Marketing