[Nieuwe Helden] Esperanto van de bureauwereld

[Nieuwe Helden] Esperanto van de bureauwereld
  • Bureaus
  • 27 jun 2014 @ 09:00
  • Link
  • Wout Maas
    Wout Maas

    redacteur MarketingTribune
    BBP Media - MarketingTribune
  • ContentPR

Merktroubadour is een pr- en contentbureau dat eilanden aan elkaar verbindt en tot één land met één taal smeedt. Ook in de vorm wijkt het nieuwe bureau af van andere volgens oprichters en eigenaren Oscar den Ouden en Rianne de Vries. Zij werken vaak bij de klant op kantoor, een vaste werkplek, gelijk een troubadour, hebben ze niet. ‘Wij maken de koppeling tussen creatie, inkoop en redactioneel’.

Reclamebureaus spreken niet altijd dezelfde taal als mediabureaus, zo weet Den Ouden. De oorzaak is een verschillende manier van denken. Merktroubadour wil een brug slaan tussen die twee werelden. Daar komt de ervaring van de nog jonge Den Ouden (26) en De Vries (30) hen naar eigen zeggen goed van pas. Den Ouden: ‘We hebben elkaar leren kennen bij Mediaxplain*. Bij dat bureau leerden we om verschillende partijen bij campagnes te betrekken. Het viel ons toen al op dat bureaus uit verschillende disciplines vaak moeite hebben om goed met elkaar te communiceren. Doordat we beide werelden van dichtbij kennen [beide ondernemers zijn onder meer betrokken bij het creatievencollectief RA*W, red.] weten we hen dezelfde taal te laten spreken. We kennen de inkoopprocessen bij mediabureaus, en we weten evenzeer wat relevante content is voor reclamebureaus en journalisten.’ De Vries vult aan: ‘We bepalen vooraf heel duidelijk welk verhaal we bij een campagne willen vertellen. Dat verhaal is altijd de leidraad waarop we kunnen teruggrijpen en herkenbaar voor alle betrokken partijen. Het sluit ook naadloos aan bij onze naam Merktroubadour.’

Synergie
De Vries en Den Ouden klikten meteen vanaf het moment dat Den Ouden bij Mediaxplain* ging werken. De Vries: ‘Ik zette daar de pr & activatie-afdeling op. Het bleek al snel dat Oscar en ik op één lijn zaten met onze ideeën over geïntegreerde campagnes. We werkten vaak in teamverband en als er een sessie van RA*W was dan bezochten wie die samen. Het is vanaf het begin af aan een goed en leuk contact geweest.’ De twee ondernemers runnen hun zaak nu nog met zijn tweeën, waardoor een strikte rolverdeling onmogelijk is, maar enige natuurlijk gevormde taakverdeling is er wel. ‘Ik vind het bijvoorbeeld leuk me te buigen over de financiële planning van het bedrijf en Oscar schrijft graag strategische voorstellen, maar onze rolverdeling is niet rigide, we pakken gemakkelijk werkzaamheden van elkaar over’, vertelt De Vries.

Kickstart
Merktroubadour zag begin maart het levenslicht. In een economische crisis voor jezelf beginnen is moeilijk, zou je denken, maar het zakelijk duo logenstraft die redenering. ‘Vrienden van ons verbazen zich over de klanten die wij hebben binnengehaald in zo’n korte tijd. “Hoe kan dat dan?”, vragen ze dan verbijsterd aan ons’, verhaalt Den Ouden. Het zijn dan ook zeker niet de minste die al op het palmares van de twee starters prijken: Electrabel, Schoolcampus V&D, Jantje Beton, Axent, en Snapput. ‘We zitten deze zomer qua werk goed vol. Dat geeft veel vertrouwen’, zo beschrijft De Vries hun gevoel. De campagne die Merktroubadour opzet voor energieleverancier Electrabel is volgens Den Ouden exemplarisch voor hun manier van werken. ‘Wij verzorgen de content en pr. De mediastrategie en -inkoop verloopt via ZoekHelden, de creatie neemt QiOnly op zich. Wij hebben geadviseerd onderzoek te verrichten onder duizend mensen om te achterhalen wat zij belangrijk vinden bij een energieleverancier. Die gegevens gebruiken we bijvoorbeeld in de radiospot die het reclamebureau maakt en gebruiken we ook voor het genereren van free publicity. Aansprekende content staat bij ons altijd voorop en het moet daarbij duidelijk zijn wat de klant te winnen heeft.’

tekst Wout Maas

Dit artikel verscheen in MarketingTribune 12 (verschijningsdatum 17 juni 2014)

Wout Maas

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken