'Broodjes van Sam en Joris' weerspiegelt opkomst broodcultuur

'Broodjes van Sam en Joris' weerspiegelt opkomst broodcultuur
  • Food-en-retail
  • 17 apr 2025 @ 08:00
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • Geen tag

TikTokrijen voor zuurdesumtosti's met kaassoufflés, jonge bakkers die in stad en land hun lang gerezen deeg tot fraai en knapperig brood verwerken en de meest exquise recepten op de socials om erop te doen: in Nederland is ambachtelijk brood weer helemaal hip en dan bij voorkeur bijzonder belegd. Chefs en culi-auteurs Samuel Levie en Joris Bijdendijk schreven er een nieuw boek over.

Dit boek 'Broodjes van Sam en Joris' met vele praktische recepten en vol fraaie foto's van Saskia van Osnabrugge i.s.m. Maaike Koorman en uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar, weerspiegelt ontegenzeggelijk de opkomst van de (belegde) broodcultuur in Nederland. Vooral in de grote steden schieten broodjeszaken als paddestoelen in de lucht. Maar ook thuis blijkt het (zelf) beleggen een groot genoegen waarbij een breed smaakpalet kan worden bestreken. Insta-waardig bovendien, bewijst het beeld in het nieuwe boek vol praktische tips.

Ter introductie en aanprijzing van hun nieuwe broodjesboek schrijven de heren zelf:
'Brood en broodjes zijn overal ter wereld verschillend. Alleen al platbrood komt in honderden vormen en smaken. Pita, naan, roti, lavash en enjera… allemaal plat, maar allemaal vertellen ze een ander verhaal, worden ze anders gegeten en toch hebben ze één ding in gemeen: ze brengen mensen samen. Wij hebben veel fantastische herinneringen waarin broodjes een belangrijke rol spelen. We aten de iconische pastramisandwich bij Katz’s Deli in New York, waar je de energie van de stad in elke hap proeft, werden verliefd op kruidige hawashi in Egypte en fietsen geregeld om langs Tjin’s Toko voor een Surinaams puntje. Na een lange week werken gaat er niks boven een simpel wit puntje met een kroket en mosterd om het weekend in te luiden. Brood en hun beleg. Daar wilden we een boek aan wijden. We houden ontzettend veel van het brood bakken zelf. Het is een wonder wat je met bloem, water, gist of desem en zout kunt maken.'

Broodbakkers als tovenaar
(...) 'Wie de techniek in zijn vingers heeft, waant zich soms een tovenaar. De zoektocht naar de perfecte korst en een luchtige binnenkant heeft ons nachten wakker gehouden en we hebben er dagen mee gevuld. Hier moet je tijd in willen en kunnen steken. Wij doen het met plezier en delen een aantal basisrecepten. Gelukkig zijn er steeds meer fantastische bakkers. Nog meer dan over bakken gaat dit boek dan ook over beleggen. Over wat je tussen het brood stopt of erop legt. Hiervoor hoef je niet te kunnen toveren of dagenlang te oefenen. Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan. Een broodje kan zo simpel zijn als versgebakken brood met boter en kaas; goed brood en goed beleg vormen de basis van een goede sandwich. Maar wij vinden het juist leuk om broodjes verder aan te kleden — ze echt tot gerechtjes te maken. Dat doen we met smaakmakers en toppings.'

Soms heeft een broodje wat pit nodig, stellen Levie en Bijdendijk. 'Die brengen we met mosterd, sambal of harissa. Andere keren vraagt het om wat fris zuur, zoals pickles of amba. En bijna ieder broodje wordt beter met een royale lepel mayonaise. We kennen honderden smaakmakers die een broodje naar een hoger niveau tillen. Je kunt ze kopen, maar zelf maken is nog leuker. We zouden er een heel boek mee kunnen vullen, maar in het hoofdstuk "Smaakmakers en toppings" delen we een aantal van onze favoriete finishing touches. In dit boek delen we onze favoriete broodjes. Spannende nieuwe combinaties naast tijdloze klassiekers, broodjes die we op onze reizen ontdekten, en smaken uit verschillende windstreken die we samenbrengen.'

Waarom zou je het moeten kopen?
'Van een klassieke clubsandwich tot een broodje dat je in één hap naar de straten van Cairo brengt — dit boek is een ode aan het broodje in al zijn diversiteit. Dus ren naar de bakker, trek je broodmes, en reis met ons mee langs onze favoriete broodjes', besluiten Samuel en Joris. Bij de betere boekhandel en online is het boek te koop voor € 25,- te koop, uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar.



Voorproefje voor lezers van MarketingTribune

CINNAMON CHIPOTLE ROLLS
Begin met het deeg. Verwarm in een steelpan de melk tot lauwwarm en meng in een kommetje met de gist. Laat 5 tot 10 minuten staan. Meng in een grote kom de bloem met de suiker en het zout. Maak een kuiltje in het midden. Voeg het gistmengsel, de gesmolten boter en de eieren toe aan het kuiltje. Kneed het mengsel in 10 minuten tot een soepel, zacht en elastisch deeg. Laat in een ingevette kom 1 uur rijzen op een warme plek, afgedekt met een schone theedoek.
Meng voor de vulling in een kom de kaneel, bruine suiker, boter en eventueel het chipotlepoeder voor wat pit. Rol het gerezen deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30 bij 50 centimeter op een met bloem bestoven werkblad. Verspreid de vulling over het uitgerolde deeg. Rol over de lengte strak op en snijd het deeg in 12 gelijke plakken van ongeveer 4 centimeter dik en leg deze in een goed ingevette bakvorm. Laat de rolls afgedekt met een vochtige doek of plasticfolie 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bak de cinnamon rolls 25 tot
30 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat ze 5 minuten afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Klop terwijl de broodjes in de oven zitten in een kom de roomkaas, boter en poedersuiker luchtig. Voeg sinaasappelrasp toe en sap tot het een gladde, druppelbare consistentie heeft. Bestrijk de nog warme cinnamon rolls of druppel er glazuur overheen en serveer direct.


Voor 12 broodjes:
• DEEG
• 200 ML VOLLE MELK
• 5 GRAM GEDROOGDE GIST
• 550 GRAM BLOEM (EN EXTRA OM HET
• WERKBLAD TE BEBLOEMEN)
• 70 GRAM SUIKER
• ½ THEEL. ZOUT
• 100 GRAM GESMOLTEN BOTER, PLUS EXTRA
• 2 HELE EIEREN
• VULLING
• 2 EETL. KANEEL
• 150 GRAM DONKERBRUINE BASTERDSUIKER
• 100 GRAM BOTER (OP KAMERTEMPERATUUR)
• 2 THEEL. CHIPOTLEPOEDER (OPTIONEEL)
• GLAZUUR
• 100 GRAM ZACHTE ROOMKAAS
• 50 GRAM BOTER (OP KAMERTEMPERATUUR)
• 75 GRAM POEDERSUIKER GERASPTE SCHIL VAN ½ SINAASAPPEL 2 EETL. SINAASAPPELSAP
(recept uit besproken boek)


De Club Sandwich uit 'Broodjes van Sam en Joris'

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
  • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken