Eerste officiële #BookTok evenement in Nederland

Eerste officiële #BookTok evenement in Nederland
  • Online
  • 20 jul 2023 @ 11:30
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • MediastrategieMarketing

Bij Scheltema in Amsterdam vond het eerste officiële BookTok-evenement van social medium TikTok plaats. 'Een boeiende avond waarbij BookTokkers, auteurs, uitgevers en anderen uit de BookTok-community samen zijn gekomen uit liefde voor boeken.'

Behalve lokale #BookTok inzichten werd ook de 'Book Club' aangekondigd. Zeer interessant voor boekhandels, bibliotheken, uitgevers en andere media, omdat via dit kanaal nieuwe en jonge Hollandse lezers worden aangeboord. 

De avond begon met een presentatie van Thierry Marchand, Public Policy Manager bij TikTok. Hij deelde hij interessante inzichten over de hasthag #BookTok, die volgens hem sinds 2022 nog steeds toeneemt in populariteit. Zo plaatsten Nederlandse TikTokkers sinds januari 2023 al 60.000 video’s met de hashtag #BookTok.

Gretske de Jong, winkeldirecteur van Scheltema, deelde vervolgens verrassende inzichten over het effect van #BookTok op de boekhandel. Dit merkt zij aan het verkoopsucces van populaire boeken op TikTok, die vaker dan gemiddeld in het Engels worden gelezen, en aan de grote groei van het genre ‘Young Adult’.

Het panel dat hierover verder sprak bestond uit Laura Diane, bekend als auteur van ‘Tussen twee vuren’, BookTokker Daniëlla Morcus, digital marketeer bij Scheltema Destiny Stapper; en Jeroen Dera, universitair docent Nederlandse Letterkunde. Dera is tevens onderzoeker naar het effect van #BookTok op jongeren. Dit panel werd geleid door presentatrice en journaliste Samya Hafsaoui. Boeiende inzichten die uit hun talk volgden zijn:

  • Auteurs worden toegankelijker voor hun lezers dankzij TikTok waardoor zij en hun lezers meer met elkaar in contact komen dan ooit tevoren, bijdragend aan de magie van het lezen.
  • BookTok brengt mensen van over de hele wereld samen, schept vriendschappen en verenigt dankzij de liefde voor boeken.
  • De hashtags #BookTok en #BoekTok stimuleren jongeren die twijfelen om eerder een boek op te pakken.

Ook werd aandacht besteed aan de lancering van de Book Club in Nederland, 'een nieuwe manier voor alle boekenliefhebbers om hun passie voor lezen te delen', volgens de initiatoren van TikTok. #BookTok is al 158 miljard keer bekeken en #boektok ruim 217 miljoen keer. 'Via deze hashtags worden boekenliefhebbers van over de hele wereld bij elkaar gebracht. Als een van de meest actieve gemeenschappen op TikTok is #Booktok de plek geworden om #boekentips (8,9 miljoen keer bekeken) en inspiratie voor de #boekenkast (6 miljoen keer bekeken) te vinden, recensies te delen en voor schrijvers en uitgevers om nieuwe fans te winnen', zo wordt verteld. Hierdoor heeft het ontdekken van boeken volgens het medium een superboost gekregen en wordt de boekverkoop wereldwijd gestimuleerd. Lees hier verder over de nieuwe Nederlandse Book Club van TikTok.
(PvWK)

Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken