Bitcoin-mania

  • Media
  • 19 feb 2018 @ 00:29
  • Link
  • Rogier van Kralingen
    Rogier van Kralingen

    Schrijver/spreker/marketeer
    TheWholeStory
  • OnlineOnline betalenInnovatieVerkoopVerdienmodellen

Belofte van de eeuw, zeepbellen, milieuschade… Wat is nu de waarheid rondom de cryptomunten? Het antwoord is: bij geld draait alles altijd om vertrouwen. En nee. Voor geen ene millimeter. Maar toch. Ze blijven fascineren.

In economie draait alles om credo, Latijn voor ‘ik geloof’ of ‘ik vertrouw’. Nu de afgelopen maanden de cryptomunten gigantisch schommelden en gehackt werden, is deze vertrouwensvraag bijzonder relevant.

De Bitcoin – de originele cryptomunt – droeg lang de belofte van een eerlijker financiële wereld. Zij opereerde buiten de staatsbanken, de FED en de ECB om: onderdelen van het falende bankensysteem. De Bitcoin was de droom van één eerlijke wereldmunt.

Haar onderpand is sterk: tijd. Een cryptomunt moet je immers ‘minen’: programmeer- en denkkracht inzetten om de versleuteling van de munt waterdicht te maken. Dit was direct ook de tweede belofte. Cryptomunten zouden niet te hacken zijn.

Piramidespel

Deze versleuteltrucs – beter bekend als cryptotechnologie – behoren volgens sommigen tot de meest veelbelovende veranderingen van deze eeuw. Koppel dit aan een bovengrens van de hoeveelheid beschikbare munten en er was zowel voldoende credo als schaarste gecreëerd om de Bitcoin eeuwig te laten groeien.

En met dat laatste is de vergelijking met een piramidespel rond: de belofte van eeuwige winst. Hosanna! Het mag dan ook niet verbazen dat een andere cryptomunt genaamd Bitconnect letterlijk zo’n spel bleek te zijn. Een ‘zeepbel in een zeepbel’ noemde het NRC het treffend.

Ook de munt Tether – lang gezien als een zeer stabiele munt - zou achter elke geïnvesteerde dollar een tweede dollar leggen. De SEC waakhonden echter, snuffelen nog steeds naar die back-up-dollars. Waar zijn ze toch gebleven? Nah!

Hype of hoop?

Zoveel voorbeelden. Af en toe moet je gewoon even lachen. Nerds wiens IQ en skills door het dak gaan, creëren hypes met de emotionele intelligentie van een paasei. En zelfs hun skills liggen nu onder vuur. Deze onmogelijk-te-kraken-tech wordt immers te pas en te onpas gekraakt. En eh, het woord betaalmiddel heb ik nog niet eens genoemd.

Ben ik te hard? Misschien. Ik ben ook een slechte bron. Zelf zat ik er vijf jaar geleden naast in mijn hoop voor de bitcoin. Dus natuurlijk, de cryptomunten verdwijnen heus niet want er is een groep nerds die de toekomst zonnig inziet. Dat is op het moment voldoende credo.

Maar voor hoe lang? Alle technologie staat of valt bij ons goede of slechte gebruik ervan. Zowel cryptotech als cryptomunt maken hun beloften niet waar en zijn representatief voor hebzucht. Dat maakt dat credo niet overeenkomt met waarde. Die is nu arbitrair.

Bovendien is het razend slecht voor het milieu. In IJsland dreigt het energienet nu zelfs overbelast te worden door al die servers die dag en nacht staan te ‘minen’. Stel je voor dat die cryptotech wijdverbreid zou worden. Geloof me, dat is een regelrechte ramp.  

Schadelijke gok

Voorlopige conclusie? De cryptomunt is een gok die veel schade aanricht. Bovendien stond in de Financial Times dat de Bitcoin nu stabiel zou zijn op pakweg 20 euro. Koers op het moment van schrijven? 8680 euro en 29 cent.

Dat is een overwaardering van 434 keer. Minus die 29 cent dan. Zelfs de Tulpenmanie van 1637 was een minder grote bubbel. Dus lieve Bitcoin adepten, zullen we in ieder geval afspreken dat we in de kroeg een piepklein beetje minder hoog van de toren gaan blazen? Lijkt me verstandig.   

Toch…  zelfs nu ik ze volledig de grond in heb geboord… ze blijven fascineren. De wereldverbeteraar in mij is in slaap gesukkeld. Maar de pokeraar in me is klaarwakker. De één denkt: had ik ze maar gekocht. De ander denkt: had ik ze maar verkocht. Hoe dan ook, er is iets aan dat crypto. (Misschien is het jouw eigen hebzucht, Rogier? – redactie)

Laten we het daarom hierop houden: als je geld wilt verdienen met de cryptomunt dan moet je over stalen ballen beschikken. En weet, zelfs die zijn keihard te kraken.  

Rogier van Kralingen is schrijver, muzikant, spreker, founder van productiebedrijf The Whole Story en auteur van The Outerweb.

Rogier van Kralingen

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken