261 van de 374 marketeers doen maar wat

  • Online
  • 3 dec 2013 @ 08:00
  • Link
  • Eddie van Groningen
    Eddie van Groningen

    copywriter, partner
    Forward Communications
  • OnderzoekEffect

In een recent onderzoek onder 374 marketeers dat Adobe hield, stond een naar mijn idee schrikbarende conclusie: ‘…70% van de respondenten geeft aan moeite te hebben met het goed zichtbaar maken van de roi van marketing en een vergelijkbaar percentage heeft zorgen over het aantonen van de effectiviteit van campagnes...’.

Ja, het staat er echt. Nu ging het onderzoek specifiek over digitale marketing, dus zou het kunnen zijn dat de ondervraagde marketeers niet in algemene zin spraken en het louter over hun digitale inspanningen hadden. Maar dan nog. Misschien ook zijn de percentages wat omhoog gekrikt, ten slotte is het onderzoek aanleiding om de Adobe Marketing Cloud onder de aandacht te brengen, dé oplossing voor de zich zorgen makende marketeer. Voor de tweede keer: maar dan nog.

Schrikbarend is het en ik begrijp het ook niet helemaal. Als je zorgen hebt over het aantonen van de roi of effectiviteit dan is er blijkbaar ook geen roi of effectiviteit te meten. Ter vergelijk: als je een koortsverlagend middel slikt en je meet dat de koorts niet significant zakt, dan werkt het geneesmiddel blijkbaar niet. Volgens deze redenatie kun je dan ook stellen dat 70% van de respondenten marketingactiviteiten ontplooit die geen effect sorteren. Niet in verkoop, niet in vergroting van merkbekendheid, marktaandeel of distributie. Ik noem maar even wat marketingdoelstellingen. Nu heb ik in een ver verleden mijn Nima A-diploma gehaald en een van de belangrijkste lessen was toch dat de marketingdoelstellingen vooral SMART moesten zijn. Inderdaad: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Blijkbaar hebben 261 marketeers niet de moeite genomen om doelstellingen specifiek te benoemen en meetbaar te maken. Ze doen maar wat. Laat het de betrokken 261 cfo’s maar niet horen.

En dan nog iets. Als het inderdaad puur om digitale marketing gaat, dan begrijp ik het eigenlijk helemaal niet. Deze tak van marketing leent zich toch bij uitstek voor het meten van effecten? Of zit het probleem juist in de grote hoeveelheid data die dat met zich meebrengt en de onmogelijkheid om die te analyseren? Voor de derde keer: maar dan nog. Dan zorg je toch eerst dat je dit onder de knie krijgt.

Maar misschien lees ik het allemaal wel verkeerd. Er staat ‘70% maakt zich zorgen over het aantonen van de effectiviteit van (digitale) campagnes’. Anders gezegd: ze kunnen de effectiviteit op de een of andere manier wel zo’n beetje aangeven, maar eigenlijk niet zo heel erg precies aantonen. Zou dat het zijn? Of is het met marketing net zoals met reclame, waarvan wel eens gezegd wordt dat de helft van de bestedingen weggegooid geld is, alleen weet niemand welke helft.
 

Eddie van Groningen

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


  • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken