Verdwenen Merken (8): Patrick Petersen over Video 2000

  • Bureaus
  • 20 sep 2016 @ 10:16
  • Link
  • Richard Otto
    Richard Otto

    Founder
    Tens Media
  • ReclameDigitaalMerkenTelevisieVideo

In een serie over Verdwenen Merken voelen Richard Otto en Robbert van Loon (auteurs van het gelijknamige boek) een groot aantal reclame- en mediamensen aan de tand over hun favoriete verdwenen merk. In deze aflevering: Patrick Petersen, auteur, spreker, uitgever en mediaondernemer.

Petersen: ‘Ik was in de 80’s de enige in de klas met een Video2000-videorecorder van Philips. Goede kwaliteit, maar weinig films ten opzichte van VHS. De populaire film E.T. heb ik daarom pas in 1994 voor het eerst gezien.’

Over Video 2000

Het was Philips’ stokpaardje eind jaren zeventig, Video 2000 zou dé standaard worden voor videorecorders. Samen met Grundig had het Eindhovense bedrijf er jarenlang aan gesleuteld, met een superieur eindresultaat als gevolg. Kwalitatief zou Video 2000 dan ook op mijlenverre afstand staan van bijvoorbeeld de VHS of Betamax. Nederland had nu zelfs de mogelijkheid om maar liefst vier uur op elke zijde van de omkeerbare cassette op te nemen. Ook konden we door een geavanceerd afspeelsysteem, Dynamic Track Following (DTF), iedere opname zonder stoorstrepen pauzeren of versneld afspelen. Achter al deze noviteiten schuilde een complexe techniek die zelfs zo complex was dat enkel technici die uitgebreid door Philips waren opgeleid de fragiele apparaten konden repareren. Doordat dit vaker nodig was dan gepland, kregen de Video 2000-recorders al snel de bijnaam ‘postduiven’. Ze keerden iedere keer weer terug bij de serviceafdeling van het merk…

Toch waren er meer redenen dat Video 2000 nooit een groot succes is geworden. Zo maakte de DTF-techniek de apparaten erg duur, terwijl het voor gebruikers geen grote must was. Ook weigerde Philips het patent op Video 2000 vrij te geven, iets dat fabrikant JVC wel deed met haar VHS-systeem. Video 2000 werd daardoor wel erg ongebruiksvriendelijk voor andere producenten en producten.

De Verenigde Staten liepen net zo min warm voor Video 2000, wat wel noodzakelijk zou moeten zijn voor een wereldwijd succes. De reden hiervoor was dat Video 2000 gebruikmaakte van het Europese kleurensysteem PAL. Het in de VS gehanteerde kleursysteem NTSC was, evenals de daar gebruikte televisies, van een stuk mindere kwaliteit dan dit PAL-systeem. Hierdoor viel de superioriteit van Video 2000 ineens een stuk minder op. Toch was de belangrijkste reden tot falen, volgens kenners, een gebrek aan porno in het Video 2000-formaat. Het goedkopere VHS-systeem had wel een overvloed aan volwassen natuurfilms beschikbaar, waardoor Philips een belangrijke en omvangrijke doelgroep misliep.

De laatste Video 2000-recorders werden in 1988 geproduceerd. Concurrent VHS hield het veel langer vol. Pas deze zomer werd bekend dat de VHS-recorder nu echt gaat verdwijnen door te beperkte verkopen.

Het boek 'Verdwenen Merken' kost € 29.95 en is hier te bestellen.

Lees ook:



Richard Otto

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


  • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken