Media Park Jaarcongres: Aanpassen aan wetten van nieuwe platforms

  • Media
  • 1 jul 2016 @ 14:05
  • Link
  • Raymond de Jong
    Raymond de Jong

    eigenaar
    Promare Communicatie & Media
  • OnlineMediastrategieBereikCommunicatie

Wil je aansluiting met jouw doelgroep niet verliezen en (snel) bereik opbouwen, dan kun je niet meer om de bestaande sociale media als Facebook of Instagram heen. Er is geen weg meer terug. Het zelf bouwen van platformen of cummunities is een avontuur waar je je als mediaprofessional in Nederland niet meer aan moet wagen. Er zijn waar je doelgroep uithangt, ook als die zich opeens beweegt naar een buitenlands, populair platform als Snapchat. Dit alles maakt het Media Park jaarcongres van 23 juni jl. wel duidelijk.

De sociale media nemen zo langzamerhand de rol van traditionele omroepverenigingen over. Het gaat in een rap tempo. Dat verrast ook omroepbestuurders van de aloude Nederlandse televisiezenders en omroepen. Ze worstelen met hun rol in het tijdperk van de sociale media en populaire (vaak buitenlandse) online platformen.

(live) video

De woorden bereik, social en verdienmodellen zijn waarschijnlijk de meest gebruikte tijdens het congres dat deze editie geheel in het teken stond van (live) video. Het congres, dat volgend jaar het tweede lustrum viert, is toonaangevend in de media-industrie. Meer dan ooit realiseren congresdeelnemers zich na vorige week dat de wereld om hen heen heel snel verandert. Het is bijna niet bij te houden. Video wint het steeds meer van tekst.

Kansen zien

Kansen zien in nieuwe online platforms als Snapchat is essentieel om als merk aan je bereik te bouwen. Dit geldt zeker om aansluiting te houden bij de lastige doelgroep ‘jongeren’. Of zoals NOS-directeur Jan de Jong het stelde in zijn presentatie: “Als je wilt innoveren, moet je je zo snel mogelijk aanpassen aan de wetten van de nieuwe platforms.”

Het nieuws van de NOS bereikt 94 procent van de Nederlandse bevolking. Dat hoge percentage dankt de NOS aan hun grote aanwezigheid om alle mogelijke kanalen. Om aansluiting te houden met ‘jongeren’ experimenteert de NOS via een eigen lab op de platformen Snapchat en Instragram. Door de snapchatstrategie van de NOS worden jongeren van 13 tot 19 jaar bereikt. De resultaten liegen er niet om. Zo’n 88 procent van die jonge groep kijkt vaak naar de gratis online video’s. De Jong erkent dat ook bij de grote nieuwsorganisatie weleens de twijfel toeslaat als het gaat om de inzet van nieuwe media. Geld met deze experimenten wordt er nog niet verdiend. Daarvoor zijn de investeringen te hoog.

LindaTV

Ander voorbeeld. Ook bij het nieuwe videoplatform LindaTV mag er volop geëxperimenteerd worden. Hoewel er veel interesse is van adverteerders, wordt er nog geen geld verdiend. LindaTV is een hit. De twaalf miljoenste view werd onlangs na een half jaar bereikt. Linda-hoofdredacteur Jildou van der Bijl vertelde op het congres pas over twee jaar de investeringen terug te kunnen verdienen. Ondertussen mag ze blijven proberen met interessante content dat de Linda-doelgroep als zoete broodjes slikt.

Kort, kort, kort

De voorbeelden van de snapchats van de NOS en LindaTV laten zien dat het ‘snacken’ van korte videocontent snel in populariteit wint. Ik denk dat er op termijn veel geld mee te verdienen valt, want ‘videosnacken’ willen we best allemaal. Als het maar relevant is en de doelgroep bereikt op het platform waar die op dat moment graag is. 

Raymond de Jong

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken