Doorzonwoning rijp voor Nederlands Openluchtmuseum

Doorzonwoning rijp voor Nederlands Openluchtmuseum
  • Algemeen
  • 5 aug 2024 @ 10:31
  • Link
  • Nanny Kuilboer
    Nanny Kuilboer

    Redacteur
    BBP Media - MarketingTribune
  • Kunst & Cultuur

Vanaf 21 september wordt de doorzonwoning toegevoegd aan de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum. Het adres wordt de Prinses Margrietstraat 2-12. ‘Deze straat vertelt het verhaal van het wonen in Nederland van de jaren ‘60 tot nu.’

Margrietsstraat 2 is ingericht in de stijl van 1965; dit ‘Huis van Herinnering’ is speciaal te bezoeken door ouderen met dementie en hun begeleiders. Nummer 6 is geheel ingericht in de stijl van 1975 en in drie van de woningen zijn foto’s te zien over het typisch Nederlandse fenomeen doorzonwoning.

8
Op nummer 8 is de fototentoonstelling Ode aan de doorzonwoning te zien. Dertig foto’s laten de ontwikkeling van de doorzonwoning zien, naast (interieur)foto's uit de jaren '50 tot nu, zowel historische kiekjes als nieuwe afdrukken.

10
Op nummer 10 is de fototentoonstelling Leven in een doorzonwoning te zien. Sociologisch fotografe Marijn Scheeres legde dit jaar door heel Nederland interieurs in een doorzonwoning vast, van Apeldoorn tot Amsterdam en van Purmerend tot Budel. Van twaalf gezinnen wordt het interieur getoond en één object uit het interieur te zien.

Irenestraten
Op nummer 12 is de fototentoonstelling Irenestraten te zien. Leo van den Berg fotografeerde in 2019 alle 392 straten in Nederland met de naam Prinses Irenestraat. Straten met kerken, scholen maar vooral ook heel veel naoorlogse doorzonwoningen.

Interieurs
In een later stadium zullen de huizen van de nummers 8-12 worden ingericht. Nummer 8 zal de tijd ademen van rond 1985, nummer 10 die van rond 2000 en nummer 12 die van 2025.
De zes woningen zijn overigens geen historische bouwwerken. Ze werden met nieuwe materialen nagebouwd aan de hand van bouwtekeningen van PéGé-doorzonwoningen uit 1971.

1,4 miljoen doorzonwoningen
Na de Tweede Wereldoorlog waren materialen en arbeid om huizen te bouwen schaars. De zoons van Piet Guelen (PéGé) pionieerden met een nieuwe manier van bouwen, met veel hout. De onderdelen maakten ze prefab in hun fabriek in Wijchen en monteerden deze supersnel op bouwplaatsen door heel Nederland. De doorzonwoning: een groot raam aan de voor- én achterkant. Met de ruime woonkamer en drie slaapkamers was de woning heel geschikt voor een gezin. Bijna 1,4 miljoen doorzonwoningen zijn gebouwd door heel Nederland. In steden en dorpen, vooral tussen 1955 en 1975.

SPONSORS
De woningen 2-12 zijn vanaf 21 september vrij te bezoeken na het kopen van een entreebewijs voor het Openluchtmuseum. Het Huis van Herinnering (nummer 2) is alleen te bezoeken met een voorafgaande boeking. De bouw van het Huis van Herinnering (Prinses Margrietstraat 2) is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. De museale inrichting kwam tot stand met de steun van het Mondriaan Fonds, het Cultuurfonds en VSBfonds. De ontwikkeling van het reminiscentieprogramma wordt gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie en Fonds Sluyterman van Loo. Huis van Herinnering wordt ondersteund door zorg- en welzijnsorganisaties Attent Zorg en Behandeling, DrieGasthuizenGroep, Pleyade en SWOA. Gemeente Arnhem en de Dullertsstichting maken bezoeken aan het Huis van Herinnering mede mogelijk.
De publiekspresentatie Leven met dementie (Prinses Margrietstraat 6) is mede mogelijk gemaakt door Hoofdpartner VriendenLoterij, Kennispartner Alzheimer Nederland en Partner Eindhoven University of Technology.

CANON VAN NEDERLAND
In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem staat de geschiedenis van het alledaagse leven centraal. In het museum beleven bezoekers hoe mensen door de eeuwen heen woonden, werkten en leefden. Bezoekers kunnen het gesprek aangaan met de presentatoren op verschillende locaties. Al meer dan 100 jaar zet het museum zich in om de waarde van ambachten te tonen. Ervaren en beleven staan daarbij centraal. De ambachtspresentaties in het museum tonen vakmanschap uit het verleden en heden en laten de bezoekers de meerwaarde van ambacht in deze tijd ervaren. Het museum prikkelt alle zintuigen.
Het Openluchtmuseum bestaat uit een museumpark en de Canon van Nederland. De Canon van Nederland is een (interactieve) overzichtstentoonstelling van 50 ‘vensters’ (thema’s) over de Nederlandse geschiedenis. De overkoepelende historie in de Canon van Nederland wordt verbonden met de geschiedenis van de gewone Nederlander in het museumpark.

Nanny Kuilboer

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


  • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken