Mediahuis wil advertentietak televisie van Talpa inlijven

Mediahuis wil advertentietak televisie van Talpa inlijven
  • Media
  • 16 jan 2023 @ 10:01
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • SalesMiddelenMerkenMarketing

Mediahuis Nederland wil de advertentietak van de televisiestations van Talpa overnemen. Dit zou de bezwaren van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over de voorgenomen fusie tussen RTL en Talpa mogelijk wegnemen.

Dat hoopt althans Talpa, aldus het Noordhollands Dagblad. De overeenkomst tussen Mediahuis en Talpa moet ‘duidelijkheid brengen naar de markt’, zegt Pim Schmitz, ceo van Talpa Network op Villamedia. Mediahuis zal dan de advertenties en sponsoring verkopen voor de tv-zenders SBS6, Net5, Veronica en SBS9. Voor zover bekend geldt de overeenkomst niet voor de radiozenders van Talpa (Radio 538, Radio 10, Radio Veronica en SkyRadio).

Derde partij
Door de voorgenomen verkoop blijven er drie partijen over die de advertentiemarkt op de televisie beheren: de Ster (NPO), RTL en Mediahuis. ‘Dat een derde partij advertentieruimte verkoopt van andere zenders is een veel voorkomende praktijk in Nederland. Wij zelf verkopen momenteel bijvoorbeeld advertentieruimte van de BBC’, vervolgt Schmitz. 'De overeenkomst zorgt ervoor dat de inkomsten van Talpa en RTL gedeeltelijk afhankelijk zijn van een extern bedrijf.' Lees hier verder.

Het onderbrengen van de advertentieverkoop voor de tv-zenders bij Mediahuis is een vergaande stap. Talpa legt de financiële basis van de commerciële zenders feitelijk in handen van een derde bedrijf.

Rien van Beemen, ceo van Mediahuis Nederland, zei vrijdag 13 januari nog tegen de Telegraaf dat het contract een lange looptijd heeft. ‘We willen aan adverteerders straks een geïntegreerd cross-mediaal aanbod doen. Dus naast print en online ook televisie kunnen aanbieden.’ Mediahuis krijgt volgens Van Beemen volledige zeggenschap over de prijzen, keuze voor adverteerders en sponsormogelijkheden. ‘Er is geen enkele mogelijkheid dat RTL-Talpa via een omweg het beleid rond adverteerders kan bepalen voor ons.’

(PvWK, bronnen: Villamedia en NHD, beeld: Mediahuis.nl)
 

Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken