Boekenbranche exposeert tegen btw-verhoging

Boekenbranche exposeert tegen btw-verhoging
  • Media
  • 12 sep 2024 @ 08:19
  • Link
  • Michiel van Zaane
    Michiel van Zaane

    Allround Redacteur
    BBP Media
  • Geen tag

De “boekenpetitie” van CPNB, KBb en GAU die in recordtijd ruim 300.000 handtekeningen verzamelde tegen de btw-verhoging op boeken en tijdschriften, wordt in de Tweede Kamer geëxposeerd.

Een twee meter hoog boek van kinderboekenschrijver Francine Oomen met de fictieve titel Hoe overleef ik 21% btw op boeken? staat centraal opgesteld. Tot en met februari 2025 wordt een tentoonstelling samengesteld, “De stem van de Burger”. Op die expositie worden allerlei objecten en documenten getoond die ooit als petitie zijn aangeboden aan Kamerleden en belanghebbenden in de Tweede Kamer. De boekenpetitie maakt onderdeel uit van deze tentoonstelling.

Eveline Aendekerk, stichting CPNB: ‘Wij vinden het een eer onderdeel te zijn van deze exposite in het gebouw van de Tweede Kamer. Maar wij zullen in gezamenlijkheid ook onverminderd blijven strijden tegen de btw-verhoging, allereerst op Prinsjesdag. Niet voor niets tekenden zovelen de boekenpetitie. De btw-verhoging op boeken zal minder opleveren dan gedacht en uiteindelijk maatschappij en economie veel meer gaan kosten. Bovendien: met deze maatregel ondermijnt het kabinet de eigen prioriteit op lees- en taalvaardigheid!’

De boekensector zal samen met een breed bondgenootschap van organisaties uit de sport-, evenementen-, logies-, media- en cultuursector op Prinsjesdag actievoeren tegen de btw-verhogingen. Een keur aan getroffen makers, journalisten, sporters en ondernemers zal zich in Den Haag roeren die dag.

‘Rampzalige effecten’
Volgens onderzoek van René Goudriaan worden er na de verhoging 4 miljoen boeken per jaar minder verkocht. De econoom becijferde ook dat openbare bibliotheken zeker 150.000 abonnees minder zullen krijgen. En dat terwijl het kabinet er volgens de maatregel volgens het CPNB, GAU, KBb slechts 50 tot maximaal 75 miljoen euro zal opleveren. Dat is slechts 2,3 tot 3,4% van de beoogde 2,2 miljard die de gehele btw-verhoging moet gaan opleveren.

Laaggeletterdheid
Laaggeletterdheid kost de samenleving nu al 1 miljard euro per jaar, berekende PwC. Wanneer de btw-verhoging op boeken doorgaat zal de leesvaardigheid alleen maar achteruitgaan. Ouders vinden leesopvoeding belangrijk, blijkt uit nieuw onderzoek van GfK. Maar een deel van de ouders ervaart de prijs van kinderboeken als een drempel, terwijl het de ouders zijn van wie kinderen de taalvaardigheid moeten meekrijgen. Juist daarom moet boeken lezen zo laagdrempelig mogelijk zijn en daarbij hoort een laag btw-tarief. Nederland is er in 2024 nóg meer bij gebaat dat het boek bereikbaar blijft voor jong en oud, ook voor mensen met een kleinere beurs! Met deze maatregel ondermijnt het kabinet de eigen prioriteit en ambitie op taalvaardigheid.

Minder omzet en dalende werkgelegenheid

Bureau voor economisch onderzoek en advies Decisio maakte bekend wat de gevolgen van de voorgenomen verhoging van het btw-tarief voor uitgevers zullen zijn. De omzet daalt dan met 13% (eerder berekende Goudriaan al dat er 4 miljoen boeken minder verkocht gaan worden). Ook de werkgelegenheid (alleen al) bij uitgeverijen zal dalen met zo’n 120 fte. Deze daling heeft grote gevolgen in de hele keten. Het betekent verlies aan inkomen voor auteurs, illustratoren en vertalers, verlies aan omzet voor drukkers, maar ook bij boekhandels (met ook daar minder werkgelegenheid en het verdwijnen van winkels tot gevolg). 

Geen draagvlak btw-verhoging
Tegelijkertijd hebben burgers grote moeite met de maatregel om de btw te verhogen. Zes op de tien Nederlanders zijn tegen de maatregel gekant, blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O. Slechts 14% van de Nederlanders steunt de btw-maatregel. Ook kiezers van de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB oordelen negatief: ook zij zijn veel vaker uitgesproken tegen dan vóór de belastingmaatregel. 

Michiel van Zaane

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken