[column] Sterke merken aan het werk

  • Food-en-retail
  • 20 jan 2021 @ 11:33
  • Link
  • Gastblogger
    Gastblogger

    Gastauteur
    MarketingTribune
  • MarketingMVO

Hoe kun je als merk bijdragen aan een structurele verbetering in de wereld, vraagt Willemijn Peeters, marketeer en founding director (foto) van het Eindhovense Searious Business zich af en draagt oplossingen aan.

Met een merk een breder doel dienen dan enkel bedrijfsmarketing. Daar is het in conventionele marketing eigenlijk nooit om begonnen. Toch vragen de huidige consumenten daar steeds meer en dringender om.

Jongeren van generatie Z – inmiddels goed voor 40% van alle consumenten wereldwijd – gaan zelfs nog verder en passen hun uitgavenpatroon aan op merken die passen bij hun duurzame leefstijl en waarden.

Searious Business merkt dat elke dag, in levenden lijve. Onze klanten, waaronder met name de grote merken, vragen ons regelmatig hoe ze nog meer kunnen bijdragen aan het voorkomen van plastic afval in de wereld. Ik heb mijn bedrijf juist opgezet met dat als doel: plastic vervuiling voorkomen door plasticgebruik bij de bron te aan de pakken. We helpen bijvoorbeeld voortrekkers in de toerismesector, supermarkten, productieketens en afvalinfastructuur steeds beter en nauwer samen te werken, concreet gericht op aanpak van een maatschappelijk probleem. Zo beïnvloed je samen slimme regelgeving en structuren als statiegeldsystemen. Dat levert altijd meer op, ook in de bottom-line.



Of het nu echter gaat om plastic, armoede, onrecht, als bedrijf ben je altijd onderdeel van een keten en hoe sterker je merk, hoe meer macht je hebt in die keten. Daar hoort in toenemende mate een verantwoordelijkheid bij. Dus kiezen bedrijven steeds vaker voor een proactieve ketenaanpak, waarin onderwerpen als circulaire economie / leeflbare lonen / gelijkheid centraal staan.

Maar… hoe begin je dan? Drie simpele stappen als kapstok:
1. Weet wat je klant wil zien en verwacht van je merk. Doe goed onderzoek naar wat nog niet klopt binnen je keten en waarin je wel op een effectieve manier invloed op kunt uitoefenen.


2. Meet de impact die je wil maken. Stel een WBD (Waanzinnig Belangrijk Doel, WP) op voor de impact die je wil maken en stel piketpaaltjes op weg daar naartoe op.

3. Date met je ketenpartner(s) om te zien met wie je het grootste verschil kunt maken. En spreek af hoe je dat gaat doen.

Communiceer openlijk over wat je doet, en hoe dat stappen zijn op weg naar het grotere einddoel. Daarmee onderscheid je je meteen van de merken die naar anderen wijzen voor de oplossing, zoals de overheid of zelfs hun eigen klanten.

Want sterke merken maken werk van een duurzame toekomst!

Willemijn Peeters
marketeer en founding director Searious Business



Meer info
'Searious Business is begin 2016 opgericht met als doel plasticvervuiling tegen te gaan. Als projectbureau helpt Searious Business producenten en grootverbruikers van plastic om hun plasticgebruik te verduurzamen en innovaties door te voeren. Daarin zien zij namelijk de grootste potentie ziet om verandering te bewerkstelligen en het plastic afvalprobleem bij de bron aan te pakken. Het zeskoppige team van Searious Business adviseert bedrijven waar en hoe ze hun plasticverbruik kunnen terugdringen, door bijvoorbeeld over te stappen op circulaire producten of verpakkingen.'
(bron: SB)







Gastblogger

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken