[designpanel] Catawiki door Dentsu Achtung

  • Design
  • 31 dec 2020 @ 08:00
  • Link
  • Nanny Kuilboer
    Nanny Kuilboer

    Redacteur
    BBP Media - MarketingTribune
  • Digital designDesignpanel

De nieuwe identiteit en het vernieuwde platform van Catawiki zijn ontwikkeld door Dentsu Achtung. MarketingTribune vroeg het designpanel om hun oordeel.

Sander van der Putten, Head of User Experience & Design bij Catawiki: ‘Catawiki is de afgelopen jaren uitgegroeid tot Europa’s meest bezochte platform voor bijzondere objecten. Wekelijks bieden we meer dan 65.000 objecten aan, waaronder kunst, design, sieraden maar ook oldtimers. Ons vernieuwde platform maakt het nu nog gemakkelijker voor onze 10 miljoen unieke maandelijkse bezoekers om bijzondere objecten te vinden en nieuwe passies te ontdekken - of je nu een doorgewinterde verzamelaar bent of voor het eerst op zoek bent naar iets unieks.’ Het platform is op de eerste plaats bedoeld als een plek waar transacties plaatsvinden en de user experience moet dit ondersteunen. Dentsu Achtung koos er voor om de expert centraal te zetten als ambassadeur van zijn eigen categorie. Daniel Sytsma, Executive Creative Director Dentsu Achtung: ‘We zijn op zoek gegaan naar het juiste spanningsveld tussen de geloofwaardigheid van traditionele veilinghuizen en het innovatieve karakter van online marktplaatsen. Vanuit één centraal designidee hebben we direct gewerkt aan identiteit, digitaal platform en campagne. Catawiki is voor ons een droomklant die perfect aansluit bij ons nieuwe bureaumodel.’


Marc van Eck RM | CEO & cofounder New Growth Strategies: Mooi gedaan, is mijn eerste reactie. Bijzondere objecten die door experts naar voren worden gedragen, is een concept dat mij raakt, hoewel ik zelf totaal geen verzameldrang heb. Knap dus. Ik raak alleen enorm in verwarring door het felle, beetje goedkoop uitziende, blauwe logo van Catawiki. En dat die blauwe kleur als accentkleur overal terugkomt, haalt voor mij al het bijzondere weg. Bijzonder jammer. Zouden we kijken naar iets dat nog afgemaakt moet worden? Ik hoop het! Voorlopig kom ik niet verder dan een 6+.
6+

Felice Uiterwijk RM | marketingmanager Fairtrade Original:

Er valt veel te beoordelen hier! Een nieuwe identiteit, een nieuw platform, een nieuwe campagne. Om te beginnen bij de insteek van platform en campagne: het koppelen van de ‘koopwaar’ aan experts, vind ik een goede gedachte. Het wordt er persoonlijk door en straalt expertise uit. Tevens geeft het meer waarde en vertrouwen aan de mogelijke kopers. De identiteit is strak en duidelijk. Het past ook bij een veilingomgeving, die enerzijds moet inspireren, maar anderzijds ook duidelijk en informatief moet zijn. Het icoon dat is toegevoegd aan het woordmerk heeft een opvallende vorm. Als je naar de toepassing ervan kijkt, doet het denken aan een soort sleutelgat dat een inkijkje geeft in de materie. Soms staat de vorm nogal ongenuanceerd op het beeld ‘gestempeld’, maar in de praktijk werkt het in z’n geheel wel als sterke, herkenbare vorm in alle uitingen.
7,5

Willem van Wijk | eigenaar Groei Marketing & interim marketingmanager:

Met de nieuwe campagne, identiteit en platform wil Catawiki laten zien wat het merk zo bijzonder maakt, met als doel bestaande én nieuwe gebruikers te helpen bijzondere objecten te vinden én nieuwe passies te ontdekken. Als we het oude platform met het nieuwe vergelijken, zien we bij binnenkomst van de site een transitie van het centraal stellen van de bijzondere producten naar het centraal stellen van experts in combinatie met deze producten. Elke expert, meer dan 200 in totaal, heeft een eigen portret gekregen in combinatie met een persoonlijk verhaal. Het Catawiki-‘verhaal’ wordt hiermee beter verteld, de betrouwbaarheidsfactor vergroot en de unieke plaats tussen algemene online marktplaatsen en traditionele veilinghuizen verder versterkt. De bijbehorende campagne en vernieuwde identiteit met aangescherpt beeldmerk en gebruik van een heldere blauwe kleur dragen hier nog verder aan bij. Of de doelstelling hiermee bereikt wordt, is mij niet bekend, maar het getuigt in ieder geval van lef dit te doen. Daarom een 8-. Die min omdat de executie inclusief user experience hier en daar nog wel wat beter kan.
8-

Irene van der Zwan | marketing- en relatiemanager MKB Amsterdam:

Mooie, overzichtelijke veilingwebsite en ik kreeg meteen vertrouwen door de experts per categorie. Het doet me denken aan het Venduehuis der Notarissen in Den Haag, maar dan online en internationaal. Ook qua personalisatie. Handig dat je bij registratie naar je voorkeurscategorieën wordt gevraagd en dat deze dan ook meteen verschijnen bovenaan op de homepage. De website is een mooi staaltje design, vernuftige ICT-ontwikkeling en straalt frisheid en vertrouwen uit. Zeker bij de high end productencategorieën waarop ze willen handelen, is dit ook echt nodig. Het nodigt uit om te kopen of te verkopen. Binnenkort een keer proberen!
8

Rolf Coppens | creative director & cofounder GRRR: Ik weet niet hoe het was, maar deze stap sluit prima aan bij de huidige designconventies. Zoals alle techplatformen gaat ook Catawiki voor de kleur blauw, maar deze blauw vind ik wat goedkoop en schreeuwerig en sluit naar mijn mening niet aan bij het karakter van het aanbod. Over het platform zelf: ik gok even dat de doelgroep wat ouder is en ik zie veel details die het lezen niet prettig maken. De header werkt goed in de promofilmpjes, maar in het echt is het een onhandig format waar de producten echt niet goed tot hun recht komen. Ik hoop dat de redactie hier nog even moet oefenen, want dit straalt geen bijzondere kwaliteit uit. Kortom, goed gedaan, maar ik voel ‘de passie en het enthousiasme bij het ontdekken van een nieuwe schat’ nog niet.
6

Dionne van Dijk | freelance digital designer @Nos Digital:

Het aanschaffen van kunst is voor mij een vrij onbekend terrein, maar ik vind het een bijzonder interessant concept: hoe oude objecten en kunst in een strak designjasje worden gepresenteerd in een online omgeving waar vraag en aanbod elkaar gemakkelijk weten te vinden. Dit maakt het aanschaffen van waardevolle en exclusieve objecten voor een grotere doelgroep bereikbaar. De experts aan het woord laten, maakt het platform geloofwaardig. De kunst en kitsch van het web :) Het ontwerp en de branding van de website is strak en modern, dit had naar mijn idee meer ‘diepte’ kunnen hebben. Het is wat ‘safe’. Desalniettemin een mooi project!
8

Pieter Jongerius | partner & strategist Fabrique:

Fris. Met de nieuwe Catawiki heeft het kunst- en objectminnend publiek een upgrade gekregen. Het platform is al jaren toegankelijker dan bijvoorbeeld een 1stDibs, maar brengt minstens zoveel kans op een bijzondere vondst. De toevoeging van curatie en redactie is potentieel waardevol en maakt het platform nog veelzijdiger. De belofte van het concept is dat, naast het heerlijk verslavende (denk Funda) van het enorme aanbod, er nu ook ruimte is voor curatie, beschouwing en enthousiasme door experts. In de praktijk is die laag nog erg dun: de site schakelt gauw over op lijsten met veilingen. Vanuit e-commerce-oogpunt verstandig, maar de bezoeker die juist achterover leunde voor verdieping mag weer aan de slag. De veilingen en categorieën, de navigatie, de filtering getuigen alle van vakmanschap. De nieuwe visual identity mist in de e-commerce-delen wat visuele hiërarchie, maar doet vooral bij binnenkomst wat-ie moet: Catawiki staat er weer fris bij!
8

Esmée Lechner | head of design DDB Unlimited:

Deze nieuwe identiteit van Catawiki staat als een huis. De zogenoemde ‘Catawiki Window’ creëert een vormtaal, die zowel eenvoudig als onderscheidend is. Het is de basis van een designsystem dat past bij het karakter van Catawiki, naadloos doorgevoerd in een eigentijdse campagne en een helder platform. De mix in typografie is op dit moment ‘hot’ in de designwereld, maar koppelt in deze identiteit het gevoel van vintage pareltjes met het innovatieve gevoel van een online platform. Klein puntje van kritiek: als je verder dan de homepage gaat, is de vormtaal bijna niet meer aanwezig en dat vind ik jammer. Al met al een verfrissende digitale identiteit en een mooie case voor het nieuwe bureau Dentsu Achtung. 😊
8,5












 

 

Dit artikel verscheen eerder in MarketingTribune 18, 2020.

Eerdere designpanels:
108. AvroTros door Studio Dumbar
107. Illustraties voor de Volkskrant door Rob en Robin
106. Oma's Soep door ProudDesign
105. City of London krijgt eerste voedselbank met eigen 'posh' logo
104. AutoScout24 door DesignStudio
103. HomeMade door Donder & Straal
102. Bonnefanten door Barnbrook
101. Rebranding Kees
100. Groningen
99. The Flower Farm
98. Hooghoudt
97. Meervaart door Das Buro
96. Bastardo door Van Heertum
95. I Am Toro
94. Knaks door Anthem
93. Zeeman door Dept
92. Mahler Festival 2020 door VBAT
91. Scheepvaartmuseum door Thonik
90. AH Broodstrooisels door VBAT
89. Red Hat door Red Hat
88. Mijn Melk door Flex/design
87. Gro door Snow Donuts
86. Corporate identity Mars Inc.
85. Miro door Vruchtvlees
84. Bieren om te vieren door Studio Lauda
83. Melkunie door ProudDesign
82. 100%NL door SuperRebel
81. Jeugdfonds Sport & Cultuur door Studio Dumbar
80. Randstad door Ronin
79. Unox Vegetarische Rookworst door Anthem
78. Bols Genever door Van Heertum Design
77. Nationaal Archief door Design Bridge
76. Van Vollenhoven Extra Stout door Bowler & Kimchi
75. Jules Destrooper door Quatre Mains
74. De Volkskrant digitaal
73. Appelsientje door Millford
72. Arla door ProudDesign
71. Frans Hals Museum door Build In Amsterdam
70. Univé door Teldesign
69. Van Gogh Museum door Studio Dumbar
68. Dr. Oetker door SoGood
67. Oncode Institute door Momkai
66. Porsche24-app door Studio Kraftwerk
65. Conimex Black door Anthem
64. Theater Rotterdam door Vruchtvlees
63. Mona door Design Bridge
62. Stedelijk Museum door Grrr
61. Formule 1 door Wieden + Kennedy

60. Smirnoff door Design Bridge
59. Gemeentemuseum Den Haag door a friend of mine
58. Dropbox door Collins
57. Lola Quinoa door Mountain
56. Uefa Nations League door Y&R Branding Portugal
55. Canei door VBAT
54. Adidas door RESN
53. Eredivisie door Dog and Pony
52. Zaans Medisch Centrum door Silo
51. Boomsma Gin

50. Jozo door Brandnew
49. AH to go-app door Studio Kraftwerk
48. Organto door SuperRebel
47. Lowlands door Fabrique
46. New Dutch Legacy-gin door Brum
45. Seepje door Flex/Design
44. Nada Door ProudDesign
43. Hortus Botanic Guardians door Koeweiden Postma
42. Gkazas door Today
41. Côte d’Or ​door Design Bridge

40. Kodak
39. Eternal Oceans (concept) door Anthem
38. Ahold Delhaize
37. Kamphuisen Siroopwafels door OD
36. Prophecy door VBAT
35. Dettol
34. Robeco SummerNights
33. Brouwers
32. Nemo
31. Conimex

30. Royal FloraHolland
29. Rood Met Zwarte Stippen
28. I sea pasta
27. Melkweg
26. Hooghoudt
25. De Wijndragers
24. Ahoy
23. Pluggerz
22. Appelsientje
21. Ziggo Sport

20. TomTom Bandit
19. Holland Master Kazen
18. Bols Vodka
17. Luxor
16. Cacao Barry
15. Google
14. Etos huismerk kruidentheecollectie
13. Coca-Cola
12. Riscos vis in blik
11. CliniClowns

10. Vivera
9. Spaarne Gasthuis
8. Ranja
7. Spotify
6. Senseo
5. ING
4. Aviko
3. Transavia
2. Dorset Cereals
1. Nationaal Militair Museum



















































































































Nanny Kuilboer

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


  • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken