Lowlander stapt volledig over op 'low & no'

Lowlander stapt volledig over op 'low & no'
  • Food-en-retail
  • 3 jan 2025 @ 10:30
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • StrategieFoodMVO

Met de start van Dry January meldt biermerk Lowlander als eerste Nederlandse brouwer volledig over te gaan op low & no: alle bieren boven de 3,5% aan alcohol worden radicaal uitgefaseerd.

De behoefte aan een alcoholarm- en vrij aanbod blijkt in de horeca nog steeds te groeien. Dit blijkt uit onderzoek van Lowlander, uitgevoerd door Future of Food Institute. Deze trend heeft zijn weerslag op de horeca-omzet: het onderzoeksbureau berekende dat de Nederlandse horecaondernemers hun omzet potentieel op dranken met 16% kunnen verhogen met een beter aanbod alcoholvrij en -arm bier. Omgerekend naar omzet in Nederland is dat in totaal €437 miljoen. Lowlander neemt hierin stelling en zal vanaf 2025 als eerste en enige Nederlandse biermerk volledig focussen op no & low (max 3,5%).

Bewuster alcoholgebruik onder jongeren
Het onderzoek bracht alcoholgebruik en -mindering, van Nederland in kaart en wijst op een groeiende trend van bewuster alcoholgebruik onder jongere generaties. Bijna een kwart van de Gen Z'ers zegt te willen minderen met alcohol (23%), terwijl dit percentage bij de oudere generaties (Gen X en Boomers) lager is. Het onderzoek toont aan dat horecaondernemers die het aanbod van no & low negeren, daardoor kansen en omzet laten liggen. Doorgerekend naar omzet is dit volgens Lowlander een potentiële groei van 16% en een bedrag van €437.560.963. 'De omzetstijging komt vooral uit de groep millennials. Daarnaast zorgt no & low bier voor een hogere brutomarge: gemiddeld 5% meer dan regulier bier en 12% meer dan frisdrank.'

Marketing-insight
Dit insight brengt de brouwerij er toe het eigen aanbod drastisch te wijzigen. Lowlander gaat als eerste Nederlandse biermerk daarom als gezegd volledig over op low & no: geen bieren meer boven de 3,5%. Frederik Kampman, founder van Lowlander: 'Deze cijfers laten zien dat Nederland op een keerpunt staat in hoe we met alcohol omgaan. We zien een toekomst voor ons waarin geen of minder alcohol drinken normaal is tijdens sociale gelegenheden. Met kwalitatieve bieren gebrouwen met botanicals voor meer smaak, willen we het voor iedereen makkelijker maken door het aanbod te verbreden voor consumenten die “low” willen gaan. We helpen horecaondernemers deze kans te grijpen.' Meer info over Lowlander vind je hier.
(PvWK | foto: Lowlander)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken