[column] ROI van videomarketing: essentieel, maar vaak vergeten

[column] ROI van videomarketing: essentieel, maar vaak vergeten
  • Online
  • 28 mei 2021 @ 04:09
  • Link
  • Gastblogger
    Gastblogger

    Gastauteur
    MarketingTribune
  • Video

Social media is een walhalla voor online marketeers en video speelt een steeds grotere rol. Maar hoe weet je of video echt voor je werkt? Niels de Groot van Promotionfilm over hoe je snel de ROI van videomarketing berekent.

Vroeger was alles anders. Of in elk geval veel. Neem nou marketing: je adverteerde op tv, de radio en in kranten en hoopte er maar het beste van. Want meten was lastig. Online marketing zette adverteren compleet op zijn kop. Dankzij data zie je precies wat campagnes kosten en opleveren. Wat bezoekers op je site doen. En hoeveel winst elke geïnvesteerde euro oplevert. Tenminste… als je het uitrekent. Maar dat blijkt lastiger gezegd dan gedaan. Want hoe bereken je bijvoorbeeld de ROI van videomarketing?

Waarom de ROI van marketing berekenen cruciaal is

Naar schatting rekent slechts 25% van de Amerikaanse bedrijven de Return On Investment (ROI) van hun marketingbudget uit. In Nederland is dit vast niet heel anders. Met het uitrekenen van de ROI krijg je grip op je uitgaves. Hoeveel winst levert een nieuwe klant op? En hoeveel mag je maximaal uitgeven om een klant te werven? Als je dat weet kun je je marketingbudget gericht en meetbaar inzetten. 

ROI van videomarketing? Staar je niet blind op ijdelheidsstatistieken

Het (laten) maken van videocontent wordt steeds interessanter voor online marketing. Je overtuigt mensen sneller van je voordelen en houdt ze langer vast. Video’s krijgen ook een steeds prominentere plek op social media platforms. En Google toont ze regelmatig boven de ‘gewone’ succesresultaten. Zet je video in om nieuwe klanten te werven? Staar je dan niet blind op ijdelheidsstatistieken. Zoals het aantal views van een clip. Het is leuk als veel mensen je filmpjes bekijken. Maar wil je een vliegtuig verkopen, dan kan 1 kijker genoeg zijn. Bepaal vooraf wat en wie je wilt bereiken en bereken doorlopend de ROI van video. Dan weet je zeker hoe goed het medium voor je werkt. 

Hoe bereken je de ROI van videomarketing? 

Om de ROI van video te berekenen moet je 2 termen kennen.

Lifetime Value (LTV)

De LTV is de hoeveelheid winst die een gemiddelde klant je oplevert, in de tijd dat hij of zij klant is. 

CPA: cost per acquisition

De CPA is het bedrag dat je mag uitgeven om van een prospect een betalende klant te maken. 

Een fictief voorbeeld maakt het nog duidelijker. Stel, je verkoopt een abonnement en dit zijn de cijfers. 

Inkomsten per maand:                    100 euro

Gemiddelde nettowinst:                   20 euro

x 12 maanden per jaar:                   240 euro

Gemiddelde lifetime klant:              3 jaar 

Customer Lifetime value:                720 euro

Een acceptabele cost per acquisition is 5% van de lifetime value. In dit voorbeeld is dat dus 5% van 720 euro. Dit betekent dat je per klant 36 euro kunt uitgeven om de komende 3 jaar 720 euro aan inkomsten te genereren. Voor dat bedrag kun je wel wat doen. 

Niet elke prospect wordt lead of klant 

Bij bovenstaande rekensom kun je overigens nog wel enige kanttekeningen plaatsen. Zo wordt niet iedere kijker natuurlijk prospect, lead en uiteindelijk klant. Was het maar waar. 

Dit maakt het extra belangrijk om goed te meten hoe je je geld besteedt en wat het oplevert. Stel daarom deze vragen: 

  • Hoeveel kijkers naar je video kreeg je voor je budget?
  • Hoeveel van hen klikten door naar je site of landingspagina?
  • Hoeveel prospects en leads leverde dat op? 
  • Hoeveel werden uiteindelijk klant?

Met de antwoorden bepaal je hoe succesvol de campagne was. Hoeveel geld je uiteindelijk gemiddeld betaalde voor het werven van een klant. En wat de ROI van deze videomarketingcampagne dus was. 

Meer onmisbare statistieken voor videomarketing

Met data kun je marketingcampagnes objectief beoordelen. Zo ook bij videomarketing. Dit zijn waardevolle statistieken. 

Aantal kijkers

Hoeveel mensen keken naar je video’s? Dit zegt niets over het rendement van je inspanningen, maar wel iets over je populariteit. Spreken je video’s de mensen die je wilt bereiken aan? 

Interactie

Hoe lang kijken mensen naar je video’s, laten ze reacties achter en klikken ze door naar je site? Onder andere YouTube deelt waardevolle statistieken en inzichten. 

Conversiepercentages

Meet grote en kleine convesies. Een grote conversie verandert direct iets aan je bedrijfsresultaat, zoals een verkoop. Een kleine conversie is een tussenstap, zoals een click naar een product- of verkooppagina. Meet en analyseer het. 

Social sharing

Hoe aantrekkelijk is de video delen mensen het via sociale media? Kijk ook naar reacties en duimpjes. Het levert je geen directe inkomsten op, maar geeft wel aan of je op de juiste weg bent. 

Totale kosten marketingactiviteiten

Houd nauwgezet bij wat je marketingactiviteiten kosten. Tel geïnvesteerde tijd ook mee, want je kunt maar een ding tegelijk doen. Op het moment dat je een video maakt kun je geen klant werven. 

Vergroot rendement met interactieve video’s 

Met een programma als Google Analytics zie je precies wat een bezoeker op je website doet. Op welke pagina komen ze bijvoorbeeld binnen, wat bekijken ze en waar haken ze af? Bij video is dat een stuk lastiger, maar de ontwikkelingen gaan snel. Steeds meer bedrijven ontwikkelen software waarmee je video’s interactiever maakt. Voeg bijvoorbeeld een aanklikbare knop toe aan je clip. Dan zie je precies hoeveel mensen erop klikken. Met de software voeg je ook eenvoudig pop-ups, formulieren of bestelbuttons toe. Via een dashboard analyseer je vervolgens de resultaten. Hoe succesvol zijn je video’s nu echt? 

Een van de aanbieders van interactieve videosoftware is Spott. Bekijk hoe het werkt en probeer de software gratis uit

Zo verhoog je de ROI van videomarketing

Met de genoemde tips krijg je een duidelijk beeld van het resultaat van videomarketing. Uiteraard wil je het succes optimaliseren. Dat doe je als volgt. 

Maak een serie video's

Bijvoorbeeld over een onderwerp dat echt leeft bij beoogde klanten. Neem je de video’s achter elkaar op, dan bespaar je meteen op de productiekosten. Er zijn verschillende populaire videoseries die vaak door bedrijven worden gemaakt

Maak video’s voor verschillende groepen mensen

Het woord ‘doelgroep’ impliceert dat je maar een groep mensen wilt bereiken. In werkelijkheid is dat zelden zo. Breng daarom in kaart wie er allemaal in aanraking komt met je producten en diensten, en leer ze zo goed mogelijk kennen. Dan kun je waardevolle en gerichte video’s maken voor elke groep. 

Gebruik retargeting

Bij retargeting laat je advertenties zien aan mensen die aantoonbaar geïnteresseerd zijn in je aanbod. Bijvoorbeeld mensen die een video van je bekeken of doorklikten naar je landingspagina. Retargeting is relatief goedkoop en levert veel rendement op. De intrinsieke motivatie is er al. 

Kijk kritisch naar de Customer Journey

Mensen kopen zelden direct een product of dienst. Ze moeten je eerst leren kennen en overwegen, voor ze tot actie overgaan. Maak voor elke fase uit de Customer Journey geoptimaliseerde video’s. 

Vertel een emotioneel verhaal met storytelling

Emotie verslaat promotie. Probeer kijkers eerst te raken in hun hoofd en hart, voor je ‘plat’ verkoopt. Video is hier uitermate geschikt voor. 

Trek meteen de aandacht van kijkers 

Online zijn de meeste mensen ongeduldig. Grijp daarom direct de aandacht in een video, bijvoorbeeld met deze intro:

Voor:   schets de huidige, ongewenste situatie

Na:     schets de gewenste situatie

Brug:    vertel hoe de kijker van Van Voor naar Na komt. Bijvoorbeeld met de zin: “Ontdek in deze video hoe jij…” 

Als het probleem herkenbaar is weet je zeker dat mensen blijven kijken. Want iedereen is nieuwsgierig naar je oplossing. 

 

 

Gastblogger

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


  • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken