Je vraagt er toch zelf om?

  • Sponsoring
  • 11 aug 2016 @ 14:03
  • Link
  • Gastblogger
    Gastblogger

    Gastauteur
    MarketingTribune
  • Olympische SpelenRio2016

Daags voor zijn belangrijke eerste wedstrijd op de Olympische Spelen in Brazilië ontving ik een whatsappbericht van Yuri van Gelder. 'Frank, zaterdag knallen!!', aangevuld met twee boksen. 'Als een malle! U can do it', stuurde ik terug. De verwachtingen bij de Waalwijker waren hooggespannen, want dertien jaar lang liep hij deelname aan de spelen mis. Hij vertelde me zenuwachtig te zijn maar toch ook te blaken van het zelfvertrouwen. Eveneens keek hij enorm uit naar een overwinningsfeest en huldiging in het Holland Heineken House, waarna hij zijn vriendin Katharina op de Copacabana misschien wel ten huwelijk zou vragen. Als hij een medaille zou winnen dan...alles voor het complete plaatje.

Hoe anders liep het. De turner, 33 inmiddels, haalde de finale, maar mocht daar nooit de kroon op z’n carrière komen zetten. Te diep in het glaasje kijken om z’n eerste succesje te vieren en daarmee diezelfde glazen eigenhandig weer ingooien. Lallend en schreeuwend keerde hij na een lange nacht stappen ’s morgens vroeg weer terug in het Olympisch dorp, aldus de organisatie van TeamNL. Zij stuurden hem linea recta terug naar huis en Yuri besloot vervolgens met niemand van de pers te praten. En geef hem eens ongelijk. Veel journalisten hebben daar namelijk, min of meer, zelf om gevraagd.

In vrijwel ieder stuk dat na de verwijdering uit Rio de Janeiro online verscheen, werd Yuri’s drugsgebruik weer opgerakeld. Een probleem dat onder collegaturners al langer bekend was, maar waar de buitenwereld pas van hoorde tijdens een persverklaring waarin hij er eerlijk voor uitkwam en daarna jarenlang met succes tegen vocht. En ook een probleem dat los lijkt te staan van het incident in Rio. Het door alle teamleden ondertekende reglement zegt niets over drankgebruik en herbergt slechts een paragraaf over het niet onnodig verlaten van het Olympisch dorp of überhaupt het nachtleven induiken zonder toestemming. Yuri had natuurlijk beter moeten weten en zijn enthousiasme nog even moeten temperen. Aan de andere kant valt het ook wel weer te begrijpen dat hij zich als een kind in een snoepwinkel waande. Hij was een topsporter die eindelijk op het podium stond waar hij jarenlang alles - zelfs een huwelijk en kinderen - voor opzij had gezet.

Door de jaren heen deden we samen geregeld interviews waarin zijn hobbelige weg richting de Spelen ter sprake kwam. En hoewel we er met z’n allen niet bij zijn geweest, lijkt de opgelegde straf toch te zwaar en te fors. Had hem een schorsing gegeven die na de spelen zou zijn ingegaan of voor mijn part een hoge geldboete, maar was van die droom afgebleven. Media schrijven Yuri’s carrière nu al af. Maar kort na aankomst in Rio verzekerde hij me, ondanks z’n leeftijd, gewoon door te willen gaan tot de Spelen van 2020 in Tokio.

Yuri: "Ik ben nu sterker dan tien jaar geleden en kan me over vier jaar plaatsen op basis van m’n plek op de wereldranglijst. Met steevast een topvijfnotering heb ik daar vertrouwen in." Woorden voor later. Nu zal hij z’n beide vuisten uit dat whatsappje waarschijnlijk tegen de muur hebben stukgeslagen.

Door Frank Waals

 

Gastblogger

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


  • MarketingTribune.nl/sponsoring biedt essentiële achtergrondinformatie over de Nederlandse sponsorindustrie. Voor decisionmakers, zowel in het bedrijfsleven als bij organisaties op sport, cultureel, entertainment, media en maatschappelijk gebied.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken