MKB heeft video-advertising nog steeds niet ontdekt
- Online
- 14 sep 2016 @ 16:30
- Link
-
Koen van der Donk
Mede-oprichter
Playforward en Animators - VideoOnderzoekTrends
- 14 sep 2016 @ 16:30
- Koen van der Donk
Het is het verdienmodel van bijna alle grote online platformen: advertenties. Video-advertenties is een steeds groter en populairder segment hierin. Logisch eigenlijk, want de groei in online video en het feit dat video beter boeit, maakt het een interessante vorm van adverteren. Onderzoek van Comscore laat zien dat video-advertising in Nederland al verrassend groot is. Aan de adverteerders kant zien we voornamelijk dat grote merken hier actief zijn. Zonde, want video-advertising heeft een groot bereik en is verrassend betaalbaar. Het MKB in Nederland laat hier dus kansen liggen.
Gemiddeld besteden Nederlanders meer dan 5 uur per maand op YouTube. Het aantal mensen dat online video kijkt stijgt nog steeds. Alleen al op de computer zagen we in 6 maanden* een stijging van 16%. En dat terwijl mobiel verkeer vaak juist als de groeimotor beschouwd wordt. Ongetwijfeld zijn daar ook groeicijfers te melden en die zijn dus nog niet meegerekend in deze 16%. In totaal worden er iedere maand bijna 500 miljoen advertenties vertoond in Nederland. In april 2016 haalde de teller volgens Comscore 494 miljoen vertoonde video-advertenties. Video-advertising groeit dus mee met de populariteit van online video.
Met name MKB Nederland laat hier in kansen liggen. Grote merken als Samsung en Gillette hebben deze vorm van adverteren al ontdekt, maar je ziet verrassend weinig MKB bedrijven langskomen. Terwijl video-advertising een goede en betaalbare aanvulling is op bijvoorbeeld Adwords Search en Google Display. Als je de online zichtbaarheid wilt vergroten en aan naamsbekendheid wilt werken, is video-advertising een aantrekkelijke optie.
Een voorbeeld: een huidige opdrachtgever van ons adverteert op YouTube voor slechts 0,02 eurocent per weergave. YouTube telt een weergave vanaf 30 seconden of langer. Met een budget van slechts 250 euro per maand bereik je dan dus al iedere maand 12.500 mensen. En je kan gericht targetten op demografie, locatie en interesses. Het is dus een stuk minder met hagel schieten dan adverteren via traditionele media en ook qua kosten of instaptarief leggen radio en tv het af tegen video-advertising.
In het onderzoek kijkt Comscore ook naar wat deze cijfers inhouden per persoon. In april dit jaar heeft een Nederlander gemiddeld 36 video-advertenties per persoon gezien. Meer dan 1 per dag. Opvallend is dat de leeftijdscategorie 35 t/m 54 een hoger gemiddelde heeft. Zij hebben per persoon gemiddeld 40 video-advertenties langs zien komen. In vergelijking; Millenials kregen gemiddeld 24 video-advertenties voorgeschoteld. Wat mij betreft een onverwachte uitkomst, omdat jongeren over het algemeen meer video’s kijkenen je zou dus verwachten dat zij dan ook meer advertenties te zien krijgen. Wellicht is de verklaring dat adverteerders die video-advertising gebruiken voornamelijk bedrijven zijn met een volwassen doelgroep. Zij targetten dan dus specifiek op die leeftijdscategorie en sluiten de jongeren misschien zelfs uit.
Interessant dat bedrijven die zich op jongeren richten niet de belangrijkste groep adverteerders vormt. Je zou verwachten dat als hun doelgroep veel op YouTube actief is, zij zich hier toch gaan profileren. Natuurlijk kan je op meerdere manieren de aandacht vragen via YouTube, bijvoorbeeld via viral video’s of door gebruik te maken van influencers, zoals Enzo Knol. Wellicht dat deze bedrijven meer op dat veld actief zijn.
Wat is als marketeer jouw ervaring met video advertising? Deel het met ons in de reacties.
Bron Comscore.
* In de periode 11-2015 tot en met 04-2016.
-
Koen van der Donk
- Werkt bij: Playforward en Animators
- Functie: Mede-oprichter
- Website:https://www.animators.nl
- Profiel »
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Laatste reacties
Word abonnee en ontvang:
- ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
- ✔ Korting tot wel €100,- op events
Meest gelezen
- LinkedIn krijgt boete vanwege verwerking persoonsdata
- [interview] Picnic zet klantdata om in hyperpersoonlijk aanbod
- Google lanceert nieuwe functies in Maps, Waze en Earth
- Duits Verkeersbureau zet AI-influencer in om toeristen te lokken
- ACM waarschuwt jongeren voor onbetrouwbare webshops
- Senior Intelligence benadrukt waarde pensioengerechtigden...
Laatste Nieuws
- Google lanceert nieuwe functies in... 01-11-2024
- [interview] Picnic zet klantdata om... 01-11-2024
- ACM waarschuwt jongeren voor... 31-10-2024
- LinkedIn krijgt boete vanwege... 25-10-2024
- Patrick Petersen over PIM nominatie... 23-10-2024
- Duits Verkeersbureau zet... 23-10-2024
MarketingTribune Events
- 12nov 2024
Grand Prix Content Marketing