Neneh Kooij over het succes van bol

Branded Content
Neneh Kooij over het succes van bol
  • Bureaus
  • 6 aug 2024 @ 06:25
  • Link
  • Sales
    Sales


    BBP Media
  • Geen tag
  • 6 aug 2024 @ 06:25
  • Sales

Hoe consistentie bol als woonwinkel op de kaart zet: "pluk de vruchten van een langetermijnstrategie"

"Consistentie is een van de belangrijkste ingrediënten om geloofwaardigheid op te bouwen als merk”, aldus Neneh Kooij, Industry Lead FMCG/Retail bij DPG Media. Ze vertelt over de jarenlange samenwerking met bol. Wat verklaart het succes van deze samenwerking en hoe belangrijk is de keuze voor een medium om een blijvende indruk te maken op de doelgroep?

Neneh: “Ik ben binnen DPG Media verantwoordelijk voor de hele FMCG-retailbranche en voor alle dochterondernemingen van Ahold, waaronder bol. We voeren nu al vier jaar campagne voor bol, waarbij de grote uitdaging was: het positioneren van bol als geloofwaardige woonwinkel. Veel mensen kennen bol wel en shoppen er regelmatig, maar je begint er niet snel met zoeken als je een nieuwe bank of vloerkleed zoekt. Pas als de consument een bepaald product intikt in een zoekmachine, komt men vaak uit bij bol. Daarnaast biedt bol weinig inspiratie op het platform, dus ze zochten naar een partner waarmee ze inspirerende content konden maken. Vtwonen is een heel logische match, vanwege de interieur minded-doelgroep en omdat bol zo kon profiteren van de autoriteit van vtwonen.”

Meer geloofwaardigheid dankzij de autoriteit van vtwonen

“Het doel was een langdurige samenwerking, maar we evalueerden wel elk jaar of we samen de juiste koers voeren. Het eerste jaar hebben we een televisieprogramma gemaakt. ‘Interieurtalent gezocht’ draaide om de zoektocht naar een nieuwe vtwonenstylist. Het tweede jaar gingen we samenwerken met Eva van de Ven, de vaste styliste van vtwonen. Gezinnen en stellen konden zich opgeven voor ‘De stijl van Eva’ en kregen een woningmake-over met bol-woonproducten . Het derde jaar wilden we meer focussen op de woonaccessoires van bol. In ‘Twee keer meer sfeer met Eva’ richt stylist Eva een woonruimte op twee manieren in en ziet de lezer hoe je met kleine verschillen een heel andere sfeer kan neerzetten in huis.

We doen ieder jaar een effectmeting met DVJ Insights en een significant grotere groep vindt de rol van bol in ‘De stijl van Eva’ heel erg passend. Ook zagen we gedurende de campagne een significante stijging op positieve merkassociaties. De campagne slaagde erin om de juiste boodschap over te brengen, maar de spontane naamsbekendheid bleef een uitdaging.”

Langetermijnstrategie recept voor succes

“We focussen dit jaar nog meer op de diversiteit van het woonaanbod en kiezen vaker voor advertenties en advertorials, bijvoorbeeld met ‘Shop the look’-pagina’s. Het assortiment van bol staat daarin voorop en de ‘look & feel’ van de titel is meer op de achtergrond, waardoor we ook meer branding kunnen toepassen. Bol laat het assortiment zien in plaats van dat vtwonen bol-producten tipt. In die ‘advertisinglaag’ laden we de branding van bol; de branded content op AD blijft in de stijl die bij het merk AD past. Want als je voor branded content gaat, en zeker als geloofwaardigheid een belangrijke doelstelling is, moet je daar geen concessies in doen."

De kracht van deze samenwerking is dat er tijd wordt genomen om de vruchten te plukken van de strategie

"We kiezen er ieder jaar bewust voor om meer titels, zoals Volkskrant Magazine en Libelle, toe te voegen aan de campagne om zo het bereik te vergroten. Deze strategie werkt goed, want zo blijven we geloofwaardig en dicht bij de interieur-minded doelgroep, maar bereiken we wel de hele Nederlandse bevolking tussen de 30 en 50 jaar.’’

De kracht van deze samenwerking is dat we tijd nemen om de vruchten te plukken van de strategie. In 2023 zagen we dat de geloofwaardigheid significant steeg en dat het imago van bol als aanbieder van woonartikelen sterk was verbeterd en hadden consumenten vaker de associatie ‘betrouwbaar’. Consumenten overwegen vaker om te zoeken naar woonproducten bij bol en kopen vaker in de woonwinkel. Hieruit blijkt: consistentie is belangrijk, omdat je dan echt iets kan opbouwen. Zo wordt ‘de winkel van ons allemaal’ ook bekend als woonwinkel.’’

Bol heeft het grootste woonassortiment van Nederland en wil dé woonwinkel worden. Toch denken consumenten nog te weinig aan bol voor woonitems. Drie jaar geleden schakelde bol mediabureau Dentsu en DPG Media in om dat te veranderen. Deze strategie is succesvol.
Wil je meer weten over deze case? Ga naar de case van bol en laat je inspireren.

Bekijk de case van bol

Dit artikel verschijnt op initiatief van DPG Media
Tekst en afbeelding: DPG Media

Sales
  • Sales

  • Werkt bij: BBP Media
  • Functie:
  • Website:
  • Profiel »

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


  • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken