Patisserie- en kroketlegende Holtkamp geridderd

Patisserie- en kroketlegende Holtkamp geridderd
  • Food-en-retail
  • 16 sep 2024 @ 11:00
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • AwardsPersonalia

Cees Holtkamp is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt een onderscheiding voor zijn inzet als banketbakker, nu hij 70 jaar in het vak zit. De door hem ontwikkelde kroket groeide uit tot een nationaal gerenommeerd a-merk.

Locoburgemeester van Amsterdam Marjolein Moorman speldde de ridderorde op tijdens een surpriseparty voor Holtkamp (81). Sinds mensenheugenis zit de door hem opgerichte bakkerij al aan de Vijzelgracht. De zaak gaf de destijds wat sjofele buurt meer aanzien, hier werden de beroemde appeltaart (recept zie het venster hieronder) en de eigen merk rundvleeskroket bedacht. Fameus zijn daarnaast de handgemaakte kalfs- en garnalen 'croquetten' en de bitterballen. Geliefd is Holtkamp volgens zijn volgers ook om zijn ‘zoete’ klassiekers als tarte Tatin, baba au rum, amandelkrullen en citroenmeringuetaart. Extra reden voor een lintje is dat Cees Holtkamp in de 70 jaar dat hij het vak beoefent ook talloze studenten heeft begeleid en daarmee zijn kennis doorgegeven.

De Holtkamp-kroket: van recept tot merk

Kroket wordt 'croquet'
'De Holtkamp-croquet werd op ambachtelijke wijze vervaardigd in de croquettenkeuken op de Noorderstraat, aan de achterzijde van onze winkel in een zijstraat van de Vijzelgracht. Deze keuken werd helaas te klein, vanwege een nog steeds toenemende vraag naar onze croquetten. In 2005 is besloten om de Holtkamp Horeca croquettenkeuken te verplaatsen naar Sloterdijk', schrijft de bakkerij zelf. De nieuwe ruimte werd naar eigen zeggen ingericht volgens de strengste EG-normen op het gebied van hygiëne en is sinds maart 2006 in gebruik. Er is meer ruimte voor de productie en meer koelcapaciteit. En een groot voordeel is de bereikbaarheid en toegankelijkheid voor afnemers en toeleveranciers, aldus Holtkamp.

Kennis delen
Volgens de locoburgemeester verdient Holtkamp het lintje ook voor zijn durf en doorzettingsvermogen. 'De Vijzelgracht is natuurlijk best wel veranderd, maar Holtkamp is nooit veranderd. Het hoort bij Amsterdam en daar zijn we trots op.' De koninklijke familie is naar verluidt vaste klant van Holtkamp. Zij haalt onder andere de koekjes voor naast de thee voor het Paleis op de Dam bij de patisserie. Op 1 juni 2002 namen dochter Angela en schoonzoon Nico Meijles de banketbakkerij over. Op YouTube (Foodtube-kanaal, red.) zijn innemende en leerzame films te zien hoe ridder Cees zijn kleindochter inwijdt in de bijzondere familiereceptuur en bereidingswijzen.
(PvWK | bronnen: AT5, Foodtube en Parool)



Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken