Videomarketing: beter goed gejat...
- Content
- 7 mrt 2019 @ 10:21
- Link
-
Gastblogger
Gastauteur
MarketingTribune - VideoContent
- 7 mrt 2019 @ 10:21
- Gastblogger
'Bedenk jij straks even een formatje.' Makkelijke vraag en lastig om ‘even snel’ te beantwoorden. Iets nieuws bedenken doe je niet zomaar. Jatten dus. Van anderen.
En er dan wel je eigen draai aangeven natuurlijk. Sjoerd Madou, videoproducer bij LVB Videomarketing, laat zien waar je moet jatten en hoe je het voor je eigen videoformats kan gebruiken.
‘Onze CEO wil iets vertellen en heeft al enkele punten uitgeschreven. Toch willen we een keer wat anders. Iets spannends. Hebben jullie ideeën?’ Hoe werk je deze klantvraag zo uit dat de video spannend wordt, boven het maaiveld uitsteekt én resultaat behaalt? Hiervoor heb je serieuze inspiratie nodig. Voor mij begint dit vaak met het bekijken van andere video’s, analyseren wat de video voor mij leuk maakt en hier vervolgens ongegeneerd bepaalde elementen uit jatten en hergebruiken. Jat gezellig mee!
1. Een interview maar dan anders
Het interview, in al zijn vormen, is vaak de ruggengraat van je video. Hoe geven we hier nog een spannende draai aan? In Hot Ones (onderdeel van het food meets popcultuur-kanaal ‘First we feast’) doen ze dat door de geïnterviewde steeds pittigere chicken wings te laten eten. Dit creëert een fysiek element in het interview. De geïnterviewde heeft iets om handen waardoor er een ontspannen sfeer ontstaat en je minder kans hebt op politiek correctie of ingestudeerde antwoorden. Giet de punten van de CEO uit het voorbeeld bijvoorbeeld eens in enkele interviewvragen en laat hem/haar eens interviewen door een vlotte stagiair. Terwijl ze een workshop vuurlopen doen.
2. Bottom up expert talk
Wat de meeste explainers typeert is een top-down aanpak. De informatie heeft een duidelijke zender en wij - de kijkertjes - zijn de passieve ontvangers. YouTube-kanaal Jacksfilms heeft een heel andere aanpak. In YIAY (Yesterday I Asked You) geeft Jack zijn kijkers een leuke, laagdrempelige opdracht. De antwoorden en oplossingen behandelt hij de volgende dag met veel humor en flair. Deze bottom-up aanpak kan wat mij betreft prima toegepast worden als format-element in veel expertvideo’s.
Jacksfilms heeft miljoenen volgers maar je expert (of de klant) heeft misschien ook een netwerk dat geactiveerd kan worden via social. Vraag hen niet alleen naar hun expertise maar ook iets leuks. Kan het internationale publiek de naam van je Nederlandse expert (met die harde ‘G’ en de rollende ‘R’) uitspreken?
3. Gamification
Is je doel: een écht saaie video maken over een HR-professional? Dan moet je een HR-professional laten praten over zijn of haar HR-werkzaamheden. Het wordt spannender als je de specifieke kwaliteiten van de HR-professional laat zien aan de hand van iets compleet anders. Met gamification. Wat doen twee HR-professionals bijvoorbeeld als ze opeens de leiders zijn van twee paintball-teams die het tegen elkaar opnemen? Dirty data begrijpt gamification heel goed. Check hun video: The Hopscotch experiment:
4. De inhoud is de baas
Kort, korter, kortst is een trend in videoland. Veel klanten willen de kans dat de kijker er nog is bij de call to action zo groot mogelijk maken door de video zo kort mogelijk te houden. Tegelijkertijd zijn we best bereid om langere content te consumeren als de inhoud maar interessant en relevant voor ons is. Denk aan de groei van het aantal luisteraars van podcasts. De gemiddelde lengte van een iTunes top 100 podcasts was 53 minuten (in 2018).
Ga dus eens ongegeneerd de diepte in en vergeet de klok. Maar wel met mensen (meervoud) die iets te melden hebben en het leuk vinden om dit te doen. Druk deze mensen in de rol die hen het beste past. De serieuze kenner van de cijfers, de droge humorist, etc.
Een mooi voorbeeld is de Snijtafel. Waarin ze een half uur lang de inhoud voor zich laten spreken. Let ook op de Spartaanse vormgeving.
5. Het proces is de held
Wat wil je zien als je klikt op een video over de restauratie van een oldtimer? Mooie beelden van het eindproduct glimmend in het zonlicht? Natuurlijk niet. De video moet beginnen met een verroest stuk schroot, dat langzaam door mensenhanden weer tot leven gewekt wordt.
Het gebeurt niet vaak, maar je kunt (delen van) het proces best deel uit laten maken van je video. Vaker nog dan je misschien zou denken. Denk ook aan de Keuringsdienst van Waarde, waar het redactiewerk onderdeel is van het format.
Een van de leukste voorbeelden hiervan kwam ik onlangs tegen in een hiphop video. Lil Dicky stelde zich als doel om de grootste meest epische video ooit te maken. Zonder geld. Een leuk idee maar het proces erom heen maakt het helemaal af.
Herinner je je de CEO uit het voorbeeld nog? Hij kan van achter zijn bureau op camera vertellen wat zijn plannen zijn, maar hoe is hij tot het plan gekomen? Misschien is het plan nog niet in beton gegoten en moet hij er nog voor naar het buitenland? Of overleggen met een engineer? Of een consultant? Hoe bereid hij zich voor? Laat hem eens net als een vlogger verslag doen van zijn proces. Spontaan en met zijn eigen mobiel in plaats van een hele cameraploeg.
Door: Sjoerd Madou, videoproducer en bedenker van videoformats bij LVB.
-
Gastblogger
- Werkt voor: MarketingTribune
- Functie: Gastauteur
- Website:https://www.marketingtribune.nl
- Profiel »
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Laatste reacties
Word abonnee en ontvang:
- ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
- ✔ Korting tot wel €100,- op events
Meest gelezen
- EasyToys domineert straatbeeld met gewaagde adventskalenders
- KPN tv-app uitgebreid om voetballiefhebbers te trekken
- Jan magazine en Hema winnen Best Use of Content Commerce award
- 65 jaar Barbie: geen pensioen, wel een boek
- Verlanglijstje speelt hoofdrol in Sinterklaascampagne Bol
- Albert Heijn lanceert magazine en platform voor vrouwen in de...
Laatste Nieuws
- Verlanglijstje speelt hoofdrol in... 01-11-2024
- Albert Heijn lanceert magazine en... 01-11-2024
- Extra aandacht RegioBank voor sparen... 30-10-2024
- RIVM vraagt aandacht voor... 29-10-2024
- KPN tv-app uitgebreid om... 25-10-2024
- Jan magazine en Hema winnen Best Use... 25-10-2024
MarketingTribune Events
- 12nov 2024
Grand Prix Content Marketing