[column] Amsterdam Fashion Week 2024: nieuwe immersieve marketingtrends

[column] Amsterdam Fashion Week 2024: nieuwe immersieve marketingtrends
  • Food-en-retail
  • 9 sep 2024 @ 16:30
  • Link
  • Gastblogger
    Gastblogger

    Gastauteur
    MarketingTribune
  • BrandingMarketingTrends

Vanuit trendhub ‘The Unsafe House of Jaafar El Hazred’ doet expert Maria van der Velde (25) verslag van de opvallendste ontwikkelingen in mode die op haar pad kwamen tijdens de j.l. AFW. 'Immersiviteit' blijkt de rode draad. 'Ervaringen die verder gaan dan het fysieke product zijn de toekomst van mode én marketing.'

De Amsterdam Fashion Week 2024 stond in het teken van meer dan alleen mode. Het event draaide om ervaringen, slimme marketingstunts en diepe concepten die de modewereld verder dan de catwalk brachten. Vier opvallende voorbeelden laten zien hoe merken en ontwerpers op vernieuwende manieren immersiviteit inzetten, met potentieel voor marketeers om mee te gaan experimenteren.


Guerilla-Style Marketing: The Gang is Beautiful (TGIB)

TGIB wist tijdens de Fashion Week stilletjes de show te stelen zonder een catwalk nodig te hebben. In een subtiele guerilla-marketingcampagne verschenen hun modellen als wandelende advertenties bij verschillende modeshows, gehuld in opvallende bomberjack-colberts met geborduurde initialen. Dit was geen schreeuwerige influencer-campagne, maar een verfijnde tactiek die coolness uitstraalde. De psychologische immersiviteit creëerde een verlangen om erbij te horen, zelfs zonder precies te weten wat het merk was.


Voor marketeers biedt TGIB's aanpak een interessante les: subtiliteit kan een krachtig middel zijn om merkloyaliteit en begeerte te creëren. Door een organische aanwezigheid en visueel onderscheid te omarmen, kun je sterke merkassociaties opbouwen zonder traditionele advertenties of campagnes.

Insta TGIB: @thegangisbeautiful

website: www.thegangisbeautiful.com

Foto’s stills uit beeldmateriaal : Maria van der Velde


foto's: Kim Harmsen

foto's: Maud Fernhout (instagram.com/maud_fernhout)
website Maud: www.maudfernhout.com

Concepten en creatief proces: Studio Hagel
Studio Hagel speelt met immersiviteit door middel van het creatieve proces zelf. Geen modeshows of directe producten voor verkoop, maar conceptuele schoenen die ideeën en verhalen reflecteren. De ontwerpen, zoals schoenen met 3D-geprinte spikes of een Puma-schoen met een oma-servet erin verwerkt, zijn eerder een statement dan een verkoopproduct. Dit benadrukt dat de waarde soms meer ligt in het proces dan in het eindresultaat.

Marketeers kunnen van deze aanpak leren hoe belangrijk het is om verhalen en creatieve processen naar voren te brengen in campagnes. Consumenten verbinden zich steeds meer met merken die transparantie en creativiteit tonen, zelfs als het product niet direct beschikbaar is.

Insta Studio Hagel: instagram.com/studiohagel
website: studiohagel.com
Insta Mathieu Hagelaars: instagram.com/mathieuhagelaars 

Van Sfeer Naar Storytelling: PinkOrange
Bij PinkOrange stond niet de kleding, maar de sfeer en omgeving centraal. Het merk creëerde een volledige zintuiglijke ervaring, waarbij de setting (hooi, natuurlijke geuren, en rustgevende kleuren) net zo belangrijk was als de kledingstukken. Door een bijna serene sfeer te creëren, werd de mode een onderdeel van een groter verhaal dat rust en natuur uitstraalde.

Dit biedt kansen voor marketeers om na te denken over hoe omgeving en ambiance een campagne kunnen versterken. Het draait niet altijd om het product, maar om de ervaring eromheen. Merken kunnen hiermee dieper contact maken met hun doelgroep door storytelling en sfeer slim in te zetten.

Insta: instagram.com/pinkorange

Inclusieve Beleving: The Patchwork Family
The Patchwork Family bracht een unieke mix van mode en performance, geïnspireerd door de queer nachtclubscène. Deze show draaide niet om perfect gestylede outfits, maar om diversiteit en energie. De presentatie omarmde inclusiviteit en wist daarmee een sterke community-feel neer te zetten.

Voor marketeers betekent dit dat authenticiteit en community-building steeds belangrijker worden. In plaats van te focussen op traditionele reclameboodschappen, kunnen merken meer investeren in sociale belevingen die inclusiviteit en diversiteit omarmen.

foto's: Maud Fernhout
designer kleding : Marco Blažević
website:
WWW.PATCHWORKFAMILYOFFICIAL.COM



Duurzaam Vakmanschap: P.A.P Collective 
De show van P.A.P Collective was misschien een van de laatste van Amsterdam Fashion Week, maar kwam qua presentatie als absolute winnaar naar voren. Bij aankomst werd ik persoonlijk ontvangen door mede-oprichter Leon Klaassen Bos (foto boven: midden op de trolley, red.), die in plaats van een standaard PR-verhaal, het belang van structurele integriteit in kleding benadrukte. Het idee: kleding die langer meegaat en écht tegen een stootje kan, een metafoor voor het collectief zelf. Hier geen vluchtige trends, maar duurzame kwaliteit en een filosofie die verder gaat dan mode.

De sfeer bij P.A.P Collective onderscheidde zich van influencer-gedreven events. De dresscode was ‘wear your favorite piece of future vintage’, wat een tijdloze benadering weerspiegelde. In de lift naar de showruimte hingen stukken stof, de basis van de kleding die werd getoond. Het unieke aan deze ervaring: bezoekers werden aangemoedigd om de kleding aan te raken, te passen en de makers te ontmoeten. Hier draaide het om connectie, zowel met de kleding als met de vakmensen achter de ontwerpen.

P.A.P Collective liet zien dat duurzaamheid meer is dan een modewoord; het is een filosofie van vakmanschap, kwaliteit en tijdloze waarde. Dit biedt marketeers nieuwe inspiratie om duurzaamheid op een dieper niveau te integreren in hun strategieën, door de nadruk te leggen op lange termijnrelaties tussen makers, dragers en producten.


Ontwerpers witte jurk: Tjeerd Marie x Fait maison
website: WWW.TJEERDMARIE.COM
Insta: @TJEERD MARIE 

ontwerper wit denimpak: YOOST
website: WWW.YOOST.AMSTERDAM
Insta: http://@yoost.amsterdam


P.A.P Collective
website: papcollective.com
Insta: @pap_collective 

Leon Klaassen Bos:
Insta: @leonleonamsterdam 

Westcord Fashion Hotel:
Insta: @westcordfashion
website: westcordhotels.com/hotel/fashion-hotel-amsterdam/

De Toekomst van Mode en Marketing
Amsterdam Fashion Week 2024 liet zien dat mode niet langer alleen om kleding draait, maar om de ervaring, het verhaal en de sfeer die eromheen worden gecreëerd. Voor marketeers is er volop inspiratie te halen uit deze innovatieve benaderingen van immersiviteit. Of het nu gaat om subtiele guerrilla-campagnes, het benadrukken van creatieve processen of het bouwen van inclusieve gemeenschappen, de trend is duidelijk: ervaringen die verder gaan dan het fysieke product zijn de toekomst van mode én marketing.

Maria van der Velde
trend expert


Onze verslaggever
fotografie: Maud Fernhout
foto boven: P.A.P

 

Gastblogger

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken