Ruim helft Nederlanders van plan Black Friday aankopen te doen

Ruim helft Nederlanders van plan Black Friday aankopen te doen
  • Food-en-retail
  • 3 okt 2024 @ 10:15
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • WinkelenPromotie

Volgens recent onderzoek van DPG Media en Panel Inzicht is 53 procent van de Nederlanders van plan om aankopen te doen tijdens de Black Friday-periode. Bijna de helft van deze groep stelt bewust aankopen uit tot de kortingsperiode weer aanbreekt.

Terwijl de meeste consumenten (63%) deze gelegenheid gebruiken om iets aan te schaffen dat ze zelf graag willen hebben, begint een aanzienlijk aantal al met inkopen voor kerst (46%) en Sinterklaas (33%). Online winkels blijven favoriet. Daarnaast verwacht de grootste groep shoppers meer dan 100 euro uit te geven. 

Vooraf informatie verzamelen
Uit het onderzoek blijkt dat 55 procent van de consumenten van tevoren bepaalt wat ze rond Black Friday willen kopen, terwijl 21 procent dat pas in de winkel zelf doet. De helft van de koopjesjagers verzamelt dan ook uitgebreide informatie voordat ze een aankoop doen. Deze informatie haalt men voornamelijk van websites of nieuwsbrieven van winkels, gevolgd door sociale media en online reclamefolders. Advertenties die inspelen op Black Friday worden door bijna de helft (45%) van de respondenten als nuttig ervaren. 

Elektronica, telecom en gadgets meest gekocht tijdens Black Friday
De meest gevraagde producten tijdens de Black Friday-periode zijn elektronica, telecom en gadgets, gevolgd door kleding en schoenen en verzorgingsproducten. Men doet Black Friday-aankopen voornamelijk online (47%). Daarnaast combineert men ook steeds vaker online shoppen met fysiek winkelen (nu: 40%, in 2023: 36%). Gedurende de gehele Black Friday-periode verwacht tweederde van de koopjesjagers tussen de vijftig en tweehonderd euro uit te geven.

Dennis Hoogervorst, onderzoeksexpert bij DPG Media: 'Black Friday blijft een belangrijke periode voor Nederlandse consumenten. Het opvallende is hoe goed voorbereid velen zijn. Ze maken doordachte keuzes die vooraf worden bepaald door informatie van verschillende bronnen.'
(PvWK | beeld: CardMapr.nl / Unsplash)

Over het onderzoek
'DPG Media doet als mediabedrijf continu onderzoek. Dit onderzoek is uitgevoerd door Panel Inzicht in september 2024 onder 1.000 respondenten van 20 tot en met 70 jaar. De infographic van het onderzoek vind je hieronder. In dit onderzoek zijn ook andere speciale dagen meegenomen, zoals sinterklaas en kerst.'

(bron: DPG)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken