Johannes van Damprijs voor Slowfood-oprichter Petrini

Johannes van Damprijs voor Slowfood-oprichter Petrini
  • Food-en-retail
  • 7 jan 2015 @ 14:44
  • Link
  • Redactie Food en Retail
    Redactie Food en Retail

    Redactie
    MarketingTribune
  • FoodInspiratie

De Johannes van Damprijs wordt dit jaar uitgereikt aan de 65-jarige Italiaan Carlo Petrini. Hij is één van de stichters van de wereldwijde Slow Foodbeweging, die ooit begon als een protest tegen de Italiaanse smaakvervlakking. Petrini wordt geprezen om zijn promotie van lokale gastronomie.

De vijfkoppige jury prijst de oprichter voor het stimuleren van de belangstelling voor lokale producten en gerechten. Een breed scala aan gastronomen, koks en culinair journalisten is volgens de jury beïnvloed door de visie van deze Italiaan. Petrini (foto) was in 1989 een van de mede-oprichters van de Slow Foodbeweging. Die begon als protest tegen de komst van een McDonald's in Italië en daarmee tegen de Italiaanse smaakvervlakking. Inmiddels is het protest uitgegroeid tot een internationale beweging met zo'n 100.000 leden. Consumenten en producenten maken zich hierbij sterk voor een diverser en gezonder voedselsysteem. De fundamenten van zijn werk werden in belangrijke mate gelegd in het boek waarin hij zijn ideeën ontvouwde en dat in 2001 het licht zag onder de titel Slow Food, Le ragioni del gusto. Met Slow Food Editore stichtte hij een eigen uitgeverij, verantwoordelijk voor vele boeken op het gebied van gastronomie en voedsel. Ook stichtte Petrini de Universiteit van de Gastronomische Wetenschap als een permanente plek voor studie en onderwijs over voedselcultuur en -wetenschap.

Slow Food
Slow Food is in Nederland, net als in vele andere landen, een bekend en gewaardeerd fenomeen geworden. De Johannes van Damprijs, vernoemd naar de overleden culinair journalist van Het Parool, wordt op 16 januari uitgereikt tijdens het Gala van het Kookboek in de aula van de Universiteit van Amsterdam. Ook verschijnt er dan een nieuwe editie van Petrini's boek 'Slow Food. Over het belang van smaak'.

Gala van het Kookboek
De Johannes van Damprijs wordt op vrijdag 16 januari om 16.00 uur uitgereik bij de UvA, adres: Singel 411, Amsterdam. Dan wordt ook de winnaar bekendgemaakt van de Joop Witteveenprijs, voor het beste historische onderzoek op het gebied van de eetcultuur in Nederland en Vlaanderen. Het Gala van het Kookboek vormt de afsluiting van het tweede Amsterdam Symposium on the History of Food, dat plaatsvindt op 16 en 17 januari. Inschrijven voor het gala en het symposium is nog mogelijk. (bronnen: Het Parool, UvA)
 

Redactie Food en Retail

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken