Het geheim van marktleider Qmusic
- Algemeen
- 9 jun 2020 @ 12:02
- Link
-
Sales
BBP Media - Branded content
- 9 jun 2020 @ 12:02
- Sales
Hoera! Sinds de laatste meting mag radiozender Qmusic zich voor het eerst sinds de oprichting in 2005 marktleider noemen in de belangrijke doelgroep 20 – 49 jaar. Programmadirecteur Dave Minneboo vertelt over de strategie die al jaren hetzelfde is: bij alles de luisteraar centraal zetten. Customer centricity zit bij Q al diep in het DNA verankerd.
Tekst BBP Media | Beeld Zuiver Beeld
“Marktleider worden doe je niet zomaar, we werken al jaren aan de opbouw van ons publiek. We zijn een mainstream station en in de programmering kijken en testen we continu waar behoefte aan is. De basis is voor ons vanzelfsprekend de muziek, we zijn echt een top-40-hitzender. We onderzoeken doorlopend wat onze luisteraars leuk vinden, iedere week krijgen we de rapportcijfers en weten we of iets te veel of te weinig wordt gedraaid.
We combineren nieuwe successen zoals het binnenhalen van de Top 40 en het opzetten van gedurfde acties, zoals Mattie & Mariekes Wedding in a Week met oude pijlers zoals het populairste radiospel ‘Het Geluid’.
De dag met de luisteraar
Onze programmering is toegespitst op de verschillende behoeftes van luisteraars op de verschillende momenten van de dag. ‘s Ochtends willen mensen prettig wakker worden en horen hoe het er met de wereld voor staat. Dat doen we met de ontbijtshow met Mattie en Marieke - je wordt bijgepraat en we draaien je favoriete muziek.
Ook in de drivetime shows, de ochtend- en avondspits, zorgen we voor ontspanning, informatie en entertainment. De office hours is vooral heel veel muziek, voor tijdens het werk. Ook de presentatie is aangepast op de werkomgeving zoals bijvoorbeeld het spel ‘Het slimste bedrijf van Nederland’. Op dat moment hebben we meer luisteraars van de bovenkant van onze doelgroep en zijn we dan ook wat volwassener in onze items en muziek, dat zijn dan meer classics.
De middag is van Domien en wij onderscheiden ons door expliciet met de luisteraars in gesprek te gaan. Ons motto is niet voor niets ‘Q sounds better with you!’
De ochtendshow is ontzettend belangrijk, daarmee bind je de luisteraars voor de rest van de dag aan jouw zender en gaan we mee in het ritme van de dag. Daar doen we ook onderzoek naar: wanneer is er behoefte aan gezelschap of juist aan muziek.
’s Avonds is bijvoorbeeld de groep luisteraars wat jonger en is er meer ruimte voor interactie.
Bioritme
Wij passen onze programmering aan op de dagindeling van de luisteraars. Dat maakt dat we een beetje onderdeel worden van hun bioritme. De verschillende onderdelen in de ochtendshow komen op een vaste tijd langs en worden daarmee verbonden met de biologische klok. De tijd om op te staan, de ontbijttafel, naar het werk gaan of koffie drinken. Maar ook onze vaste begin van de werkdag met het Foute Uur is voor veel luisteraars een vast punt in de dag en daarmee een traditie geworden. Het mooiste compliment dat ik ooit kreeg was “Jullie zijn echt onderdeel van mijn leven”.
Het mooiste compliment dat ik ooit kreeg was “Jullie zijn echt onderdeel van mijn leven.”
Meebewegen met de luisteraars
Als de dagindeling van de luisteraars verandert, dan veranderen wij mee. Sinds het massaal thuiswerken zien we een ander ritme. We staan later op, de tijd voor woon-werkverkeer is beperkt tot een of twee trappen op of af en er is meer tijd in en rond het huis. Daarom hebben we de ochtendshow met een uur verlengd en dat heeft heel goed gewerkt. We kunnen dus snel schakelen op de actualiteit en dat typeert het medium radio.
Bij de start van de coronacrisis hebben veel bedrijven en organisaties hun campagnes direct on hold gezet vanwege alle onzekerheid en onduidelijkheid. Langzamerhand trekt de markt weer aan en daarbij zien we ook nieuwe adverteerders. Dat komt ook doordat de grote sportevenementen niet doorgaan en daarmee vervallen veel geplande campagnes voor sponsoring en commercials. Nieuwe of aangepaste campagnes maak je sneller voor radio dan bijvoorbeeld voor televisie. De adverteerders die nu doorpakken profiteren van een mooie voorsprong.
Miljoenenpubliek
Naast advertenties doen we ook aan branded content. Bij aanvragen daarvoor kijken we altijd eerst of we daar leuke radio mee kunnen maken. Dat kan bijvoorbeeld met Bolletje die wil testen welke smaken kruidnootjes favoriet zijn. Dat past goed bij Domien die gesprekken voert over de diverse smaakvoorkeuren met sidekicks. Luisteraars kunnen proefpakketjes opvragen en dat doen ze ook massaal. Ook een mooi voorbeeld: juni is altijd onze Foute Muziek-maand en die wordt dit jaar gesponsord door een speciale film van Netflix.
We bereiken iedere week zo’n 3 miljoen luisteraars en die zijn en blijven voor ons centraal staan. Dat zit ons DNA en is onze kracht. We zijn ons merk en dat merken de luisteraars.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Qmusic
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Meest gelezen
- Trendsanalyse VML: een paradoxale kijk op 2025
- [column] Adverteerders, laat ons samenwerken
- [column] De meerwaarde van marketing
- Het speelveld verandert – wat is jouw volgende zet als...
- VM Packaging Awards 2025: inschrijven kan nog tot 12 februari
- Zomerplanning: 40 procent reizigers kiest voor vroeg boeken
Word abonnee en ontvang:
- ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
- ✔ Korting tot wel €100,- op events
MarketingTribune Events
- 8apr 2025
Branded Content Event
- 15mei 2025
Retail Media Day
- 12jun 2025
NIMA Marketing Day