[column] Supplier diversity als onderdeel van ESG

[column] Supplier diversity als onderdeel van ESG
  • Bureaus
  • 27 feb 2024 @ 07:52
  • Link
  • Melanie Bosveld
    Melanie Bosveld

    Gen Next en DE&I
    Kult&Ace
  • StrategieMVO

DE&I is meer dan een ‘vinkje’. Bovendien zouden marketeers wel eens meer werk kunnen maken van hun 'supplier diversity', onder het motto: kom uit je leveranciersbubbel. Dat stelt Mèlanie Bosveld, founder/strategy director Kult&Ace en van PACT United Foundation in haar bijdrage, die deze week in MarketingTribunes ESG-dossier verschijnt. Hier haar XL-column met aanvullende praktische tips.

ESG (Environmental, Social, Governance) en de bijbehorende CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) zorgen voor veel hoofdbrekens bij bedrijven. Hoewel velen erkennen dat het steeds belangrijker wordt om duurzaam te opereren en maatschappelijke verantwoordelijkheid te tonen, zijn er ook kritische geluiden rondom een overmatige regelgeving, greenwashing, gebrek aan transparantie, subjectieve normen, onrealistische investeringen en complexiteit bij metingen. Persoonlijk ben ik van mening dat bedrijven zich vooral moeten laten leiden door een ethische drive, toekomstbestendige visie en intrinsieke motivatie in plaats van louter te reageren op externe regelgeving.

Hoe te beginnen met ESG?
In het doolhof van ESG, is het soms moeilijk te beginnen. Mijn advies is: start gewoon, zelfs als je niet wettelijk verplicht bent tot CSRD-rapportage. Maar houd het behapbaar: het is niet altijd haalbaar om op alle ESG-gebieden uit te blinken. Veel organisaties hebben een natuurlijke affiniteit met een bepaald aspect van ESG vanuit hun eigen bedrijfscultuur. Echter, het belangrijkste is om te starten met het (door)ontwikkelen van een ethische mindset en intrinsieke motivatie om waarde toe te voegen op diverse niveaus.

infographic: ABN Amro

Onderbelicht onderdeel van ESG: supplier diversity
ESG omvat een breed scala aan factoren, waaronder DE&I (Diversity, Equity and Inclusion). In een tijd waarin inclusie en maatschappelijke verantwoordelijkheid steeds belangrijker worden, groeit het besef dat DE&I van vitaal belang is voor bedrijven. Een cruciaal onderdeel van DE&I is 'supplier diversity'. Hoewel dit onderwerp veel aandacht krijgt in de Verenigde Staten, blijven veel Nederlandse bedrijven nog achter. Maar wat houdt supplier diversity precies in en waarom is het ook essentieel voor bedrijven in Nederland?

Wat is 'supplier diversity'?
Supplier diversity verwijst naar het streven van een organisatie om diversiteit te bevorderen in zijn toeleveringsketen door samen te werken met bedrijven die eigendom zijn van ondervertegenwoordigde groepen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je ervoor kiest om je pakketten te laten inpakken bij een sociale werkplaats, samenwerkt met een designbureau dat wordt geleid door iemand van kleur, inkoopt bij een lokale boer of een vrouwelijke accountant inhuurt.
Supplier diversity gaat verder dan alleen het sociale component; het draagt bij aan een sterkere economie en stimuleert innovatie. In de praktijk komt het nog vaak voor dat bedrijven voor de usual suspects gaan, waardoor innovatie, vernieuwing en inclusie in het speelveld wordt vertraagd.

Voordelen voor je organisatie
Supplier diversity biedt ook tal van voordelen voor je eigen organisatie. Allereerst vergroot het de veerkracht van je toeleveringsketen door het risico van afhankelijkheid van een beperkt aantal leveranciers te verminderen. Daarnaast verbetert het de bedrijfsreputatie door te laten zien dat je organisatie betrokken is bij sociale verantwoordelijkheid en diversiteit. Het kan ook nieuwe zakelijke kansen en innovatieve oplossingen opleveren, omdat diverse leveranciers vaak unieke perspectieven en expertise bieden die traditionele leveranciers mogelijk niet kunnen bieden. Door Supplier Diversity te omarmen, investeer je dus niet alleen in een inclusievere samenleving, maar ook in de groei en concurrentiepositie van je eigen organisatie.

Praktische tips
Voor marketeers en CEO's die geïnteresseerd zijn in het implementeren van supplier diversity, zijn hier enkele praktische tips en globale stappen om te volgen:

  • Begrijp het belang: lees je in over Supplier Diversity en hoe het de bedrijfsresultaten kan verbeteren.
  • Stel duidelijke doelen: formuleer specifieke doelstellingen voor Supplier Diversity en integreer ze in de bedrijfsstrategie.
  • Identificeer potentiële leveranciers: zoek naar diverse leveranciers buiten de eigen bubbel en maak contact met hen om hun capaciteiten te beoordelen.
  • Diversifieer het aanbestedingsproces: pas aanbestedingsprocedures aan om de betrokkenheid van diverse leveranciers te bevorderen en zorg voor een eerlijke evaluatie van alle biedingen.
  • Evalueer en pas aan: monitor regelmatig de prestaties van diverse leveranciers en pas indien nodig de aanpak aan om de doelstellingen te bereiken.

Door supplier diversity te omarmen, kunnen corporate leaders niet alleen een positieve sociale impact creëren, maar ook de concurrentiepositie en veerkracht van hun bedrijf versterken. Met de juiste strategie en betrokkenheid kunnen ze een pioniersrol spelen in het bevorderen van inclusiviteit en diversiteit binnen hun toeleveringsketen en daarbuiten. Want een krachtig en efficiënt DE&I-beleid is gestoeld op een breed en divers netwerk, zowel binnen als buiten je organisatie.


Mèlanie Bosveld
founder/strategy director Kult&Ace en van PACT United Foundation
VIA bestuurslid


Need to know: reserveer hier je eigen exemplaar van MT's ESG dossier (MT3/'24)

fotocredit: Robin Zoë

Melanie Bosveld

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken